Skip to main content

Δάσος Δαδιάς: Κόβουν δέντρα για να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο - Στάχτη 7.000 στρέμματα

Το έργο των δυνάμεων κατάσβεσης δυσχεραίνει το δύσβατο της περιοχής και οι πυκνοί καπνοί που εμποδίζουν τις ακριβείς ρίψεις από τα εναέρια μέσα

Με υλοτομήσεις επιχειρούν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής να περιορίσουν την πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, η οποία εξακολουθεί να μαίνεται ανεξέλεγκτη για τρίτη συνεχόμενη μέρα.

Με τη συνδρομή υλοτόμων και του δυνάμεων του στρατού επιχειρείται η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, έτσι ώστε να προστατευτεί η μοναδική αποικία του μαυρογύπα στα Βαλκάνια, αλλά και γύρω χωριά, τα οποία ενδέχεται να κινδυνεύσουν σε περίπτωση που αλλάξει η κατεύθυνση του ανέμου.

«Μαζεύτηκαν το πρωί υλοτόμοι και υλοτομούν τα δέντρα σε συγκεκριμένες περιοχές για να προστατεύσουν τις φωλιές του μαυρόγυπα. Επίσης θα υλοτομηθεί και μία περιοχή που έχει σχέση με τον οικισμό της Δαδιάς, ένα σημείο που πρέπει να ανοίξει αρκετά μέτρα, διότι αν γυρίσει ο άνεμος υπάρχει κίνδυνος», είπε στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος της δημοτικής ενότητας Τυχερού του δήμου Σουφλίου, Δημήτρης Δαρούσης.

Στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με επίγεια και εναέρια μέσα, ενώ συνδράμει ο στρατός και εθελοντικές ομάδες. Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει δύσκολη αφενός διότι τα σημεία είναι πολύ δύσβατα και οι πυροσβέστες δεν έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν κοντά, αφετέρου διότι οι πυκνοί καπνοί δυσκολεύουν την ορατότητα και δεν επιτρέπουν ρίψεις ακριβείας από τα συνολικά τέσσερα αεροσκάφη και εννέα ελικόπτερα που έχουν ριχτεί στη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος, αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις βασικές εστίες και μικροφωτιές σε διάφορα σημεία, με την πυρκαγιά να μαίνεται στην περιοχή που περικλείεται από τους οικισμούς της Λύρας και των Λαγυνών, παράλληλα με την εθνική οδός, της Λευκίμμης και της Δαδιάς. Σε όλο αυτό το τετράγωνο δεν υπάρχει ενδιάμεσος δρόμος που το κόβει το δάσος στη μέση, ώστε να παραταχθούν οι δυνάμεις και να ανακόψουν τη φωτιά. Κι επειδή είναι παρθένο το δάσος, δηλαδή δεν υπάρχει ανθρώπινη παρουσία τα τελευταία 50 χρόνια, μπορεί να έχει και 1,5 με δύο μέτρα πευκοβελόνα κάτω», ανέφερε ο κ. Δαρούσης, τονίζοντας ότι το στοίχημα είναι να μην περάσει τον δασικό δρόμο Δαδιάς – Λευκίμμης.

Μέχρι χθες είχαν καεί περίπου 7.000 στρέμματα του δάσους, ενώ σε λίγη ώρα αναμένεται να συνεδριάσει το συντονιστικό όργανο, προκειμένου να υπάρξει νεότερη ενημέρωση για την εξέλιξη της πυρκαγιάς.

Πηγή βίντεο: Iefimerida.gr