Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020
x

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΑΡΙΣΙΩΝ-ΤΙ ΔΙΑΣΩΘΗΚΕ (ΦΩΤΟ)

Οι φωτογραφίες από το εσωτερικό του ναού δείχνουν την έκταση της καταστροφής. Δωρεά 100 εκατ.ευρώ από τον Γάλλο δισεκατομμυριούχο Φρανσουά- Ανρί Πινό

Οι εκτεταμένες ζημιές που προκάλεσε η καταστροφική πυρκαγιά στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων άρχισαν να φαίνονται σε όλο τους το μέγεθος με το πρώτο φως της ημέρας. Οι φωτογραφίες από το εσωτερικό του ναού δείχνουν την έκταση της καταστροφής. 

Ωστόσο, θετικό είναι πως διασώθηκαν πολλά έργα τέχνης που φιλοξενούνταν στο ναό. Μολονότι αναμένεται επίσημη επιβεβαίωση, εκτιμάται ότι στοιχεία της κατασκευής όπως τα χαρακτηριστικά κυκλικά παράθυρα με τις ζωγραφικές διακοσμήσεις (βιτρό) έχουν γλυτώσει. Το ίδιο και ορισμένα άλλα στοιχεία που λειτουργούν σαν σήμα-κατατεθέν, όχι μόνο της Νοτρ Νταμ αλλά ολόκληρου του Παρισιού είναι οι χαρακτηριστικοί γρύπες, οι γλυπτές μορφές που δεσπόζουν σε διάφορα σημεία της εκκλησίας. Η φωτιά κρατήθηκε μακριά από τους δύο πύργους, οπότε υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι, έστω στο απώτερο μέλλον και αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες επισκευής του μνημείου, οι επισκέπτες θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν στα 387 σκαλοπάτια τους ως την κορυφή.

Οι Γάλλοι αστυνομικοί και πυροσβέστες σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα προκειμένου να καταφέρουν να μεταφέρουν έγκαιρα έξω από την Παναγία των Παρισίων τα έργα τέχνης που κοσμούν για αιώνες την Παναγία των Παρισίων, καθώς πρόκειται για ανεκτίμητης αξίας αντικείμενα, τα οποία αποτελούν σημαντικό κομμάτι της γαλλικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας Αν Ινταλγκό, επιβεβαίωσε τη διάσωση των έργων τέχνης γράφοντας σε μήνυμά της στο Twitter ότι αρκετά από τα έργα τέχνης έχουν πλέον μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο, ευχαριστώντας τους πυροσβέστες, τους αστυνομικούς και τους δημοτικούς υπαλλλήλους για την ανθρώπινη αλυσίδα που σχημάτισαν.

Oι πρώτες δωρεές για την αποκατάσταση του εμβληματικού μνημείου άρχισαν να κατατίθενται. Από τους πρώτους που προσφέρθηκαν να συνεισφέρουν ήταν ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος Φρανσουά-Ανρί Πινό, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Kering, στην ιδιοκτησία του οποίου συγκαταλέγονται διάφοροι οίκοι ενδυμάτων και αξεσουάρ πολυτελείας, όπως η Gucci και ο Yves Saint Laurent. Ο Πινό δεσμεύτηκε ότι θα χορηγήσει τις εργασίες επισκευής της Νοτρ Νταμ με 100 εκατ. ευρώ.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ