Skip to main content

Μαρτυρία σοκ για τη φωτιά στο Παπανικολάου: «Εξαερώθηκε ο ασθενής - Έτσι ξεκίνησαν όλα»

Ο διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής είπε ότι αν δεν είχε διακοπεί η παροχή οξυγόνου, μέσα σε 3-5 λεπτά θα καίγονταν όλοι οι ασθενείς

Τις συγκλονιστικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν από τη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά σε θάλαμο στην πτέρυγα Covid του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης περιγράφει σε δηλώσεις του ο διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του νοσηλευτικού ιδρύματος Σταύρος Τρύφων.

Όπως είπε ο κ. Τρύφων, στις 8:50 τον φώναξαν η νοσηλεύτρια και η επιμελήτρια λέγοντάς του ότι ένας ασθενής βρίσκεται στην πόρτα τρίκλινου θαλάμου και καίγεται.

«Ανοίγω την πόρτα και τον βλέπω να καίγεται, παίρνω τον πυροσβεστήρα, τον σβήνω και τον τραβάω έξω. Ο ασθενής μού μεταφέρει ότι άκουσε ένα μπαμ και ότι υπάρχει τεράστια φωτιά και ότι ένας ασθενής καίγεται στο σώμα και στο πρόσωπο. Με τον δεύτερο πυροσβεστήρα προσπαθώ να σβήσω τον δεύτερο ασθενή αλλά δυστυχώς η παροχή οξυγόνου πυροδοτεί τη φωτιά όλο και περισσότερο. Ενώ καίγεται τον τραβάω έξω και του σβήνω τη φωτιά και ταυτόχρονα ρίχνω στην παροχή οξυγόνου για να μη γίνει έκρηξη. Η φωτιά σβήνει αλλά η ποσότητα του καπνού είναι απίστευτη, μέσα σε λίγα λεπτά γεμίζει όλος ο διάδρομος», σημειώνει ο κ. Τρύφων.

Ακόμα, αναφέρει ότι ακριβώς εκείνη την ώρα η τεχνική υπηρεσία του νοσοκομείου κόβει τις παροχές οξυγόνου για να μην επεκταθεί η φωτιά μέσα από το σύστημα στα διπλανά δωμάτια και σταματά και το ρεύμα. «Η συσκότιση δημιουργεί έντονο πανικό με αποτέλεσμα νοσηλευτικό προσωπικό και γιατροί να εγκλωβιστούν στα γραφεία τους. Η πυροσβεστική ήρθε μέσα σε 15-17 λεπτά και ξεκινά η επιχείρηση απεγκλωβισμού».

Ο διευθυντής περιγράφει σοκαρισμένος ότι όταν μπήκαν στο συγκεκριμένο θάλαμο που ξέσπασε η φωτιά αντίκρισε έναν ασθενή απανθρακωμένο.

«Ο ασθενής είχε μεγάλη παροχή οξυγόνου, 75 λίτρα, καθώς αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα λόγω κορωνοϊού, με αποτέλεσμα η έκρηξη κυριολεκτικά να τον εξαϋλώσει. Η έκρηξη τον εξαέρωσε», είπε.

Σύμφωνα με τον γιατρό, ο πρώτος ασθενής που έσωσε του είπε ότι έσκασε στα χέρια το κινητό του. Δεν μπορούσε, σύμφωνα με τον κ. Τρύφων, να πει αν είναι αυτή η αιτία της φωτιάς ή όχι ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προκλήθηκε και από αναμμένο τσιγάρο.

Ο ίδιος τονίζει ότι αν δεν είχε λειτουργήσει το σχέδιο εκκένωσης του νοσοκομείου, θα υπήρχε εκατόμβη θυμάτων καθώς η φωτιά μεταφέρεται μέσα από τα συστήματα οξυγόνου και εκρήγνυται στις παροχές που έχουν οι ασθενείς στο πρόσωπό τους.

«Αν δεν είχε κοπεί η παροχή, μέσα σε 3-5 λεπτά θα καίγονταν όλοι οι ασθενείς. Η τεχνική υπηρεσία έτρεξε πιο γρήγορα από κάθε άλλον και έσωσε τους ασθενείς και την εικόνα του νοσοκομείου», κατέληξε ο διευθυντής της κλινικής.