Skip to main content

Φουντώνουν τα σενάρια πρόωρων εκλογών

Ο πρωθυπουργός αναχωρεί για τις Βρυξέλλες προβληματισμένος, αν και θα επιδιώξει να «διαφημίσει» την αποφασιστικότητά του για να εξασφαλίσει ακόμη μεγαλύτερη κοινοτική κατανόηση.
Κάτι παραπάνω από έντονοι είναι πλέον οι κλυδωνισμοί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, μετά τις προχθεσινοβραδινές εξελίξεις στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του, με τις διαγραφές, τις απειλές διαγραφών, τις ανταρσίες, τις διαπραγματεύσεις on και off the record και τη γενική εικόνα αποσύνθεσης που πρόβαλε το κυβερνών κόμμα. Δεν είναι λίγοι πλέον εκείνοι που πιστεύουν ότι αυτά τα δεδομένα, ενδεχομένως να οδηγήσουν τον πρωθυπουργό στη λήψη ρηξικέλευθων αποφάσεων, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν έως και στις πρόωρες εθνικές εκλογές. Μάλιστα, ορισμένοι, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, προβλέπουν ότι αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να δρομολογηθεί για την ερχόμενη Άνοιξη. Το θέμα, όμως, είναι που θα μπορούσε να οδηγήσει. Η πιθανότητα ακυβερνησίας της χώρας, υπ΄ αυτούς τους όρους και συνθήκες, φαντάζει σήμερα περισσότερο πιθανή από ποτέ, γεγονός το οποίο, ωστόσο, αποδομεί την προσπάθεια διάσωσης της χώρας από την οικονομική καταστροφή.

Προς το παρόν, ο κ. Γ. Παπανδρέου αναχωρεί σήμερα για τις Βρυξέλλες έντονα προβληματισμένος, αν και στη βελγική πρωτεύουσα αυτό το οποίο θα επιχειρήσει να κάνει είναι να αξιοποιήσει τα τελευταία γεγονότα προς όφελός του. Δηλαδή, να καταδείξει την αποφασιστικότητα με την οποία αντιμετωπίζει το όποιο πρόβλημα προκύπτει, προκειμένου να διασφαλίσει ακόμα μεγαλύτερη βοήθεια και συμπαράσταση από τους υπόλοιπους εταίρους. Ο προβληματισμός όμως για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα θα υπάρχει σε όλους, ενώ πίσω στην Αθήνα λέγεται ότι πέραν όλων των άλλων εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο ενός ριζικού ανασχηματισμού, που θα μπορούσε να δώσει μία ακόμα - ίσως την τελευταία - ώθηση στην κυβέρνηση.