Skip to main content

Φωτορεπορτάζ: Η μάχη με τον κορωνοϊό μέσα στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης

Για να εισέλθει κάποιος σε ΜΕΘ πρέπει να φορέσει ειδικό εξοπλισμό με τη συνδρομή κάποιου άλλου, ενώ -όπως είναι σαφές- απαγορεύεται το λάθος.

Στη ΜΕΘ οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό δεν σταματάνε να δουλεύουν, τα πάντα βρίσκονται σε μια διαρκή κίνηση»: Ο φωτορεπόρτερ του Reuters Αλέξανδρος Αβραμίδης μπήκε στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης και αποτύπωσε με τον φακό του τις στιγμές αγωνίας στη μάχη με τον κορωνοϊό.

Για να εισέλθει κάποιος σε ΜΕΘ πρέπει να φορέσει ειδικό εξοπλισμό με τη συνδρομή κάποιου άλλου, ενώ -όπως είναι σαφές- απαγορεύεται το λάθος.

Μιλώντας στην «Καθημερινή», ο Αλ. Αβραμίδης περιγράφει τις εικόνες από το «πεδίο της μάχης», εικόνες αν μη τι άλλο συγκλονιστικές. «Στη Θεσσαλονίκη αισθανόμαστε να μας πλησιάζει η covid. Αποφάσισα να μπω για να δω τι γίνεται. Στις ΜΕΘ δεν σταματάνε. Υπάρχει μια διαρκής κίνηση, πάνε από ασθενή σε ασθενή, τους δίνουν θάρρος και κουράγιο, δίνουν έναν αγώνα για να τους κρατήσουν στη ζωή».

Σε ερώτηση για το πώς ο ίδιος βίωσε την εμπειρία, η απάντηση του είναι χαρακτηριστική. Σημειώνει ότι ένιωσε ανησυχία, ωστόσο  αποδραματοποιεί το δικό του βίωμα: «Εγώ μπήκα μια φορά και βγήκα, οι άλλοι είναι εκεί καθημερινά και κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν». Περιγράφει επίσης τον συγκινητικό αγώνα των νοσοκόμων: «Οι ασθενείς είναι απομονωμένοι, οι νοσηλεύτριες συνέχεια τους μιλάνε με αγάπη, τους δίνουν κουράγιο».

Την περασμένη άνοιξη στην Ελλάδα τα κρούσματα ήταν λιγότερα, όπως και οι διασωληνώσεις. Υπήρξε lockdown και δέος μπροστά από αυτόν τον καινούργιο και άγνωστο εχθρό. Τώρα υπάρχει lockdown, φόβος, κόπωση και μια διαφορά: Τα κρούσματα επί μέρες βρίσκονται στα ύψη. Υπήρξε εκθετική άνοδος στους αριθμούς, ενώ οι θάνατοι αυξάνονται, όπως και οι διασωληνώσεις.

Η Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή είναι το μεγαλύτερο hotspot του κορωνοϊού στη χώρα. Στις ΜΕΘ δίδεται μάχη καθημερινή. Ο Αλέξανδρος Αβραμίδης απαθανάτισε τις στιγμές αγωνίας των γιατρών πάνω από τους ασθενείς.

Δείτε το φωτορεπορτάζ που δημοσιεύτηκε του Reuters: