Skip to main content

Φόρουμ Δελφών:Καμπανάκι Προβόπουλου για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Θέλω να πιστεύω ότι είμαστε καταδικασμένοι να πετύχουμε πηγαίνοντας κόντρα στη νεότερη ιστορία μας, τόνισε ο πρώην διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος.
Το δυσθεώρητο δημόσιο χρέος, οι αδύναμοι ισολογισμοί τραπεζών και επιχειρήσεων, η υψηλή ανεργία και η διαδικασία απόκλισης του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων σε σχέση με την ΕΕ αποτελούν τα βασικά προβλήματα που θα απασχολούν την Ελλάδα την επόμενη δεκαετία.
 
Αυτό τόνισε ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος στη συζήτηση με θέμα Ελλάδα 2020-2030: Νέοι Εθνικοί Στόχοι που πραγματοποιήθηκε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
 
Όπως τόνισε ο κ. Προβόπουλος, η ταχύρυθμη οικονομική ανάπτυξη αποτελεί κομβικό σημείο για τη μείωση του δημοσίου χρέους και της ανεργίας, την επίλυση των κόκκινων δανείων, του προβλήματος των απωλειών εισοδήματος και του ζητήματος της σύγκλισης. Ωστόσο, όπως είπε οι προβλέψεις για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης δεν είναι πολύ αισιόδοξες, καθώς σύμφωνα με μελέτη του Δ.Ν.Τ η ανάπτυξη δεν θα ξεπεράσει το -0,7% το διάστημα 2019-2060 ή με μια ηρωική υπέρβαση των αναλυτών το 1% υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει μία τεράστια μεταρρυθμιστική προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό πρόβλημα.  
 
Ο ίδιος εξέφρασε τον φόβο ότι ένας τοξικός συνδυασμός αδυναμίας αναχρηματοδότησης του χρέους, μεταρρυθμιστικής κόπωσης και ασθενούς οικονομικής ανάπτυξης θα οδηγήσει στην έξοδο της χώρας από το ευρωπαϊκό όχημα, κάτι το οποίο θα πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία. «Θέλω να πιστεύω ότι είμαστε καταδικασμένοι να πετύχουμε πηγαίνοντας κόντρα στη νεότερη ιστορία μας», κατέληξε. 
 
Για τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο οι εθνικοί στόχοι την επόμενη δεκατία πρέπει να είναι οι μεταρρυθμίσεις, που όπως σημείωσε είχαν δαιμονοποιηθεί επειδή πολλές φορές είχαν ταυτιστεί με τα δημοσιονομικά μέτρα. «Πρέπει να προχωρήσουμε το κομμάτι των μεταρρυθμίσεων για να αυξήσουμε τις ξένες επενδύσεις και να βελτιώσουμε την κοινωνική συνοχή. Ωστόσο, χωρίς αναζωογόνηση των εγχώριων παικτών δεν μπορούμε να προσελκύσουμε ξένους επενδυτές», τόνισε ο κ.Λιάκος και πρόσθεσε: «Να ξεκινήσουμε με απλές μεταρρυθμίσεις, με την επανάσταση του αυτονόητου. Από μεταρρυθμίσεις στις σχέσεις του κράτους με τον πολίτη και στον τομέα της δικαιοσύνης», ανέφερε. Ο ίδιος χαρακτήρισε μείζονος σημασίας εθνικούς στόχους τις σχέσεις της χώρας με το διεθνές περιβάλλον, καθώς η εξωτερική πολιτική και ο ρόλος της χώρας βοηθάει στο κομμάτι της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής αλλά και την εσωτερική συμφιλίωση, τη συνεργασία των πολιτικών κομμάτων.