Skip to main content

Φωταγωγήθηκε ο Λευκός Πύργος στη μνήμη των Ελλήνων Εβραίων του Ολοκαυτώματος

Το σύμβολο της Θεσσαλονίκης φόρεσε το κίτρινο αστέρι, το κομμάτι υφάσματος που έγινε το στίγμα που θα οδηγούσε εκατομμύρια Εβραίους σε εξόντωση.

Το κίτρινο αστέρι φόρεσε εχθές το βράδυ ο Λευκός Πύργος στο πλαίσιο των δράσεων για τη σημερινή Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, όπως έχει καθιερωθεί η 27η Ιανουαρίου. Το μνημείο της Θεσσαλονίκης φόρεσε το κομμάτι υφάσματος που έγινε το στίγμα που θα οδηγούσε εκατομμύρια αθώους να εκτοπιστούν και να εξοντωθούν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, όπως ακριβώς πριν από 78 χρόνια και οι 50.000 Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, οι 67.000 Εβραίοι της Ελλάδος και οι 6.000.000 Εβραίοι της Ευρώπης.

«Το σύμβολο της Θεσσαλονίκης θυμάται και θρηνεί για το 20% του πληθυσμού της πόλης που διώχθηκε. Ενός δυναμικού και ζωντανού μέρους της κοινωνίας που αφανίστηκε όταν επικράτησε το μίσος και η απανθρωπιά» σημειώνει η Ισραηλιτική Κοινότητα της πόλης και συμπληρώνει:

«Το κίτρινο αστέρι στο Λευκό Πύργο είναι μια υπόσχεση της πόλης, να μετατρέψει τον πόνο της απώλειας σε μια στεντόρεια, ακλόνητη, ενιαία, καθαρή φωνή υπέρ της ελευθερίας, του σεβασμού, της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης ενάντια σε εκείνους τους λίγους, που ακόμα και σήμερα προσπαθούν για την επικράτηση του μίσους και του ρατσισμού».