Skip to main content

Φωτάκης: Πιλοτικό πρόγραμμα σύνδεσης αγροτικής παραγωγής και έρευνας

Ο αν. υπουργός είπε πως στόχος είναι η ανάδειξη, πιστοποίηση και ιχνηλάτηση των αγροτικών προϊόντων ώστε να δοθεί προστιθέμενη αξία.

«Σοβαρές προσπάθειες γίνονται από πλευράς της κυβέρνησης ώστε να διασυνδεθεί η αγροτική παραγωγή με όλο το πλέγμα της έρευνας και της καινοτομίας με στόχο την ενδυνάμωση της αγροτικής παραγωγής, την στήριξη των αγροτών αλλά και του τελικού προϊόντος ώστε να έχει ισχυρές προοπτικές διείσδυσης στις διεθνείς αγορέ»: αυτό επισημάνθηκε στην εσπερίδα με θέμα «Δυο Υπουργεία ένας στόχος: Αγροτική παραγωγή με έρευνα -καινοτομία-κατάρτιση, Αμπελούζος-Κατσαμπάς» που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο και διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Στην εσπερίδα που εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών των συγκεκριμένων υπουργείων και της κυβέρνησης για την εφαρμοσμένη έρευνα και κατάρτιση στην αγροτική παραγωγή με την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων - εκτάσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, στο χώρο της πρώην Γεωργικής Σχολής στον Αμπελούζο (δήμου Γόρτυνας) και στη θέση Κατσαμπά και Σκαλάνι (δήμου Ηρακλείου), ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ζήτησε να ενισχυθεί η συνεργασία και στήριξη της κυβέρνησης στην υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας στον πρωτογενή τομέα, στην διασύνδεση του με τον τουρισμό, τον πολιτισμό, μέσα από την εκπαίδευση-κατάρτιση, την έρευνα-καινοτομία.

Στην ενημερωτική εσπερίδα συμμετείχαν ώστε να ενημερωθούν για την προετοιμασία δράσεων και το σχεδιασμό του όλου εγχειρήματος αλλά και των δράσεων της Περιφέρειας Κρήτης ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας , Κώστας Φωτάκης, ο γ.γ. Αγροτικής Ανάπτυξης Χαράλαμπος Κασίμης, ο διευθύνων σύμβουλος ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Αθανάσιος Βλάχος καθώς και εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής - ερευνητικής κοινότητας, των Επιμελητηρίων και του αγροτικού κόσμου.

«Δύο υπουργεία ένας στόχος είναι η συνέργεια που προσπαθούμε και ο στόχος είναι για όλη τη χώρα η ανάδειξη, αναβάθμιση, πιστοποίηση, ταυτοποίηση και ιχνηλάτηση των αγροτικών προϊόντων ώστε να δοθεί προστιθέμενη αξία αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κώστας Φωτάκης τονίζοντας ότι «αυτό μπορεί να γίνει μεταξύ άλλων επεμβαίνοντας με μία ποικιλία τεχνικών όπως γονιδιακών και γενικότερα νέων τεχνολογιών στα προϊόντα τα ίδια αλλά και στις διαδικασίες μεταποίησης. Για το στόχο αυτό έχει επιλεγεί η Κρήτη και ειδικότερα η περιοχή της Μεσσαράς, για μία πιλοτική εφαρμογή των όσων έχουμε σχεδιάσει. Ουσιαστικά δηλαδή να δημιουργηθούν τοπικές μονάδες αγροτικής παραγωγής οι οποίες θα φέρουν την αγροτική παραγωγή κοντά στην έρευνα και την καινοτομία κάτι το αντίστοιχο με τις τοπικές μονάδες υγείας δηλαδή. Υπάρχει ένας ολόκληρος μηχανισμός και χρηματοδότησης από το δημόσιο για να λειτουργήσει αυτή η προσπάθεια».

Η Κρήτη, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, είναι ο τόπος που ενδείκνυται για τέτοια πιλοτική εφαρμογή με μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας με την έννοια ότι η Κρήτη είναι η περισσότερο καινοτομική περιφέρεια της χώρας με το 58% των επιχειρήσεών της να καινοτομούν, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και την ΕΛΣΤΑΤ καθώς επίσης διαθέτει ένα ισχυρό ακαδημαϊκό οικοσύστημα δηλαδή το Πανεπιστήμιο, τα ΤΕΙ, τα ερευνητικά κέντρα. «Ακαδημαϊκό οικοσύστημα που διαπρέπει διεθνώς. Οπότε αν αυτά τα δύο τα βάλουμε μαζί, έχουμε πολύ μεγάλη δυνατότητα επιτυχίας του εγχειρήματος που φέρνει την αγροτική παραγωγή να στηρίζεται μέσα από την έρευνα και την καινοτομία», είπε ο κ. Φωτάκης. Τα αποτελέσματα σύμφωνα με τον κ. Φωτάκη θα φανούν σε έξι μήνες περίπου αρκεί να στηριχθεί η προσπάθεια από την τοπική παραγωγή, από τους φορείς και τις δομές. Την περίοδο αυτή όπως ανέφερε «γίνεται μελέτη μέσω της περιφέρειας, ταυτόχρονα υπάρχουν τα προγράμματα LEADER που ελέγχει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενώ από την πλευρά του υπουργείου μας, βγαίνουν οι προκηρύξεις για το ερευνητικό κομμάτι. Όλα όμως στην εποχή της κρίσης πρέπει να γίνονται γρήγορα και άμεσα».

Ο κ. Αρναουτάκης αναφερόμενος στο στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας τόνισε ότι «μέσα από τις μελέτες που γίνονται με τη συνεργασία με όλα τα ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα του νησιού, θεωρώ ότι μπορεί να δώσει μια μεγάλη βοήθεια και ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα με την παράλληλη όμως βοήθεια του υπουργού αλλά και του γενικού γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης. Η έρευνα, η καινοτομία αλλά και η εκπαίδευση που πρέπει να έχουν οι παραγωγοί μας, μέσα και από όλες τις υποδομές οι οποίες υπάρχουν, αλλά και τις συνέργιες που πρέπει να γίνουν και μέσα από το master plan το οποίο ήδη προετοιμάζεται από πλευράς Περιφέρειας , θεωρώ ότι τον επόμενο χρόνο και μέσα από τα προγράμματα τα οποία υπάρχουν και από την έξυπνη εξειδίκευση και από τα Leader μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι θα καταφέρουμε αρκετά πράγματα σε μια άλλη λογική για τον πρωτογενή τομέα από αυτή που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα».