Skip to main content

Φόβοι για λαθρεμπόριο ανθρωπίνων οργάνων από το Ισλαμικό Κράτος

Το Reuters αποκάλυψε έγγραφε με το οποίο επιτρέπεται η αφαίρεση οργάνων από ζωντανό αιχμάλωτο, για να σωθεί μαχητής του Ισλαμικού Κράτους.

Την αφαίρεση ανθρωπίνων οργάνων έχει εγκρίνει το Ισλαμικό Κράτος βάσει μιας άγνωστης μέχρι σήμερα γνωμοδότησης των λογίων της, όπως προκύπτει από έγγραφο με ημερομηνία 31/1/2015, το οποίο περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, και το οποίο εγείρει φόβους ότι οι τζιχαντιστές ενδέχεται να επιδίδονται σε λαθρεμπόριο οργάνων.

Η γνωμοδότηση αυτή αναφέρει πως επιτρέπεται η αφαίρεση οργάνων από οποιονδήποτε ζωντανό αιχμάλωτο για να σωθεί η ζωή ενός μουσουλμάνου, ακόμη κι αν είναι μοιραία για τον δότη.

Το Reuters σημειώνει ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα του εγγράφου. Στελέχη της κυβέρνησης των ΗΠΑ λένε ότι βρισκόταν ανάμεσα σε έναν τεράστιο όγκο εγγράφων και πληροφοριών που απέσπασαν άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων του αμερικάνικου στρατού σε επιδρομή που έκαναν τον Μάιο στην ανατολική Συρία.

Το έγγραφο, όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ, είναι γραμμένο με τη μορφή φετφά, επίσημης γνωμοδότησης ή ερμηνείας από μουφτή ή από ιμάμη, σχετικής με θρησκευτικά ή νομικά ζητήματα του ιερού μουσουλμανικού δικαίου. Το κείμενο έχει συνταχθεί από την Επιτροπή Έρευνας και Φετφάδων του Ισλαμικού Κράτους.

Η κυβέρνηση του Ιράκ έχει κατηγορήσει επανειλημμένα το Ι.Κ. ότι αφαιρεί και συγκεντρώνει ανθρώπινα όργανα τα οποία στη συνέχεια εμπορεύεται για να εξασφαλίζει έσοδα.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ δήλωσαν ότι τα αρχεία που αποσπάστηκαν προσέφεραν στην Ουάσινγκτον βαθύτερη γνώση για τον τρόπο που το Ισλαμικό Κράτος οργανώνεται, συγκεντρώνει κεφάλαια και καταρτίζει νόμους και κανόνες για τους οπαδούς της και τους ανθρώπους που ζουν στα εδάφη που κατέχει.

Ο πρεσβευτής του Ιράκ στα Ηνωμένα Έθνη, Μοχάμεντ Αλί Αλχακίμ, δήλωσε στο Reuters πως τα έγγραφα αυτά πρέπει να εξεταστούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κρίνοντας πως αποτελούν αποδεικτικά στοιχεία ότι το Ι.Κ. ενδέχεται να επιδίδεται σε λαθρεμπόριο ανθρωπίνων οργάνων για τη συγκέντρωση χρημάτων.