Skip to main content

Φωταγώγηση του 1ου Δημ. Σχολείου Νεάπολης για την Παγκόσμια Ημέρα Angelman

Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Angelman - Θα φωταγωγηθεί την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου το 1ο Δημοτικό Σχολείο

Με τα χρώματα του Συνδρόμου Angelman (Άγγελμαν) θα φωταγωγηθεί την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου, στις 6 το απόγευμα, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης (πλατεία Ειρήνης, Ρολόι), στο πλαίσιο της ενεργούς στήριξης του δήμου Νεάπολης-Συκεών στην υλοποίηση της δράσης εορτασμού, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την Παγκόσμια Ημέρα Άγγελμαν (Angelman), ανταποκρινόμενος με χαρά στο σχετικό κάλεσμα του Συλλόγου Γονέων και Φίλων Ατόμων με Σύνδρομο Angelman.

Όπως σημειώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης «φωταγωγώντας συμβολικά το σχολείο μας με τα χρώματα του Συνδρόμου Angelman, βάζουμε κι εμείς ένα μικρό λιθαράκι στον αγώνα για τη γνωστοποίηση του Συνδρόμου, στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο τις 60 οικογένειες που βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα».

«Είναι πολύ σημαντικό να ενημερώσουμε, να αφυπνίσουμε, να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία μας απέναντι στους ανθρώπους με αναπηρία, διασφαλίζοντας, ως οφείλουμε την αξιοπρέπεια και την ευημερία τους. Γιατί το δικαίωμα στη ζωή και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα αποτελεί αξίωμα που δεν έχει και ούτε επιδέχεται εξαιρέσεις», προσθέτει.

Το Σύνδρομο Angelman είναι μία νευρογενετική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από σοβαρή νοητική υστέρηση και ευδιάκριτα δυσμορφικά χαρακτηριστικά προσώπου. Ο επιπολασμός του συνδρόμου υπολογίζεται να είναι 1/10.000 με 1/20.000 σε όλο τον κόσμο. Το βασικά χαρακτηριστικά του Συνδρόμου είναι: 1) Αναπτυξιακή καθυστέρηση, 2) Νοητική υστέρηση, 3) Ελάχιστη ή μηδενική ανάπτυξη της ικανότητας της ομιλίας, ωστόσο με αυξημένη αντίληψη και υψηλότερες από τον λόγο επικοινωνιακές ικανότητες, 4) Προβλήματα στην κίνηση/ισορροπία με την παρουσία τρομωδών κινήσεων των άκρων λόγω έλλειψης ελέγχου και αταξικού συντονισμού.

Η Παγκόσμια Ημέρα επιλέχτηκε λόγω του ελλείμματος που εντοπίζεται στο γονίδιο που βρίσκεται στο 15ο χρωμόσωμα και ο μήνας Φεβρουάριος ως ο μήνας των Σπάνιων Παθήσεων.