Skip to main content

Freedom Pass: Πώς θα πάρουν τα 150 ευρώ οι νέοι που εμβολιάζονται - Η τροπολογία

Στόχος της κυβέρνησης είναι το Freedom Pass για την παροχή 150 ευρώ σε εμβολιασθέντες νέους να τεθεί σε εφαρμογή το αργότερο μέχρι τις 18 Ιουλίου.

Με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας «πέρασε» από την Ολομέλεια της Βουλή η τροπολογία για το Freedom Pass, την άυλη, ψηφιακή, χρεωστική κάρτα που δίδεται σε νέους 18-25 ετών, οι οποίοι εμβολιάζονται κατά του κορωνοϊού.

Η εν λόγω τροπολογία του υπουργείου Υγείας προβλέπει την παροχή 150 ευρώ σε εμβολιασθέντες νέους 18-25 ετών και την ανάπτυξη εφαρμογής ελέγχου γνησιότητας των πιστοποιητικών/βεβαιώσεων covid19.

Κατά ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25, ενώ το Κίνημα Αλλαγής δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία.

Στόχος της κυβέρνησης -σύμφωνα με όσα προβλέπει ο σχετικός διαγωνισμός- είναι το Freedom Pass να τεθεί σε εφαρμογή το αργότερο μέχρι τις 18 Ιουλίου.

Το συγκεκριμένο κίνητρο μπορούν να αξιοποιήσουν δυνητικά 940.000 νέοι και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «λειτούργησε» εφόσον το ποσοστό των ραντεβού διπλασιάστηκε μέσα σε λίγες ημέρες.

Πρόκειται για μία άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα, η οποία θα αποθηκεύεται σε smartphones, είτε σε λειτουργικό iOS, είτε σε Android, και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε POS για ανέπαφες συναλλαγές, αλλά και σε ηλεκτρονικά καταστήματα.

Η εν λόγω ενίσχυση θα μπορεί να καταναλωθεί από τους δικαιούχους σε επιλεγμένες κατηγορίες επιχειρήσεων που παρέχουν υπηρεσίες και προϊόντα που ενισχύουν την «κινητικότητα» των νέων, όπως ενδεικτικά ταξίδια, συναυλίες, θεάματα, κλπ.

Δείτε την τροπολογία εδώ

Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, η Κυβέρνηση αποσκοπεί στην:

•Ενίσχυση της ασφαλούς κινητικότητας των νέων
•Ενίσχυση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού COVID-19 και της υγείας των πολιτών
•Eνίσχυση κρίσιμων τομέων της οικονομίας που επλήγησαν ιδιαίτερα από την πανδημία
•Eξοικείωση του νεότερου πληθυσμού με ηλεκτρονικές μεθόδους πληρωμών, με χρήση δικής τους ψηφιακής κάρτας πληρωμών, για την εγκαθίδρυση υγειούς καταναλωτικής και φορολογικής συμπεριφοράς.

Nα σημειωθεί πως ως δικαιούχοι ορίζονται νέοι 18-25 ετών (βάσει της χρονολογίας γέννησης), οι οποίοι θα έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον την α’ φάση του εμβολιασμού.

Πώς θα γίνονται οι συναλλαγές

«Η πρόσκληση της ΚτΠ (Κοινωνίας της Πληροφορίας) απευθύνεται σε αδειοδοτημένους παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών. Σημειώνεται δε, ότι ο πάροχος δεν θα συνάπτει πελατειακή σχέση με έκαστο δικαιούχο, αλλά θα εκδίδει και διανέμει, αποκλειστικά με ψηφιακά μέσα, την άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα. Το ανωτέρω ποσό των 150 ευρώ δεν θα μπορεί να μεταφερθεί σε άλλο λογαριασμό ή να γίνει ανάληψη αυτού, και επίσης δεν θα μπορεί στην κάρτα να πιστωθεί άλλο χρηματικό ποσό. Με την ολοκλήρωση της πρωτοβουλίας, στις 31/12/2021, το σύνολο των διανεμηθεισών καρτών θα καταργηθούν και ο πάροχος θα επιστρέψει στον φορέα του έργου τυχόν αδιάθετα ποσά.

Η άυλη ψηφιακή κάρτα θα διανέμεται εντός μίας εργάσιμης ημέρας από την παραλαβή του αρχείου με τους επιβεβαιωμένους δικαιούχους, όπως θα αποστέλλονται από τον φορέα υλοποίησης, δηλαδή την ΚτΠ, και θα διαθέτει εφαρμογή Web, καθώς και εφαρμογές για συσκευές iOS και Android στην ελληνική γλώσσα για την ενεργοποίηση και διαχείριση της άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας.

Σημειώνεται ότι μέσω εφαρμογής, που θα βρίσκεται στο περιβάλλον του gov.gr, η ΚτΠ θα λαμβάνει μέσω δικού της microsite τις αιτήσεις των υποψήφιων δικαιούχων και κατόπιν ελέγχου και επιβεβαίωσης της α’ φάσης του εμβολιασμού τους, θα αποστέλλει ημερησίως ηλεκτρονικά στον πάροχο, τον σχετικό κατάλογο, ο οποίος και θα περιλαμβάνει μόνο τα ελάχιστα στοιχεία επικοινωνίας του δικαιούχου, δηλαδή ονοματεπώνυμο, email, κινητό τηλέφωνο. Με την ενεργοποίηση της κάρτας από τον πάροχο, ο δικαιούχος θα ειδοποιείται μέσω sms ή email. Ειδοποίηση θα λαμβάνει ο νέος δικαιούχος και κάθε φορά που θα εκτελείται μια επιτυχής συναλλαγή με την άυλη προπληρωμένη κάρτα.

Η διάρκεια της σχετικής σύμβασης δωρεάς, που θα υπογραφεί, ξεκινά από την ημέρα υπογραφής και λήγει στις 31.12.2021 ή σε κάθε περίπτωση με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης και της επιστροφής τυχόν αδιάθετων ποσών.

Με δεδομένη την ανάγκη για άμεση ενεργοποίηση της πρωτοβουλίας, ο αποδεκτός χρόνος της υλοποίησης και των δοκιμών του Παρόχου δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τις 10 εργάσιμες μέρες με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 18 Ιουλίου 2021».

Εφαρμογή για τον έλεγχο των Πιστοποιητικών Covid-19 από τις επιχειρήσεις

Η τροπολογία προβλέπει την ανάπτυξη ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής για τα κινητά, προκειμένου να ελέγχεται η εγκυρότητα του Ψηφιακού Πιστοποιητικού Covid-19 της ΕΕ, όπως και των βεβαιώσεων εμβολιασμού ή ισοδύναμου πιστοποιητικού από τρίτες χώρες, μέσω της σάρωσης κωδικού QR.

Η εφαρμογή θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από ιδιοκτήτες ή νόμιμους εκπροσώπους ή υπαλλήλους επιχειρήσεων εστίασης, προβολής κινηματογραφικών ταινιών, κέντρων διασκέδασης, ζωντανών θεαμάτων ή ακροαμάτων, λοιπών παραστατικών τεχνών, όπως και κάθε είδους πολιτιστικών, αθλητικών ή εορταστικών εκδηλώσεων και εμπορικών εκθέσεων που γίνονται και διοργανώνονται σε κλειστούς ή υπαίθριους χώρους.

Κατά τη σάρωση του κωδικού QR, θα εμφανίζονται αποκλειστικά το ονοματεπώνυμο του φυσικού προσώπου και η ένδειξη εγκυρότητας, γνησιότητας ακεραιότητας ή μη του πιστοποιητικού.

Υπεύθυνη για την επεξεργασία των δεδομένων ορίζεται η Εθνική Αρχή Διαφάνειας,
ενώ απαγορεύεται η με κάθε τρόπο αποθήκευση ή τήρηση αντιγράφων των πιστοποιητικών ή βεβαιώσεων.

Ηλεκτρονικές ιατρικές βεβαιώσεις

Παράλληλα, η τροπολογία προβλέπει τη δυνατότητα σύνταξης ηλεκτρονικών ιατρικών βεβαιώσεων, σε ειδική πύλη που έχει συνδεθεί με το gov.gr.

Ο κάθε γιατρός θα μπαίνει με τους κωδικούς του στην εφαρμογή και θα καταχωρίζει το ΑΜΚΑ του ενδιαφερομένου, το ονοματεπώνυμο, την ημερομηνία γέννησης και τον σκοπό χρήσης, όπου προβλέπεται.

Ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να λάβει τον αριθμό βεβαίωσης (barcode) στο κινητό του, που έχει δηλώσει κατά την εγγραφή του στο σύστημα άυλης συνταγογράφησης, ενώ αντίγραφο θα παίρνει στο e-mail του.