Skip to main content

Φωτογραφικές σημειώσεις για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) παρουσιάζεται η έκθεση, με έργα τριών Ελλήνων καλλιτεχνών για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

                                      «Εξέλιξη στα άκρα»
 

 

Άτομο χωρίς ρευματοειδή αρθρίτιδα (Γ. Μάκκας)


Στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) παρουσιάζεται η έκθεση, με έργα τριών Ελλήνων καλλιτεχνών, τoυ Κωστή Βελώνη, τoυ Γιώργου Μάκκα και της Μαριλένας Σταφυλίδου. Οι δημιουργοί φωτογραφίζουν ασθενείς που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, προσπαθώντας να αποτυπώσουν ο καθένας με το δικό του ύφος και μέσα από τη δική του οπτική την καθημερινότητα των ασθενών. Το εγχείρημα τους δεν έχει τεκμηριωτική, αλλά καλλιτεχνική χρήση μέσα από ασπρόμαυρα και έγχρωμα ρεαλιστικά έργα, καθώς και μέσα από αφαιρετικές συνθέσεις. Σκοπός της έκθεσης είναι να περιγραφεί η ασθένεια, η οποία κατόπιν φαρμακευτικής αγωγής θα αποτελεί «μουσειακό είδος».


Οι τρεις δημιουργοί, η Μαριλένα Σταφυλίδου, ο Γιώργος Μάκκας και ο Κωστής Βελώνης, αντιμετώπισαν τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, ο καθένας από τη δική του οπτική γωνία και μέσα από τη δική του προσέγγιση του φωτογραφικού μέσου – με ρεαλιστικό, πλαστικό ή και καθαρά αφαιρετικό τρόπο. Το εγχείρημα αυτό συνθέτουν τα έγχρωμα δυναμικά πορτρέτα του Μάκκα, όπου η διαφορά ανάμεσα στον πάσχοντα και στον υγιή προκύπτει μόνο από τα συνοδευτικά κείμενα, η πλαστικότητα του ύφους της Σταφυλίδου, η οποία επικεντρώνεται στα πρόσωπα, στα άκρα και στην κίνησή τους – ακόμη και όταν αυτή υπαινίσσεται μέσα από την αδράνεια – και τέλος, η αφαιρετική σύλληψη των κολάζ του Βελώνη, ο οποίος χρησιμοποιεί το φωτογραφικό μέσο όχι για να περιγράψει όπως συνηθίζεται αυτό που παρατηρεί, αλλά ως το τελευταίο στρώμα μιας σύνθεσης, όπου σε αυτόν αποκαλύπτεται ο σκληρός πυρήνας, η ουσία των πραγμάτων.

Φωτογραφία του Κ. Βελώνη


Η έκθεση θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (14-16/11/09).

Πληροφορίες

Χώρος: Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης
Διάρκεια: 20/11 - 12/12
Ώρες λειτουργίας: Δε-Πα 10:00-14:00 & 18:00-21:00, Σα-Κυ 10:00-18:00

Business Story
Off