Skip to main content

Fractal: Μόδα made in… Θεσσαλονίκη με περιβαλλοντική φιλοσοφία

Με την εταιρεία γυναικείων ενδυμάτων Fractal η σχεδιάστρια μόδας Έλενα Σπενταμίδου, αναπτύσσει, από την οδό Πτολεμαίων, ένα διεθνές, οικολογικό brand

Τα ρούχα της στέλνουν, εκτός από το μήνυμα της κομψότητας, και αυτό της αειφορίας, φροντίζοντας να μειώνουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Άλλωστε, για εκείνη η μόδα είναι μια πράξη κοινωνική, που δεν θα μπορούσε να αγνοεί το τι συμβαίνει γύρω μας. Η σχεδιάστρια μόδας Έλενα Σπενταμίδου από την οδό Πτολεμαίων, όπου διατηρεί την εταιρεία γυναικείων ενδυμάτων Fractal, έχει καταφέρει σε μια πενταετία να κάνει γνωστό το brand της σε αγορές όπως αυτές των σκανδιναβικών χωρών, της Γερμανίας, της Ελβετίας, των ΗΠΑ, του Λιβάνου και της Κύπρου, με τις εξαγωγές της να αγγίζουν το 30% του τζίρου της. Μέσα στη κρίση κι ενώ άλλοι μετέφεραν την παραγωγή τους στα γειτονικά Βαλκάνια, εκείνη δημιούργησε μια παραγωγική βάση στη Θεσσαλονίκη, θέλοντας να αναδείξει το ελληνικό ένδυμα.

Κοντά στις δωρικές γραμμές όμως και στα μινιμαλιστικά και φουτουριστικά στοιχεία των ρούχων της, φροντίζει να είναι συνεπής και στις αρχές της, χρησιμοποιώντας υφάσματα από οργανικό βαμβάκι και ανανεώσιμες συνθετικές ίνες από πλαστικούς θαλάσσιους ρύπους. Παράλληλα, μεριμνά ώστε η εταιρεία της να συμβάλλει και στη μείωση του ενεργειακού της αποτυπώματος, επιλέγοντας πρώτες ύλες από μέρη κοντινά, ώστε να μην απαιτείται μεγάλη ενέργεια για τη μεταφορά τους. Επίσης, η Fractal έχει πιστοποιηθεί ως fair job επιχείρηση, καθώς, όπως λέει η Έλενα Σπενταμίδου στη Voria.gr, η ευημερία των εργαζομένων και των συνεργατών της είναι πάνω από τα ρούχα. Σε όλη αυτή τη δημιουργική «περιπέτεια» έχει συνοδοιπόρο τον Γιώργο Ζαρδαβά, ο οποίος, προσφέρει, όπως λέει η ίδια, τη δική του καλλιτεχνική οπτική στα ενδύματα της εταιρείας.

Σχεδιάστρια από… κούνια

Η Έλενα Σπενταμίδου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σχεδιάστρια από… κούνια. Άλλωστε, ήταν μόλις στο δημοτικό όταν σχεδίασε το πρώτο της ρούχο, ένα σετ σακάκι-φούστα. Κοριτσάκι ακόμα σκιτσάριζε στα τετράδιά της ρούχα, με τα οποία ήθελε να ντύνει τους ενήλικες και όχι τις κούκλες της, όπως θα περίμενε κανείς. Μάλιστα, όπως λέει χαρακτηριστικά, θυμάται από παιδί να φαντάζεται βλέποντας τους άλλους πώς θα μπορούσε να βελτιώσει την εμφάνισή τους. Οι παιδικές γραμμές στο χαρτί έγιναν σύντομα πειραματισμοί στο ύφασμα και στο γυμνάσιο άρχισε να μεταποιεί τα ρούχα της.

Μεγαλώνοντας σπούδασε σχέδιο μόδας και ήξερε πως κάποια στιγμή θα δημιουργούσε το δικό της brand. Για να το πετύχει όμως εργάστηκε επί χρόνια ως σχεδιάστρια σε επιχειρήσεις ενδυμάτων, ενώ ασχολήθηκε και με την ενδυματολογία και τη σκηνογραφία στο θέατρο. Μετά από όλα αυτά, έχοντας πατήσει στα πόδια της και έχοντας καταλήξει στην προσωπική της οπτική απέναντι στη μόδα, δημιούργησε το 2015 τη Fractal, επιλέγοντας ως έδρα μια οδό που ήταν κάποτε ταυτισμένη με τη βιοτεχνία ενδύματος.

Το όνομα Fractal ξενίζει στο πρώτο του άκουσμα, δεν είναι όμως καθόλου τυχαία επιλογή, καθώς παραπέμπει σε ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο και συνδέεται με τα γεωμετρικά σχήματα, που τόσο αγαπά η Έλενα Σπενταμίδου και χρησιμοποιεί στα ρούχα της. Η δε φιλοσοφική προσέγγιση του όρου Fractal περί τάξης στο χάος ήρθε να κουμπώσει με την οπτική της σχεδιάστριας.

Στα ρούχα της η Έλενα Σπενταμίδου αρέσκεται να σπάει τις συμβατικές φόρμες, δημιουργώντας ιδιαίτερους όγκους και γραμμές που υπερβαίνουν το κλασικό. Παράλληλα, όμως φροντίζει ώστε αυτά που σχεδιάζει να κολακεύουν τη γυναίκα και να την κάνουν να αισθάνεται κομψή όλες τις ώρες της ημέρας.

Από την ιαπωνική μόδα έλαβε τις πρώτες της επιρροές, προχώρησε όμως σύντομα σε δικούς της δρόμους. Η παλέτα των χρωμάτων της περιλαμβάνει το μαύρο, το λευκό, το γκρι και το μπλε, χωρίς όμως να αγνοεί και τους πιο έντονους τόνους.

Παράλληλα με τα ρούχα η Έλενα Σπενταμίδου κάνει ενδυματολογικές και σκηνογραφικές δουλειές για το θέατρο και για τον κινηματογράφο, μέσα από συνεργασίες με το ΚΘΒΕ, με διάφορες θεατρικές ομάδες και με ανεξάρτητες κινηματογραφικές παραγωγές. Την ίδια ώρα μοιράζεται, μέσα από σεμινάρια, τη γνώση της για το ένδυμα με ανθρώπους που αγαπούν τη δημιουργία.

«Ο μινιμαλισμός με ενδιαφέρει όχι μόνο στον σχεδιασμό, αλλά και στον τρόπο παραγωγής. Η αειφορία είναι το μέλλον στη μόδα και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε από την πρώτη στιγμή» λέει στη Voria.gr η Έλενα Σπενταμίδου.