Skip to main content

Φημολογία για Βενιζέλο Πρόεδρο της Δημοκρατίας - Ποια ονόματα παίζουν

Στα συν οι άριστες σχέσεις με Αντώνη Σαμαρά και Άδωνι Γεωργιάδη, προβληματισμός για ενδεχόμενες αντιδράσεις στη βάση της Νέας Δημοκρατίας.

Παρότι οι αρχικές πληροφορίες ήθελαν τον πρωθυπουργό να επιλέγει γυναίκα την Προεδρία της Δημοκρατίας, με υποψήφιες μάλιστα την Άννα Διαμαντοπούλου και τη Μαρία Δαμανάκη, από το πρωί έχει φουντώσει η φημολογία ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αλλάξει προσανατολισμό. 

Πιο συγκεκριμένα, το σενάριο αναφέρει ότι ο κ. Μητσοτάκης σκέφεται σοβαρά να προτείνει τον Ευάγγελο Βενιζέλο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, εκτιμώντας ότι έχει το πολιτικό βάρος και κύρος για να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του ανώτατου πολιτιειακού αξιώματος της χώρας σε μια ευαίσθητη χρονική συγκυρία, ειδικά για τα εθνικά θέματα.

Άλλωστε, οι σχέσεις των δύο ανδρών σε προσωπικό επίπεδο είναι πολύ καλές, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τις άριστες σχέσεις που διατηρεί ο κ. Βενιζέλος με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αλλά και τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη. Το «σαμαρικό» μπλοκ της ΝΔ θεωρείται δεδομένο ότι θα στηρίξει μία τέτοια υποψηφιότητα και μόνος προβληματισμός είναι το πώς θα περάσει η επιλογή Βενιζέλου στη βάση του κόμματος. Και για αυτό τις τελευταίες ώρες πηγές της ΝΔ διαψεύδουν το σενάριο.

Σημειώνεται, πως παρά τις προσωπικές τους διαφωνίες με την αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου από το ΚΙΝΑΛ, η Φώφη Γεννηματά τον φωτογράφισε ως ένα πρόσωπο που πληροί τις προϋποθέσεις για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας.

Αντίθετα, θεωρείται απίθανο η αξιωματική αντιπολίτευση να στηρίξει την επιλογή Βενιζέλου, καθώς στην Κουμουνδούρου θεωρούν τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σφορδρό πολέμιο του ΣΥΡΙΖΑ. Ως γνωστόν, ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει επανειλημμένα πως στηρίζει την επανεκλογή Παυλόπουλου για την Προεδρία της Δημορατίας.

Άλλα ονόματα που παίζουν

Η ονοματολογία καλά κρατεί στα πολιτικο-δημοσιογραφικά γραφεία. Σύμφωνα με το iefimerida, πληροφορίες που φυσικά δεν έχουν επιβεβαιωθεί, αναφέρουν ότι παίζουν ως επικρατέστερα, τα ονόματα των Δημήτρη Αβραμόπουλου, Τάσου Γιαννίτση και Σταύρου Δήμα.

Σύμφωνα με αρκετές πηγές στην πεντάδα των ονομάτων «έπαιζε» και το όνομα του πρώην πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, ενώ φέρεται να έχει απορριφθεί εκείνο του επίσης πρώην υπηρεσιακού πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου, ο οποίος είναι υπουργός Επικρατείας της ΝΔ.

Από γυναίκες αναφέρονται ακόμα τα ονόματα της επικεφαλής του ΣτΕ Αικατερίνης Σακελλαροπούλου και της πανεπιστημιακού Μαρίας Ευθυμίου, αδελφής του στελέχους του ΚΙΝΑΛ Πέτρου Ευθυμίου, χωρίς το τελευταίο να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Σύμφωνα με το newsbeast.gr, ενδεχομένως στις σκέψεις του πρωθυπουργού να βρίσκονται και κάποια πρόσωπα εκτός πολιτικής, όπως ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και πρώην πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ε.Ε., Βασίλης Σκουρής αλλά και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρώην υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι το 2015, Νίκος Αλιβιζάτος.

Ένα ακόμη όνομα που θεωρείται ως πρόσωπο-έκπληξη και φημολογείται ότι θα μπορούσε να αποτελέσει υποψηφιότητα είναι ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ και επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης.