Skip to main content

Σακελλαροπούλου: Κερδίσαμε τον σεβασμό της διεθνούς κοινής γνώμης

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας άνοιξε το 5ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών - «Η κρίση απέδειξε ότι όλοι χρειαζόμαστε ένα ισχυρό σύστημα Δημόσιας Υγείας»

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου άνοιξε νωρίτερα σήμερα τις εργασίες του 5ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. "Η εμβληματική ετήσια οργάνωση αποτελεί επίκεντρο του συνεδριακού ενδιαφέροντος", τόνισε. “Ο κορωνοϊός δεν επέτρεψε την διεξαγωγή στον ιστορικό χώρο των Δελφών αλλά δεν κατέβαλε την δημιουργική σκέψη των διοργανωτών του, που αμέσως προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα” συμπλήρωσε η κα. Σακελλαροπούλου.

Αναφερόμενη στην κρίση του κορωνοϊού είπε ότι "η Ελλάδα αντιμετώπισε το πρώτο κύμα της κρίσης με αυτοσυγκράτηση, αποτελεσματικότητα και σεβασμό στην κοινή γνώμη.  Δημιούργησε μία θετική εικόνα της χώρας μας, που αποτελεί την ‘νέα μας κληρονομιά’. Η επίκαιρη εστίαση του φετινού Φόρουμ στη Δημόσια Υγεία είναι σημαντική.  Η πανδημία είναι μία υγειονομική πρόκληση που κατέδειξε ότι η χώρα μας είχε ταχεία ανταπόκριση στη διαχείριση κρίσεων. Η αντιμετώπιση μιας τέτοιας πρόκλησης ξεχωρίζουν την επιτυχία από την αποτυχία, τη ζωή από το θάνατο μερικές φορές".

“Η κρίση αυτή μας δίδαξε την αξία των δημόσιων αγαθών και δημιούργησε ένα πλέγμα για την προστασία των πιο αδύναμων, ενώ απέδειξε ότι όλοι χρειαζόμαστε ένα ισχυρό σύστημα Δημόσιας Υγείας”, τόνισε η ΠτΔ. 

"Οι κρίσεις έχουν πολλές φορές και θετική συμβολή.  Η χώρα μας κατάφερε να μετατρέψει τα δεινά της κρίσης σε μία ευκαιρία", τόσο στον τομέα του ψηφιακού εκσυγχρονισμού, της εκπαίδευσης, της οικονομίας, με φυσική αποστασιοποίηση, συμπλήρωσε.

”Το 2020 θα είναι μία χρονιά που θα σηματοδοτεί για την Ελλάδα την μείωση του χάσματος του Ψηφιακού Αλφαβητισμού με την υπόλοιπη Ευρώπη και τον κόσμο”, όπως ανέφερε η ίδια.

Εξέφρασε, δε, ευγνωμοσύνη σε όλους όσους εργάστηκαν στην "πρώτη γραμμή" συμπεριλαμβανομένους γιατρούς, νοσηλευτές, εργαζόμενους στην καθαριότητα και στα σούπερ μάρκετ γιατί "κράτησαν την χώρα σε λειτουργία".  "Διακινδύνευσαν για όλους μας και τους ευχαριστούμε", είπε χαρακτηριστικά.

“Η κρίση ήταν μια μια ευκαιρία να επανεκτιμήσουμε τα σημαντικά στη ζωή:  την υγεία και την διατήρηση του ιστού της κοινωνικής αλληλεγγύης”, ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε: 

"Ο πλουραλισμός, η εξωστρέφεια και το πλούσιο πρόγραμμα του Φόρουμ θα δώσουν την ευκαιρία να συζητηθούν σημαντικά ζητήματα, όπως το κράτος δικαίου, η εργασία, η εκπαίδευση, η  βιώσιμη ανάπτυξη και η πράσινη συμφωνία".

Η πράσινη συμφωνία είναι ένα παγκόσμια κάλεσμα να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας προς τον πλανήτη και τις επόμενες γενιές, δήλωσε και αναρωτήθηκε: "Ζήσαμε την μείωση της εκπομπής ρύπων σε αυτή την κρίση, θα μπορέσουμε όμως να αγγίξουμε τον στόχο μηδενικών εκπομπών ρύπων έως το 2050;". 

Η κρίση είναι επίσης η μεγάλη επιστροφή της Ευρώπης. Η Ευρωζώνη χρηματοδοτεί τις οικονομίες της, ενώ απέδειξε ότι υπάρχει Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ανέφερε η Πρόεδρος.
"Όσοι στοιχημάτισαν στη διάλυση της Ευρώπης διαψεύστηκαν. Η Ευρώπη επιστρέφει", συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου μεταδίδεται σε live stream στο delphiforum.gr.
 
Η παρακολούθηση του online Φόρουμ είναι ελεύθερη με εγγραφή στον ίδιο ιστότοπο.