Skip to main content

Φόρουμ διαλόγου και πρωτοβουλιών για την προοδευτική Θεσσαλονίκη

Πρωτοβουλία διαλόγου από το «Δίκτυο Αριστερών Δημοκρατών» με πολυσυλλεκτικά χαρακτηριστικά και με αφορμή τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην περιοχή.

Ένα «Φόρουμ διαλόγου και πρωτοβουλιών για την προοδευτική Θεσσαλονίκη της νέας εποχής» επιχειρούν να στήσουν τα στελέχη του «Δικτύου Αριστερών Δημοκρατών Θεσσαλονίκης». Πρόκειται για την πολιτική κίνηση που συνέστησε η πλειοψηφία των μελών της οργάνωσης της ΔΗΜΑΡ στη Θεσσαλονίκη, τα οποία πλέον δεν είναι ούτε στη νέα ΔΗΜΑΡ, υπό τον κ. Θεοχαρόπουλο, ούτε στην Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΕΚΙΕΑ) του Φώτη Κουβέλη.

Η ΔΗΜΑΡ εξάλλου είναι στο ΚΙΝΑΛ και η ΕΚΙΕΑ στο ΣΥΡΙΖΑ, οπότε τα υπόλοιπα στελέχη έμειναν στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο της κεντροαριστεράς και επιχειρούν να παρέμβουν τοπικά, πιστοί προφανώς στο δόγμα: «σκέψου παγκόσμια, δράσε τοπικά».

«Η πόλη χρειάζεται ένα φόρουμ διαλόγου και πρωτοβουλιών πολιτών και συλλογικοτήτων που εμπνέονται από το όραμα της σύγχρονης, αναπτυσσόμενης, ανοικτής, δημιουργικής, δημοκρατικής και κοινωνικά προοδευτικής πόλης, πρωταγωνίστριας των δικαιωμάτων και της κοινής ευρωπαϊκής πορείας των Βαλκανίων. Η δημιουργία του φόρουμ θα συμβάλλει στην ανάδειξη θεμάτων, στην κατάθεση απόψεων και προγραμματικών θέσεων, στην ανάπτυξη διαλόγου, στη δημιουργία  συνθέσεων και συγκλίσεων και  στην ανάληψη κοινών δράσεων», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Δικτύου.

Από τη σχετική ανακοίνωση θα μπορούσε κάποιος να συμπεράνει ότι η πρωτοβουλία στοχεύει στη στήριξη του δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη. Δεν είναι όμως έτσι. Η Voria.gr συνομίλησε με το στέλεχος του Δικτύου Αριστερών Δημοκρατών Θεσσαλονίκης και πρώην γραμματέα της ΔΗΜΑΡ Θεσσαλονίκης (μέλος της Κεντρικής Επιτροπής κτλ.), Σάκη Παπαθανασίου, ο οποίος επέμεινε στα πολιτικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά της πρωτοβουλίας, η οποία δεν έρχεται να εργαλειοποιηθεί σαν... μπαστούνι οποιασδήποτε υποψηφιότητας για το δήμο Θεσσαλονίκης, τους άλλους δήμους της περιοχής ή την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

«Πιστεύουμε στην προγραμματική ανανέωση του προοδευτικού κεντροαριστερού χώρου και θεωρούμε κρίσιμο το διάλογο μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων της Θεσσαλονίκης. Έστω και μέσα από τις διαφωνίες τους μπορούν να προκύψουν συγκλίσεις, από τις οποίες θα ωφεληθεί η περιοχή», είπε ο κ. Παπαθανασίου.

Ήδη το Δίκτυο έχει πραγματοποιήσει σειρά εκδηλώσεων διαλόγου για την ανάπτυξη, τα Σκόπια, την προοδευτική διακυβέρνηση, το μεταναστευτικό κ.ά., με ομιλητές από το χώρο της κεντροαριστεράς, όπως οι κ.κ. Χριστοδουλάκης, Πιτσιόρλας, Καστανίδης, Ιωακειμίδης, Γιαννακάκη, Τάκης κ.ά.

«Στο φόρουμ μπορούν να συμμετάσχουν, ανεξάρτητα από τις διαφορές τους, οι δημιουργικές δυνάμεις της πόλης από όλους τους κοινωνικούς χώρους. Δυνάμεις της αυτοδιοίκησης, της επιστήμης, της υγιούς και υπεύθυνης επιχειρηματικότητας, της εργασίας, των κινήσεων και ομάδων πολιτών με ειδικά ενδιαφέροντα. Η συσπείρωση αυτή δεν αφορά τη συνεργασία πολιτικών κομμάτων, που είναι βεβαίως πυλώνες του δημοκρατικού συστήματος ωστόσο δεν πρέπει να ποδηγετούν – χειραγωγούν τις διεργασίες στις οργανώσεις και κινήσεις πολιτών. Ως φόρουμ ενεργών πολιτών και συλλογικοτήτων με προοδευτικό προσανατολισμό, σέβεται τις διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες και τοποθετήσεις και προωθεί τη σύνθεση στο επίπεδο της κοινωνίας των πολιτών», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους.

Είναι ενδεικτικό ότι το Δίκτυο Αριστερών Δημοκρατών πιστώνει στον κ. Μπουτάρη την έξοδο της Θεσσαλονίκης από ένα καθεστώς σκοταδισμού και την είσοδό της σε μια περίοδο εξωστρέφειας, όμως διαπιστώνει ότι θα μπορούσαν να γίνουν πολλά περισσότερα βήματα μπροστά και ασκεί κριτική στη διοίκηση του νυν δημάρχου.

Τις θέσεις του Δικτύου συμμερίζεται μερίδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στελέχη του ΚΙΝΑΛ (ειδικά οι συνομιλητές του Γιάννη Ραγκούση), όμως διευκρινίζεται πως δεν υπάρχει καμιά κεντρική πολιτική φιλοδοξία. Δηλαδή δε θα εξελιχθεί η κίνηση σε κόμμα. Ούτε όμως και σε αυτοδιοικητική παράταξη.

Εξάλλου, όπως τονίζει και ο κ. Παπαθανασίου, «δεν ταυτιζόμαστε με τον κ. Μπουτάρη, παρότι αναγνωρίζουμε ότι προσέφερε στην πόλη, ούτε με τον κ. Τζιτζικώστα, παρότι αναγνωρίζουμε ότι οδήγησε καλύτερα τα πράγματα για την περιοχή σε σχέση με τους προκατόχους του κι ας θεωρείται συνέχειά τους. Δε μας ενδιαφέρει να δημιουργήσουμε αυτοδιοικητικές παρατάξεις, αλλά μας ενδιαφέρουν τα πρόσωπα και γενικότερα να δοθεί ένας προοδευτικός προσανατολισμός στην πόλη, πρωτίστως σε κοινωνικό επίπεδο. Θέλουμε δυνάμεις της αυτοδιοίκησης, της πολιτικής, της οικονομίας, που πιστεύουν στην εξωστρέφεια να συζητήσουν και να διευκολύνουμε έτσι τις συγκλίσεις, χωρίς να ταυτιστούμε με παρατάξεις. Εξάλλου, με την απλή αναλογική τέτοιες συγκλίσεις θα διοικήσουν τους αυτοδιοικητικούς οργανισμούς».

Σύμφωνα με το Δίκτυο: «Το φόρουμ συνδέεται με το ρόλο της αυτοδιοίκησης καθώς για να υπάρχουν τοπικές – περιφερειακές πολιτικές που θα προωθούν το όραμα της προοδευτικής Θεσσαλονίκης της νέας εποχής απαιτείται στις αυτοδιοικητικές διοικήσεις να βρίσκονται δυνάμεις που διάκεινται θετικά σε αυτό το όραμα. Εξάλλου τα βήματα που έγιναν στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία οχτώ χρόνια προϋπόθεταν την αλλαγή στην διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης. Και βεβαίως είναι ιδιαίτερη η σημασία του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το φόρουμ όμως δεν αποτελεί αυτοδιοικητική πρωτοβουλία και δεν υποκαθιστά τις διεργασίες στην Αυτοδιοίκηση, ούτε έχει σκοπό να αναδείξει υποψηφίους για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Έρχεται να συνενώσει δυνάμεις από όλους τους χώρους και να δραστηριοποιηθεί με ατζέντα ευρύτερη των αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης. Βεβαίως ως χώρος διαλόγου δυνάμεων με προοδευτικές θέσεις είναι δυνατόν, υπό προϋποθέσεις, να έχει θετική επενέργεια στη σύγκλιση αυτοδιοικητικών δυνάμεων. Συγκλίσεις που είναι απαραίτητες όχι μόνο στον πρώτο και το δεύτερο γύρο των εκλογών αλλά και καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας των αυτοδιοικητικών αρχών καθώς πλέον με την καθιέρωση της απλής αναλογικής θα απαιτείται η συνεργασία παρατάξεων στην άσκηση της διοίκησης».