Skip to main content

Freiraum Festival:Το υβριδικό φεστιβάλ για την ελευθερία έρχεται και Θεσσαλονίκη

Το Freiraum Festival θα πραγματοποιηθεί στις 30, 31 Οκτωβρίου και την 1η Νοεμβρίου και θα βρεθεί και στη Θεσσαλονίκη με τοπικές εκδηλώσεις.

Ποια είναι η κατάσταση της ελευθερίας στην Ευρώπη σήμερα;

Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί το Goethe-Institut και το πανευρωπαϊκό πρόγραμμα Freiraum ήδη από το 2017, και έχει καταστεί ακόμη πιο σημαντικό στην εποχή του κορωνοϊού.

Το Ινιστιτούτο Goethe μαζί με τους συνεργάτες του από την πλατφόρμα του Freiraum φέρνει κοντά όλους τους στοχαστές και τους ανθρώπους στον πολιτισμό, καθώς και τις τέχνες από όλη την Ευρώπη, για να διερευνήσει το συγκεκριμένο ερώτημα στο Freiraum Festival το οποίο θα διεξαχθεί στις 30 Οκτωβίου μέχρι 1 Νοεμβρίου του 2020. Όχι μόνο σε εικονικές, αλλά και σε τοπικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο, και 17 ακόμη Ευρωπαϊκές πόλεις, θα συζητηθούν νέες οπτικές και συμμαχίες στην Ευρώπη στα πλαίσια της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στη Γερμανία. Πέρα από τις βασικές ομιλίες της κοινωνιολόγου Eva Illouz και του πολιτικού επιστήμονα Ivan Krastev, καθώς επίσης και διάφορες ακόμα ψηφιακές συζητήσεις και παραστάσεις, θα παρουσιαστεί επισήμως το “Freiraum Manifesto” στην Επίτροπο της ΕΕ, Mariya Gabriel.

Από το 2017, τα Ινστιτούτα Goethe στην Ευρώπη δουλεύουν με παραπάνω από πενήντα συνεργάτες στο Freiraum project, για να ανακαλύψουν τι  σημαίνει η έννοια της ελευθερίας σήμερα στην Ευρώπη. Πού κινδυνεύει η ελευθερία και πώς μπορεί να εδραιωθεί; Οι πολιτικές ελευθερίες περιορίζονται όλο και περισσότερο από τα αυξανόμενα εθνικιστικά και λαϊκιστικά κινήματα. Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, οι δημόσιες και ιδιωτικές ελευθερίες στην Ευρώπη περιορίζονται επί του παρόντος από κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, απαγορεύσεις κυκλοφορίας, καραντίνες και κλειστά σύνορα. Ταυτόχρονα, η τέχνη και ο πολιτισμός σε όλες τις μορφές τους, δεν έχουν εισέλθει ποτέ στα σπίτια των ανθρώπων περισσότερο όσο τώρα. Πώς αντιμετωπίζει ο κόσμος της τέχνης τις μελλοντικές προκλήσεις, όσον αφορά   το περιεχόμενο και τις μορφές της;

Σηματοδοτώντας την προεδρία της Γερμανίας στο Ευρωπαϊκό Συμβουλίο, το Ινστιτούτο Goethe διοργανώνει με τους συνεργάτες του στην πλατφόρμα Freiraum το υβριδικό Freiraum Festival, προκαλώντας μία ανοιχτή συζήτηση σχετικά με τις νέες πραγματικότητες της πανδημικής κρίσης που έχει χτυπήσει την Ευρώπη, καθώς επίσης και για τη δράση η οποία βασίζεται στην αλληλεγγύη για μία ανθεκτική και προσβάσιμη σε όλους κοινωνία. Από τις 30 Οκτωβρίου έως την 1η Νοεμβρίου, ένα πλήθος ευρωπαϊκών φωνών και προοπτικών θα συναντηθούν στη Θεσσαλονίκη, τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και 17 ακόμη ευρωπαϊκές πόλεις. Η σύνθεση περιλαμβάνει ένα διαδικτυακήό συνέδριο ζωντανών και προ-ηχογραφημένων συζητήσεων, συνομιλιών και παραστάσεων, στην οποία μπορείτε να έχετε πρόσβαση από όλη την Ευρώπη, καθώς επίσης και ζωντανές εκδηλώσεις σε 20 ευρωπαϊκές πόλεις, από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο στην Αθήνα, το Τορίνο και την Πράγα.

Και οι τρεις μέρες του Freiraum Festival (30-31/10 and 1/11) θα μεταδοθούν ζωντανά στον ιστότοπο του festival (www.freiraumfestival.eu).

Στις 30 Οκτωβρίου, μετά από μια ομιλία καλωσορίσματος του Γενικού Γραμματέα του Ινστιτούτου Goethe Johannes Ebert, η ποιήτρια Samira Saleh θα διαβάσει το Mανιφέστο Freiraum στις Βρυξέλλες και θα παρουσιάσει επίσημα το έγγραφο στη Mariya Gabriel, Ευρωπαϊκή Επίτροπο Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Παιδείας και Νεότητας. Το Μανιφέστο  είναι μια έκκληση για να διατηρηθεί η ποικιλομορφία ζωντανή και ακμάζουσα στην Ευρώπη. Ο Βούλγαρος πολιτικός επιστήμονας Ivan Krastef, νικητής του Βραβείου Jean Améry του 2020 για την ευρωπαϊκή συγγραφή δοκιμιών, θα συνεχίσει με μια βασική ομιλία με τίτλο: “Ξεκινήστε να Aνησυχείτε. Λεπτομέρειες που πρέπει να Ακολουθήσετε ... - Σκέψεις για το κράτος της ελευθερίας στην Ευρώπη”. Στη συνέχεια, ο Johannes Ebert θα συζητήσει με τον Ivan Krastev και την κοινωνιολόγο Eva Illouz για το “νέο φυσιολογικό” μετά το lockdown. Οι συζυτήσεις τους αποτελούν κομμάτι της σειράς Neue Wir-Erzählungen που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Goethe σε συνεργασία με το γραφείο συνδέσμου ARD στις Βρυξέλλες και το γερμανικό εβδομαδιαίο Die Zeit. Το επίκεντρο της σειράς αφορά ερωτήματα όπως: Τι νέες αφηγήσεις μπορούμε να αναπτύξουμε συλλογικά και να αφηγηθούμε ο ένας τον άλλον για την Ευρώπη; Ποιοι θέλουμε να είμαστε και που θέλουμε να συνεργαστούμε; Τι χρειαζόμαστε για να προωθήσουμε την πολιτική, οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρώπης συνολικά;

Τη δεύτερη ημέρα του festival (31 Οκτωβρίου), η Eva Illouz θα ανοίξει το διαδικτυακό πρόγραμμα με μία ομιλία σχετικά με το “Είναι εφικτό το σπίτι να μας παρέχει έναν ασφαλή παράδεισο σε ένα κόσμο γεμάτο κρίση; Σκέψεις σχετικά με τις πολιτικές συνέπειες του Covid19”. Η κοινωνιολόγος και συγγραφέας θα εξερευνήσει “τους δικούς μας τοίχους”, τον ιδιωτικό χώρο που συχνά μετατρέπεται από καταφύγιο σε φυλακή. Η κρίση του Covid19 συγκεκριμένα έθεσε τις παραδοσιακές αντιλήψεις του απορρήτου, την οικογένεια και το σπίτι σε σοβαρή δοκιμή. Ποιες είναι οι προκλήσεις που προκύπτουν και πώς συνδέονται με τους βασικούς θεσμούς της κοινωνίας; Έπειτα από τη βασική ομιλία θα ακολουθήσουν δύο γύροι συζητήσεων με κοινωνικούς επιστήμονες, καλλιτέχνες και ακτιβιστές με θέμα “Η συνεχιζόμενη βιοπολιτική κρίση της δημοκρατίας" και “Κοινωνικά κινήματα και αναδυόμενη αλληλεγγύη”, συμπεριλαμβανομένων των συνεισφορών του Ιταλού συγγραφέα και θεωρητικού μέσων, Franco Bifo Berardi, της Ιταλίδας θεωρητικού και ακτιβίστριας Tiziana Terranova, της συγγραφέως από το Κασμίρ και οικονομολόγου Nitasha Kaul, και του Βρετανού καλλιτέχνη Liam Gillick.

Μεταξύ άλλων, θα διερευνήσουν το ρόλο των κοινωνικών κινημάτων και πώς θα δημιουργήσουν νέες μορφές αλληλεγγύης και συμμαχίες στην Ευρώπη.

Οι συζητήσεις θα συνοδεύονται από καλλιτεχνικές παρεμβάσεις και performances, φτιαγμένες ειδικά για τη διαδικτυακή μορφή, καθώς επίσης και ζωντανές συνδέσεις με τις τοπικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται από τους συνεργάτες του Freiraum. Ένα δίδυμο παρουσιαστών θα παρουσιάσει το πρόγραμμα του Festival ζωντανά από το στούντιο.

Την 1η Νοεμβρίου 2020, το διαδικτυακό πρόγραμμα θα συνεχιστεί, σε συνεργασία με το Common Lab - προγράμματος Αριστείας του Ινστιτούτου Goethe, που διοργανώνουν το Goethe-Institut Thessaloniki και η ArtBOX. Με τον τίτλο “Η Κατάσταση των Τεχνών - Nέες Μορφές και Κοινό”, επαγγελματίες του πολιτισμού και των τεχνών από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων των Thomas Oberender, Helgard Haug, Daria Mille, Julieta Aranda και Mark Titchner, θα συζητήσουν τις νέες προκλήσεις για τον κόσμο της τέχνης που θέτει η πανδημία του κορωνοϊού σχετικά με την παραγωγή, διανομή, και πρόσλήψη έργων τέχνης. Επίσης, θα αξιολογήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρονται από νέες μορφές, τρόπους συμμετοχής του κοινού και καλλιτεχνικής εκπροσώπησης ως μορφή πολιτικής αντίστασης.

Στο πλαίσιο αυτό, η Θεσσαλονίκη κατέχει ιδιαίτερα σημαντική θέση στο Freiraum Festival, πλάι στις υπόλοιπες εκδηλώσεις που θα πλαισιώσουν το διαδικτυακό πρόγραμμα, σε 20 πόλεις σε όλη την Ευρώπη.

Αναλυτικό πρόγραμμα του festival (EN)
www.freiraumfestival.eu

Το Freiraum project του Goethe-Institut, ξεκίνησε το 2017, σε συνεργασία με 53 εταίρους στον πολιτισμό και τις τέχνες, στην ερευνητική κοινότητα και στην κοινωνία των πολιτών σε 42 διαφορετικές πόλεις, για να αξιολογήσει την κατάσταση της ελευθερίας στην Ευρώπη. Το Freiraum Festival