Skip to main content

Freiraum: Μια έκθεση για την ελευθερία από το Βερολίνο στη Θεσσαλονίκη

Στην έκθεση παρουσιάζονται τέσσερις νέες ταινίες μικρού μήκους, που προέκυψαν επίσης μέσα από τη συνεργασία του Freiraum με το πρόγραμμα LABattoir.

Από τις 18 έως τις 24 Μαΐου πραγματοποιείται η έκθεση “Freiraum: από το Βερολίνο στη Θεσσαλονίκη” στο LABattoir στα Παλιά Δημοτικά Σφαγεία.

Το Freiraum είναι ένα πρόγραμμα του Goethe-Institut που εστιάζει στην έννοια της Ελευθερίας στις Ευρωπαϊκές πόλεις. Από τον Οκτώβριο του 2017 ως τον Μάρτιο του 2019, ένα δίκτυο 42 Ινστιτούτων Γκαίτε και 53 συνεργαζόμενων φορέων σχεδίασε και υλοποίησε 40 συνεργατικά project προς διερεύνηση του ερωτήματος: Ποιά η έννοια της Ελευθερίας στην Ευρώπη σήμερα; Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του προγράμματος τον περασμένο Μάρτιο, 6 από τα 40 project επιλέχθηκαν και παρουσιάστηκαν στο Βερολίνο. Ανάμεσά τους, η συνεργασία μεταξύ Θεσσαλονίκης και Carlisle (Αγγλία) επιστρέφει αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη, στην έδρα του προγράμματος LABattoir, τα Παλιά Δημοτικά Σφαγεία.

Η έκθεση “Freiraum: από το Βερολίνο στη Θεσσαλονίκη” περιλαμβάνει πρωτότυπα έργα καλλιτεχνών που φτιάχτηκαν ειδικά για το Freiraum Θεσσαλονίκη-Carlisle, δημιουργική καταγραφή των κοινών δράσεων ανάμεσα στις δύο πόλεις, καθώς και το έργο που δημιουργήθηκε για το Freiraum Αθήνα από την Προσωρινή Ακαδημία Τεχνών.

Το πρόγραμμα Freiraum Θεσσαλονίκη-Carlisle πραγματοποιήθηκε από τα Ινστιτούτα Γκαίτε της Θεσσαλονίκης, του Λονδίνου και της Γλασκώβης, σε συνεργασία με την ArtBOX στη Θεσσαλονίκη, το AWAZ Cumbria στο Carlisle και το δίκτυο των συνεργατών τους, μεταξύ των οποίων το πρόγραμμα LABattoir του Δήμου Θεσσαλονίκης και το πρόγραμμα Artecitya του Ινστιτούτου Γκαίτε Θεσσαλονίκης και της Helexpo.

Μέσα από μια διαδικασία αμοιβαίας ανταλλαγής και συμμετοχικού σχεδιασμού σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν κοινές δράσεις που περιλάμβαναν: δημιουργία καλλιτεχνικών έργων - διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στους κατοίκους των δύο πόλεων, εργαστήρια για νέους δημιουργούς, εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά διαφορετικής καταγωγής και μια βραδιά ποίησης που οι δύο πόλεις μοιράστηκαν με ζωντανή αναμετάδοση, χάρη στο Media Lab του προγράμματος LABattoir.

Για πρώτη φορά στην έκθεση παρουσιάζονται τέσσερις νέες ταινίες μικρού μήκους, που προέκυψαν επίσης μέσα από τη συνεργασία του Freiraum με το πρόγραμμα LABattoir. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου Media Lab: Exploring New Video Formats (Δεκέμβριος 2018, Φεβρουάριος 2019), με την καθοδήγηση ειδικών από το χώρο του κινηματογράφου, οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες δημιούργησαν τις τέσσερις αυτές ταινίες, με θέμα την κοινωνική απομόνωση, ένα ζήτημα που προτάθηκε από το Carlisle. Οι ταινίες έκαναν πρεμιέρα στο Βερολίνο παρουσία των δημιουργών, με την υποστήριξη της διοργάνωσης.

Οι καλλιτέχνες Εύη Καραθανασοπούλου και Thomas Koch κλήθηκαν από την αρχή του προγράμματος, προκειμένου να ανοίξουν έναν δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των δύο κατά τα άλλα απομακρυσμένων κοινοτήτων στην Ελλάδα και την Αγγλία, και να αναμεταδώσουν τις φωνές τους στον υπόλοιπο κόσμο. Για να το πετύχουν αυτό χρησιμοποιούν διαφορετικές τεχνολογίες - ραδιοφωνικού ήχου η Εύη Καραθανασοπούλου και εμβύθισης χρήστη (βίντεο 360 και τρισδιάστατο ήχο) ο Thomas Koch. Τα έργα προέκυψαν μέσα από τη συνεργασία του Freiraum με το πρόγραμμα Artecitya του Goethe-Institut Thessaloniki και το πρόγραμμα LABattoir.

Τέλος, η Προσωρινή Ακαδημία Τεχνών -Δέσποινα Ζευκιλή, Γιώτα Ιωαννίδου, Ελπίδα Καράμπα, Γλυκερία Σταθοπούλου και Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου- επιμελήθηκε και σκηνοθέτησε το κινηματογραφικό πρότζεκτ Freedom, στο πλαίσιο του Freiraum Αθήνα.  Η ΠΑΤ εργάστηκε ερευνητικά, συνομίλησε με καλλιτέχνες, ερευνητές, ιστορικούς, διοργάνωσε εργαστήρια, έκανε ένα οδοιπορικό στη Σλοβακία, τα  μέλη της μοιράστηκαν υλικό και δοκίμασαν διαφορετικές μεθοδολογίες τεκμηρίωσης, γραφής θεωρίας, κινηματογράφησης, ερμηνείας και περφόρμανς. Το τελικό προϊόν της ταινίας, που αποτελείται από τρία μέρη, είναι μια προσπάθεια για μια ταινία-έκθεση στην κινηματογραφική οθόνη. Την ταινία συνοδεύει έκδοση από τις εκδόσεις ΟΜΠΛΟΣ.

Πρόγραμμα εγκαινίων:
19:30 - 20:00  Ώρα προσέλευσης
20:00 - 20:30 Εισαγωγή & ξενάγηση στην έκθεση
20:30 - 21:45  Προβολές ταινιών μικρού μήκους
21:45 - 22:15   Συζήτηση με τους δημιουργούς
22:15 - 00:00  Live μουσική από τους: Νίκος Βαρελάς (Νταούλι), Κώστας Ζιγκερίδης (Ακορντεόν/ Μπαγιάν), Τάσος Μακρής (Γκάιντα)
* catering: Porto Palace

ΙΝΦΟ

Ημερομηνίες & Ώρες:

Εγκαίνια: 17 Μαΐου 2019, 20:00

Χώρος: Παλιά Δημοτικά Σφαγεία, 26ης Οκτωβρίου 35 (οδηγίες προσβασης: https://www.labattoir.org/contact.html)

Διάρκεια έκθεσης: 18-24 Μαΐου

Ώρες λειτουργίας:
Σάββατο 18/05: 10:00-18:00
Κυριακή 19/05: κλειστά
Δευτέρα-Πέμπτη 20-23/05: 10:00-22:00
Παρασκευή 24/05: 10:00-18:00

Ιστοσελίδα: www.labattoir.org
Facebook: Labattoir Project
Fb event: https://www.facebook.com/events/456867425078246/
Instagram: labattoir_project