Τρίτη 23 Ιουλίου 2019
x

ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕ Η ΞΑΝΘΗ ΑΠΟ ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΣΤΕΣ (ΦΩΤΟ+VID)

Πάνω από 10.000 καρναβαλιστές σε 32 πληρώματα συμμετείχαν στην παρέλαση - Το κάψιμο του Τζαρου σηματοδοτεί το τέλος των καρναβαλικών εκδηλώσεων

Στους ρυθμούς του καρναβαλιού παραδόθηκε σήμερα η Ξάνθη στη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση. Ένα ξέφρενο χρωματιστό... ποτάμι ανθρώπων, όλων των ηλικιών, παρήλασε στην οδό 28ης Οκτωβρίου με κατεύθυνση προς την κεντρική πλατεία της πόλης.

Ευφάνταστα άρματα, πολυχρωμες στολές, σφυρίχτρες, σερπαντίνες, κομφετί, δυνατή μουσική που... παιάνιζε από τα ηχεία συνέθεταν την εικόνα. Το κέφι αμείωτο όπως κάθε χρόνο και λαμπερός σύμμαχος, ο ήλιος, που συνδράμει στη καλύτερη διεξαγωγή της παρέλασης.

Το θέμα του φετινού καρναβαλιού είναι ο έρωτας, για αυτό και οι στολές πολλών πληρωμάτων είναι εμπνευσμένες από τον μικρό θεό της αρχαιότητας.

Οι καρναβαλιστές θα καταλήξουν μετά την κεντρική πλατεία στο γήπεδο του ΑΟΞ, όπου θα στηθεί ένα μεγάλο πάρτι για όλα τα πληρώματα.

Η βασίλισσα και ο βασιλιάς του καρναβαλιού (πηγή: bestravelvideo)

Αυξημένη κίνηση

Η Ξάνθη άρχισε να βουλιάζει από την Παρασκευη το βράδυ καθώς χιλιάδες επισκέπτες συνέρρευσαν στην πόλη είτε για να περάσουν το τριήμερο και να απολαύσουν την ξανθιωτικη φιλοξενία με αποκορύφωμα την σημερινή παρέλαση, είτε για να συμμετάσχουν σε κάποιο από τα καρναβαλικά πληρώματα.

Η ιδιαίτερα αυξημένη κινηση σε εστιατόρια, μπαρ και ξενοδοχεία έφεραν χαμόγελα στην τοπικη αγορά.

Η σημερινή ημέρα θα ολοκληρωθεί με τον πιο φαντασμαγορικό τρόπο, με το κάψιμο του Τζάρου, στις 19.00.

Ο «Τζάρος» ή «Τζάρους» είναι ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε έναν σωρό από πουρνάρια.Το έθιμο αναβιώνει κάθε χρόνο στις όχθες του ποταμού Κόσυνθου μετά το τέλος της καρναβαλικής παρέλασης.

Πλήθος κόσμου παρακολουθούν τη λήξη του καρναβαλιού και των ετήσιων Θρακικών Λαογραφικών Εορτών κάτω από τη λάμψη ενός εντυπωσιακού σόου με πυροτεχνήματα.

Λίγα λόγια για το ξανθιωτικο καρνάβαλι

Το ξανθιωτικο καρναβάλι είναι από τα πλέον φημισμένα στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια. Στη διάρκεια των δέκα ημερών των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών και των καρναβαλικών εκδηλώσεων στην Ξάνθη συρρέουν χιλιάδες κόσμου, δημοφιλείς καλλιτέχνες, ενώ πραγματοποιούνται ποικίλες εκδηλώσεις γύρω από τη μουσική, το χορό, το θέατρο, εκθέσεις, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων και προβολές ταινιών.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ