Skip to main content

Φόβοι για κύμα ακρίβειας στην Ελλάδα - Στο τραπέζι μέτρα συγκράτησης των τιμών

Στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, ο Άδωνις Γεωργιάδης προειδοποίησε πως το επόμενο διάστημα ο καφές μπορεί να πάει από τα δύο ευρώ στα πέντε

Πολλαπλά καμπανάκια χτύπησαν στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο για πιθανό κύμα ακρίβειας το επόμενο διάστημα, κάτι που συμβαίνει ήδη στην Αμερική και στην Ευρώπη λόγω της απότομης αύξησης των ναύλων στα μεγάλα λιμάνια που είναι αποτέλεσμα της μεγάλης ζήτησης και της μικρής προσφοράς. Παρά το γεγονός πως το θέμα της ακρίβειας δεν ήταν στην ατζέντα η συζήτηση άνοιξε, σύμφωνα με το Moneyreview.gr, όταν ο Άδωνις Γεωργιάδης προειδοποίησε πως το επόμενο διάστημα ο καφές μπορεί να πάει από τα δύο ευρώ στα πέντε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, πήρε τη σκυτάλη και μίλησε για πολύ μεγάλη αύξηση στις ζωοτροφές, ακόμα και πάνω από το 40%.

Διαβάστε: Γιατί οι Έλληνες πρέπει να μάθουν να ζουν τους επόμενους με την ακρίβεια

Ο κίνδυνος επιβεβαιώθηκε από τον υπουργός Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, που έθεσε το θέμα σε ευρύτερη βάση λέγοντας πως η συζήτηση πανευρωπαικά έχει ανοίξει για το πώς θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το moneyreview.gr o διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, θεωρεί πως το κύμα ακρίβειας έχει ημερομηνία λήξης και σύντομα θα υποχωρήσει.

Πανευρωπαϊκό φαινόμενο

Το κύμα πάντως ανατιμήσεων δεν αφορά την Ελλάδα. Ηδη στην Ευρώπη τον μήνα Αύγουστο οι τιμές αυξήθηκαν κατά 3% σε σύγκριση με πέρυσι, το υψηλότερο ποσοστό αύξησης την τελευταία δεκαετία. Κατά πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα στην ΔΕΘ την επόμενη εβδομάδα και είναι πολύ πιθανόν να ανακοινώσει μέτρα συγκράτησης των τιμών, όπως για παράδειγμα το «πάγωμα» του ΦΠΑ στο 13% στον καφέ.

Κατά τα λοιπά όπως φάνηκε από την χθεσινή τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στην Βουλή, όπου σήκωσε πολύ ψηλά τους τόνους εναντίον της κυβέρνησης και την απάντηση του κ. Οικονόμου στο ίδιο μήκος κύματος, μπαίνουμε ολοταχώς σε περίοδο πολύ μεγάλης πόλωσης στο πολιτικό σκηνικό.

Πηγή: Moneyreview.gr