Skip to main content

Φωτιά στη Θάσο: Μεγάλη μάχη για να περιοριστεί το πύρινο μέτωπο πριν πέσει η νύχτα (vid)

Στόχος να βελτιωθεί σημαντικά το μέτωπο της φωτιάς όσο ακόμα συνδράμουν τα εναέρια μέσα, τα οποία όταν πέσει το φως θα σταματήσουν τις ρίψεις νερού.

της Κάτιας Γερακαρίτου - Φανής Χαρίση

Μεγάλη προσπάθεια για να περιοριστεί το πύρινο μέτωπο στην περιοχή Λεύκη, στο Θάσο συνεχίζουν να δίνουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις. Στόχος να βελτιωθεί σημαντικά το μέτωπο της φωτιάς όσο ακόμα συνδράμουν τα εναέρια μέσα, τα οποία όταν πέσει το φως θα σταματήσουν τις ρίψεις νερού.

Οι άνεμοι είναι εντάσεως 2-3 μποφόρ αυτή τη στιγμή στην περιοχή γεγονός που διευκολύνει σημαντικά στο έργο κατάσβεσης.

«Γίνεται σημαντική προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί η φωτιά απόψε με τα εναέρια μέσα και μετά να συνεχίσουν τα πεζοπόρα τμήματα. Είναι μέσα σε ρέμα η φωτιά, δεν απειλούνται οικισμοί», επισημαίνει ο στη Voria.gr ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος.

Έως αυτή την ώρα επιχειρούν στη δασική έκταση, όπου μαίνεται η φωτιά από χθες το βράδυ, 185 πυροσβέστες με 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 38 οχήματα, συμπεριλαμβανόμενων των πυροσβεστικών δυνάμεων που με έκτακτα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από Κεραμωτή Καβάλας μετέβησαν στο νησί.

Επίσης, από το πρώτο φως έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά, 8 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα ελικόπτερο για εναέριο συντονισμό. Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν, δύο ελικόπτερα και τρία μηχανήματα έργου του Γ.Ε.ΕΘ.Α., εθελοντές πυροσβέστες και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

Την ίδια ώρα οχήματα του Στρατού και μηχανήματα διάνοιξης δρόμων βοηθούν στο έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς, βοηθώντας τα πεζοπόρα τμήματα να προσεγγίσουν μέσα στη δύσβατη όσο πιο κοντά γίνεται στα μέτωπα της φωτιάς.

Στις 06:25 σήμερα το πρωί, εκδόθηκε προειδοποιητικό μήνυμα από το 112, για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων του οικισμού Κοίνυρα Θάσου προς ασφαλή κατεύθυνση. Ωστόσο, όπως εξήγησε στη Voria.gr ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, ήταν καθαρά για προληπτικούς λόγους καθώς στην περιοχή υπήρχαν έντονοι καπνοί.

Δεύτερη φορά σε μια εβδομάδα φωτιά στην ίδια περιοχή

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα που εκδηλώνεται πυρκαγιά στη συγκεκριμένη περιοχή, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη. Ήδη, κλιμάκιο (ΚΑΕΕ) από ανακριτικούς υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος έχει ενεργοποιηθεί στη Θάσο, για την διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Aπόφαση για απαγόρευση κολύμβησης, διέλευσης σκαφών

Tο Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας εξέδωσε απόφαση για απαγόρευση κολύμβησης, διέλευσης σκαφών, ψυχαγωγικής δραστηριότητας και αλιείας σε συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές του νησιού, προκειμένου να γίνεται απρόσκοπτα και με ασφάλεια η υδροληψία από τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα τα οποία επιχειρούν για την κατάσβεση της φωτιάς.

Η απαγόρευση της διέλευσης σκαφών, καθώς και κάθε αλιευτική-ψυχαγωγική δραστηριότητα (επαγγελματική-ερασιτεχνική) και η κολύμβηση έχει ισχύ από τις δώδεκα σήμερα το μεσημέρι και μέχρι νεωτέρας.