Skip to main content

Φωτάκης από ΔΕΘ: Να μη γυρίσουμε σε πρακτικές παρασιτικές

Ο αναπληρωτής υπουργός έρευνας έκανε λόγο από εκδήλωση της ΔΕΘ για ενίσχυση της εργασίας με έμφαση στην υγεία και την παιδεία.

«Δεν είμαστε εναντίον της κινητικότητας επιστημόνων αλλά της μονόπλευρης φυγής γι΄ αυτό και λαμβάνουμε σειρά μέτρων που αφορούν όχι μόνο στη δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και σε ελκυστικά περιβάλλοντα για επιστημονικές καριέρες». Την επισήμανση, αναφερόμενος στο φαινόμενο "brain drain", έκανε ο αναπληρωτής υπουργός έρευνας και καινοτομίας Κώστας Φωτάκης, σε εκδήλωση με θέμα: "Η έρευνα και καινοτομία μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας" που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ.

"Η επιστημονική απήχηση των δημοσιεύσεων από ελληνικά ιδρύματα ξεπερνούν τον μέσο όρο χωρών της Ευρώπης" επισήμανε ο κ.Φωτάκης, κάνοντας λόγο "για εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό και την αναγκαιότητα στήριξης της ελεύθερης έρευνας" που μπορεί να επιτευχθεί μέσω του Ελληνικού Ιδρύματος Ερευνας και Καινοτομίας. Διευκρίνισε, δε, ότι "το brain drain δεν αναφέρεται σε φοιτητές που κάνουν το μεταπτυχιακό τους στο εξωτερικό αλλά στη φυγή επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης που έχει δεκαπλασιαστεί τα χρόνια της οικονομικής κρίσης".

"Το ζήτημα είναι να μη γυρίσουμε σε πρακτικές παρασιτικές και κρατικοδίαιτες αλλά στην ενίσχυση της εργασίας με έμφαση στην υγεία και την παιδεία για τη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού προτύπου ανάπτυξης" κατέληξε ο κ.Φωτάκης.