Τετάρτη 1 Απριλίου 2020
x

FRAPORT: ΤΟ 2021 Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»

Με αφορμή την επέτειο δύο ετών από την ανάληψη της διαχείρισης των 14 αεροδρομίων, η Fraport Greece κάνει έναν μικρό απολογισμό.

Εντός του 2021 αναμένεται να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί ο νέος τερματικός σταθμός του αεροδρομίου «Μακεδονία» (δείτε εδώ) όπως επισημαίνει η Fraport Greece στο επετειακό-απολογιστικό σημείωμά της με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δύο ετών στη διαχείριση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

Σύμφωνα με την εταιρεία, την ίδια χρονιά θα παραδοθούν οι εκσυγχρονισμένες υποδομές των αεροδρομίων σε Κω, Σαντορίνη, Μύκονο και Κέρκυρα.

Σχετικά με τα υπόλοιπα αεροδρόμια, οι εργασίες στα αεροδρόμια Ζακύνθου, Καβάλας και Χανίων έχουν ολοκληρωθεί και οι επιβάτες απολαμβάνουν πλέον αναβαθμισμένη ταξιδιωτική εμπειρία, νέες υπηρεσίες, μεγαλύτερες ανέσεις και ταχύτερη εξυπηρέτηση.

Μέχρι το τέλος του έτους θα ολοκληρώνονται  σταδιακά τα έργα αναβάθμισης και επέκτασης στα αεροδρόμια της Σάμου της Μυτιλήνης της Ρόδου της Σκιάθου του Ακτίου και της Κεφαλονιάς.

Σύμφωνα με τη Fraport Greece, τα οφέλη για τη χώρα από την επένδυση για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας είναι πολλαπλά:

-          εφάπαξ προκαταβολή ύψους 1,234 δισ. ευρώ του τιμήματος παραχώρησης που καταβλήθηκε τον Απρίλιο του 2017

-          ετήσια αμοιβή παραχώρησης ύψους 22,9 εκατ. ευρώ

-          ετήσια μεταβλητή αμοιβή παραχώρησης 28,5% των λειτουργικών κερδών με και την ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος

-           1 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη (περίπου 14 εκατ. ευρώ για 2018) αποδίδεται στο ελληνικό Δημόσιο για τη χρηματοδότηση της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, των αεροδρομίων που διαχειρίζεται το Δημόσιο και διαδρομών στο πλαίσιο ΥΠΔΥ και

-          περίπου 13 εκατ. ευρώ ετησίως καταβάλλονται για παροχή υπηρεσιών από το Ελληνικό Πυροσβεστικό Σώμα και την Πολεμική Αεροπορία.

Ακόμη, από την έναρξη της παραχώρησης, η Fraport Greece, έχει επίσης αποδώσει στο ελληνικό Δημόσιο:

-          ασφαλιστικές εισφορές και φόρους μισθωτών υπηρεσιών ύψους 21.201.594 ευρώ

-          φόρο εισοδήματος και λοιπούς φόρους ύψους 21.341.718 ευρώ ενώ 15.267.908 ευρώ θα καταβληθούν εντός του 2019.

Παράλληλα μέσα στη διετία η Frapport επισημαίνει την αύξηση της απασχόλησης στις εγκαταστάσεις που διαχειρίζεται. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι άμεσες θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 32%, φτάνοντας πλέον τις 700 και παράλληλα οι θέσεις εργασίας που συνδέονται έμμεσα με τη δραστηριότητα της εταιρείας ξεπερνούν τις 14.000.

«Πριν από δύο χρόνια η Fraport Greece αποδέχτηκε μια πρόκληση που λίγοι θα είχαν αναλάβει: την ταυτόχρονη αναβάθμιση 14 αεροδρομίων σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια. Κάθε αεροδρόμιο εξυπηρετεί έναν μοναδικό προορισμό και υποστηρίζει τον πιο δυναμικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας: τον τουρισμό. Η παράδοση των νέων υποδομών, εντός ενός τόσο αυστηρού χρονοδιαγράμματος και το σημαντικά βελτιωμένο επίπεδο υπηρεσιών είναι αποτέλεσμα που απαιτούσε ομαδικό πνεύμα και συνεργασία με πολλούς φορείς. Ως εκ τούτου, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς όλους τους εργαζόμενους της Fraport Greece για την αφοσίωση και τη δέσμευσή τους προς το κοινό όραμα. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω την ελληνική πολιτεία για την υποστήριξη αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας Δημόσιου- Ιδιωτικού τομέα», ανέφερε για την επέτειο της ανάληψης των αεροδρομίων από τη Fraport Greece, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Alexander Zinell.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ