Skip to main content

Σκέψεις για φωτοβολταϊκά στην οροφή του νέου κτηρίου της Περιφέρειας

Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ενεργειακή κοινότητα και μέρος του ρεύματος που θα παράγεται θα μπορεί να τροφοδοτεί κέντρα αστέγων

Το ενδεχόμενο τοποθέτησης φωτοβολταϊκών συστημάτων στην οροφή του νέου κτηρίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στην οδό 26ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, εξετάζει η διοίκηση της Περιφέρειας, προκειμένου αφενός να καλύπτει μέρος των ενεργειακών αναγκών του κτηρίου, αφετέρου να προσφέρει την ενέργεια αυτή για την κάλυψη των αναγκών μελών ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Αυτό ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, στο περιθώριο της εκδήλωσης με θέμα «ενισχύοντας τις δυνατότητες των τοπικών αρχών να συμμετέχουν σε ενεργειακές κοινότητες» που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια.

«Ο νόμος 4513 του 2018 που είναι ένα πολυεργαλείο και για τους Δήμους και για τις Περιφέρειες και για τα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου και δίνει το δικαίωμα να δημιουργηθούν ενεργειακές κοινότητες οι οποίες θα μπορούν να υλοποιήσουν έργα ή φωτοβολταϊκά πάρκα που θα χρησιμοποιούν την ενέργεια που παράγεται για ιδιοκατανάλωση ή για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας»σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τόνισε, παράλληλα, ότι μπορούν τρεις δήμοι μαζί ή πέντε νομικά πρόσωπα μαζί με κάποιους δήμους να κάνουν μια ενεργειακή κοινότητα και στο πλαίσιο αυτό να κατασκευάσουν ένα φωτοβολταϊκό έργο το οποίο θα εξοικονομεί ρεύμα. «Για παράδειγμα, αν στο νέο κτήριο της Περιφέρειας τοποθετήσουμε στην οροφή ένα φωτοβολταϊκό σύστημα, θα μπορέσουμε σαν μια κοινότητα να καταναλώνουμε ό,τι ρεύμα παράγεται απευθείας στο κτήριό μας για να μειώσουμε την ενέργεια που καταναλώνουμε αλλά ταυτόχρονα θα μπορέσουμε και την ενέργεια αυτή να την προσφέρουμε και για κοινό καλό, ώστε να βοηθήσουμε ευπαθείς ομάδες» πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, εκτίμησε ότι είναι εφικτή η δημιουργία μιας ενεργειακής κοινότητας στην οποία θα συμμετέχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μαζί με άλλους δήμους που βρίσκονται κοντά στο νέο κτήριο, όπως οι Δήμοι Θεσσαλονίκης και Αμπελοκήπων Μενεμένης. Στο πλαίσιο αυτό, μέρος του ρεύματος που θα παράγεται θα μπορεί να τροφοδοτεί κέντρα αστέγων ή άλλες κοινωνικές δομές των δήμων. «Είναι μια σκέψη την οποία σε πρώτο στάδιο συζητάμε με τον περιφερειάρχη ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και με τους δημάρχους» πρόσθεσε.