Skip to main content

Φωτιές σε Αιτωλοακαρνανία, Κέρκυρα και Μέγαρα-Σε ύφεση η φωτιά σε Μάνη

Tο τελευταίο 24ωρο ξέσπασαν συνολικά 108 πυρκαγιές, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική. Αναλυτικά η κατάσταση σε κάθε σημείο.

«Σε ύφεση είναι τα δύο πύρινα μέτωπα σε Κότρωνα και Σκουτάρι Λακωνίας» λέει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο οποίος συντονίζει το έργο της κατάσβεσης.

Παράλληλα, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε, στις 3:30 τα ξημερώματα, στην περιοχή Άνω Σούλι Μαραθώνα. Στο σημείο επιχειρούν τώρα 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα.

Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας και σε δασική έκταση στην περιοχή Κομπωτή Ξηρομέρου στην Αιτωλοακαρνανία, τέθηκε όμως υπό μερικό έλεγχο χωρίς να απειλήσει σπίτια. Στο σημείο παραμένουν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα.

Λίγη ώρα αργότερα ξέσπασε πυρκαγιά σε δασική έκταση στη νότια Κέρκυρα, κοντά στον Χαλικούνα. Στην περιοχή έχει σπεύσει μεγάλη πυροσβεστική δύναμη, ωστόσο οι δυνατοί άνεμοι που δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

Φωτιά και σε δασική έκταση στο Πανόραμα Μεγάρων, όπου επιχειρούν 33 πυροσβέστες με 11 οχήματα, 3 ελικόπτερα και 2 αεροπλάνα.

Στη Λακωνία, η αντιπεριφερειάρχης Αδαμαντία Τζανετέα αναέφερε ότι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ζημιές έχουν υποστεί περίπου 10 σπίτια κυρίως στις περιοχές Κότρωνα και Σκουτάρι.

Ήδη έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών.

Όπως σημειώνει ο κ. Ματθαιόπουλος, στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις, αποτελούμενες από 120 πυροσβέστες και 30 αυτοκίνητα, ωστόσο οι άνεμοι φτάνουν τα 8 μποφόρ και δυσχεραίνουν την επιχείρηση.

Εστία αναζωπύρωσης αντιμετωπίζεται σε μικρή χαράδρα ανάμεσα στις περιοχές Χρυσοπηγή και Σκουτάρι, σε πολύ δύσβατο σημείο.

Σχετικά με τις ζημιές που έχουν προκληθεί σε κατοικημένες περιοχές ο Βασίλης Ματθαιόπουλος αναφέρει ότι «σε κάποια χωριά και οικισμούς η φωτιά πέρασε μέσα από τις αυλές των σπιτιών, γιατί στα περισσότερα υπήρχαν ξερά χόρτα και δέντρα».

Επίσης, όπως λέει, οι περισσότερες ζημιές σε σπίτια έχουν αναφερθεί στην περιοχή του Κότρωνα, αλλά αυτές είναι υλικές και μικρές, δηλαδή σε στέγες, σκεπές, ή άλλες κατασκευές.

Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα έκανε λόγο για καθυστερήσεις, όταν οι τοπικές αρχές ζήτησαν την Κυριακή να σπεύσουν τα εναέρια μέσα. «Πρέπει να έρθουν και άλλα εναέρια μέσα γιατί οι άνεμοι είναι ισχυροί» προειδοποίησε, κάνοντας λόγο για δύσκολη κατάσταση.

Σύμφωνα με την κ. Τζανετέα τα ξενοδοχεία στον Κάτω Κότρωνα, περιοχή μοναδικού φυσικού κάλλους, εκκενώθηκαν εγκαίρως.

Η φωτιά προήλθε από αναζωπύρωση της πυρκαγιάς που ξέσπασε το Σάββατο στον Πύρριχο Λακωνίας την οποία οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής είχαν θέσει υπό μερικό έλεγχο την Κυριακή το μεσημέρι.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το τελευταίο 24ωρο ξέσπασαν 108 πυρκαγιές.