Skip to main content

Φώτα, κάμερες, δράση και αστέρες του Χόλιγουντ στη Θεσσαλονίκη

Στην τελική ευθεία η κατασκευή στούντιο κινηματογραφικών παραγωγών στη Θέρμη. Προοπτική για 13 πλατό. Τα οφέλη για την περιοχή της Θεσσαλονίκης.

της Κικής Τσάνη

Έτοιμη να υποδεχτεί δράση, αστέρες του σινεμά και πολλή... λάμψη είναι η Θεσσαλονίκη, καθώς όλα έχουν μπει στην τελική ευθεία για την κατασκευή studio στη Θέρμη. Όπως ανακοινώθηκε χθες, οι εργασίες για το κινηματογραφικό studio στη Θέρμη θα ξεκινήσουν μόλις εγκριθούν όλες οι άδειες και πιθανόν θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2020. Μάλιστα ήδη έχουν προγραμματιστεί τα γυρίσματα δύο ταινιών και μιας τηλεοπτικής σειράς, χολιγουντιανών προδιαγραφών, ενώ η επένδυση θα ανέλθει σε 20 εκατ. ευρώ.

Όπως αποκάλυψε η Voria.gr, το κινηματογραφικό στούντιο θα κατασκευαστεί στις παλιές αποθήκες Κορδογιάννη, οι οποίες βρίσκονται πάνω στον δρόμο Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου, σε οικόπεδο 83 στρεμμάτων στην περιοχή των Βασιλικών του δήμου Θέρμης.

Σήμερα με πρωτοβουλία του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου, όπου μεταξύ άλλων μίλησαν ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nu Boyana Studios (μέλος του ομίλου της Millennium Films, εταιρείας παραγωγής των ταινιών που θα γυριστούν στη Θέρμη) Yariv Lerner, ο Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) Πάνος Κουάνης και ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας κινηματογραφικών παραγωγών στη Νέα Υόρκη, Γιάννης Καλαφάτης.

«Νομίζω πως δεν υπάρχουν πιο ευχάριστες στιγμές για όσους ασχολούνται με οποιονδήποτε τρόπο με την πολιτική από τις στιγμές. όπου τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους και, υπό αυτή την έννοια, δεν χρειάζεται να μιλήσουν ιδιαίτερα οι ίδιοι. Αυτή είναι μια τέτοια στιγμή: ο χώρος των οπτικοακουστικών παραγωγών όφειλε να είναι ένα φυσικό πλεονέκτημα για τη χώρα. Η αλήθεια είναι ότι αργήσαμε πολύ, βλέπαμε άλλες χώρες να μπαίνουν σε αυτό τον παγκόσμιο χάρτη και εμείς να έχουμε μείνει πίσω, συχνά γιατί είχαμε γραφειοκρατικά εμπόδια ή δεν είχαμε τα σωστά κίνητρα», τόνισε ο κ. Πιερρακάκης τονίζοντας πως η δημιουργία του ΕΚΟΜΕ ήταν ένα σωστό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και θα συνεχίσουν να επενδύουν πάνω σ' αυτό.

«Σήμερα είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος και συγκινημένος που μετά από σκληρή δουλειά τουλάχιστον δύο ετών και από προβλήματα που χρειάστηκε να ξεπεράσουμε στην πορεία αυτή είμαστε εδώ για να σας παρουσιάσουμε για πρώτη το όραμά μας γι 'αυτό που πολλές φορές έχω πει για τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία. Οτι πρέπει να είναι ένα κέντρο οπτικοακουστικών παραγωγών για όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη και σήμερα γίνεται το πρώτο βήμα. Θα βάλει για τα καλά στο χάρτη των οπτικοακουστικών παραγωγών τον τόπο μας. Σε ελάχιστους μήνες θα ξεκινήσουν οι εργασίες σε ένα οικόπεδο 83 στρεμμάτων στη Θέρμη το οποίο θα στεγάσει 8 χολιγουντιανού τύπου πλατό», είπε ο κ. Τζιτζικώστας προσθέτοντας μάλιστα πως άμεσα θα ξεκινήσουν τα γυρίσματα δύο κινηματογραφικών παραγωγών και μίας σειράς. Τα πλατό θα είναι αρχικά 8, όπως είπε, με την ελπίδα να φτάσουν αργότερα τα 13 και θα έχουν έκταση 15.000 τ.μ το καθένα συν των βοηθητικών χώρων.

Ανέφερε μάλιστα πως η διαδικασία ήταν επίπονη αλλά δε θα είχε υλοποιηθεί αν ο Πρόεδρος του ΕΚΟΜΕ, Πάνος Κουάνης, δεν πρόσφερε τη βοήθειά του. Δήλωσε ακόμα πως η Περιφέρεια είναι πανέτοιμη για αυτό το εγχείρημα και ότι είναι στη διάθεση και άλλων εταιρειών του Hollywood και Bollywood, πέραν της Millenium, προκειμένου να υλοποιηθούν και άλλες παραγωγές. Μάλιστα, επισήμανε πως κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αμερική, διαπίστωσε πως υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ώστε να γίνουν παραγωγές στην Κεντρική Μακεδονία ενώ πρόσθεσε ότι τα στούντιο που θα κατασκευαστούν τώρα θα είναι μόνο η αρχή.

Από τη μεριά του ο Γιάννης Καλαφάτης, σημείωσε τα οικονομικά οφέλη που θα έχει η κατασκευή κινηματογραφικών στούντιο στη Θεσσαλονίκη, καθώς όπως είπε, αφενός θα είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαφημιστεί ο τόπος και αφετέρου θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, τόσο για το κατασκευαστικό επίπεδο όσο και για τις περιόδους παραγωγής ταινιών και σειρών. Το σπουδαιότερο όμως, όπως ανέφερε είναι ότι θα δώσει τη δυνατότητα σε όσους ασχολούνται με αυτό τον χώρο, να μπορούν να ονειρεύονται και να δημιουργούν στη χώρα τους, χωρίς να πρέπει να αναζητήσουν την τύχη τους αλλού.

Παίρνοντας το λόγο ο Yariv Lerner, ανέφερε πως είναι πολύ σημαντικό που συνεργάστηκαν τόσοι φορείς για την υλοποίηση ενός τέτοιου εγχειρήματος. “Το πρώτο βήμα στο φεγγάρι είναι αποτέλεσμα πολλών ανθρώπων που δούλεψαν για να γίνει”, είπε χαρακτηριστικά. Μίλησε για τα πλεονεκτήματα που φέρνουν οι κινηματογραφικές παραγωγές σε μια περιοχή, με την έλευση διάσημων ηθοποιών για παράδειγμα που προσελκύει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ ταυτόχρονα αναφέρθηκε στην επίδραση που έχει μια ταινία σε έναν τόπο. Μάλιστα έδωσε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που για μια ταινία που γυριζόταν στην Βουλγαρία, απαιτήθηκε να χτίσουν μια μεγάλη γέφυρα, η οποία και έμεινε στην περιοχή και εξυπηρετεί τους κατοίκους, ενώ είπε χιουμοριστικά πως θα ήταν πολύ χαρούμενος να χτίσει πολλές γέφυρες στην Ελλάδα.

Όσον αφορά την επιλογή της Θεσσαλονίκης, ανέφερε πως έγινε μετά από προσωπική έρευνα και επιλέχθηκε, καθώς στην Αθήνα υπάρχει το ζήτημα των χιλιάδων τουριστών που ίσως καθυστερούν τα γυρίσματα.

Με αφορμή το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που φέτος γιορτάζει τα 60α του γενέθλια ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, διευθυντής του φεστιβάλ, τόνισε ότι ο θεσμός δεν προβάλλει απλά ταινίες αλλά τις προετοιμάζει και δεσμεύτηκε πως θα βοηθήσουν σε αυτό το εγχείρημα.

Το βίντεο απεικονίζει αντίστοιχα γυρίσματα ταινιών της Millenium Films στη Βουλγαρία, δίνοντας μια γεύση για το τι θα συμβαίνει στην πόλη σε λίγο καιρό.