Skip to main content

Φωτιά στον Αμαζόνιο: Καταστρέφεται ο «πνεύμονας» του πλανήτη

Οι ειδικοί τονίζουν πως αιτία για τις πυρκαγιές είναι η ξηρασία, καθώς σε πολλές περιοχές δεν έχει βρέξει για πάνω από τρεις μήνες.

Tο μεγαλύτερο κύμα πυρκαγιών της τελευταίας 5ετίας βιώνει η Βραζιλία, σύμφωνα με το ίδρυμα της διαστημικής υπηρεσίας της χώρας (ΙΝΡΕ).

Σχεδόν 73 χιλιάδες πυρκαγιές έχουν καταγραφεί από τον Ιανουάριο στο δάσος του Αμαζονίου, αριθμός κατά 82% αυξημένος συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρυσι. Το 2018 είχαν σημειωθεί συνολικά 40 χιλιάδες πυρκαγιές.

Η φωτιά στα δάση  του Αμαζονίου μαίνεται και ο καπνός έφτασε μέχρι το Σάο Πάολο, σχεδόν 3 χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, προκαλώντας ακόμα και διακοπή ηλεκτροδότησης στην πόλη, μεταδίδει το euronews.

Ο κακός καιρός και οι πυρκαγιές, που καίνε επί μέρες απέραντες εκτάσεις και έχουν απλωθεί στις πολιτείες του Άκρε, της Ροντόνια, του Μάτο Γκρόσο και του Μάτο Γκρόσο ντο Σουλ, φθάνοντας έως την τριπλή μεθόριο της Βραζιλίας, με τη Βολιβία και την Παραγουάη, ήταν οι κύριοι λόγοι για το νέφος τέφρας που απλώθηκε πάνω από το Σάο Πάολο.

Οι καπνοί από την Αμαζονία και τη φωτιά από τον άλλο δασικό πνεύμονα του Παντανάλ, μεταφέρθηκαν από τους ανέμους νοτιοανατολικά, συμβάλλοντας σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μαρσέλου Πινιέιρου, του ινστιτούτου Cimatempo, στη «φυσική καταστροφή, με τον ουρανό να σκοτεινιάζει περισσότερο από το κανονικό».

Για πολλές εβδομάδες η περιοχή αυτή έχει βρεθεί στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος. Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο έχει επικρίνει τα στοιχεία που δείχνουν μία αύξηση της αποψίλωσης των δασών της Αμαζονίας κατά τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του.

O Μπολσονάρο δήλωσε με αρκετή δόση ειρωνείας: «Με αποκαλούσαν Αλυσοπρίονο (Captain Chainsaw). Τώρα είμαι ο (Ρωμαίος Αυτοκράτορας) Νέρων που βάζω φωτιά στον Αμαζόνιο. Αλλά είναι η εποχή των πυρκαγιών».

Ο ακροδεξιός πρόεδρος, ήδη από την προεκλογική του εκστρατεία το 2018 είχε ταχθεί υπέρ της χαλάρωσης των ελέγχων για να αποφ ευχθεί ηαποψίλωση των δασών.

Ενώ αφαίρεσε αρμοδιότητες από το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Βραζιλίας και επέτρεψε τις εξορύξεις στις προστατευμένες περιοχές των ιθαγενών φυλών.

Οι ειδικοί τονίζουν πως αιτία για τις πυρκαγιές είναι η ξηρασία, καθώς σε πολλές περιοχές δεν έχει βρέξει για πάνω από τρεις μήνες, αλλά ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό και οι μεγαλοϊδιοκτήτες γης που προκαλούν πυρκαγιές για να αυξήσουν τα εδάφη τους.

Μάλιστα, οι αναρτήσεις στο Διαδίκτυο σοκάρουν και πολλοί χρήστες σημειώνουν ότι τα διεθνή media δεν ασχολήθηκαν με τις πυρκαγιές που καταστρέφουν τον πολύτιμο Αμαζόνιο. Το #PrayForAmazonia έχει γίνει trend σε Twitter και Instagram με χιλιάδες χρήστες να κάνουν repost με τη φωτιά στο δάσος και τον καπνό στο Σάο Πάολο.