Skip to main content

Φρενάρει ο οδικός τουρισμός στη Βόρεια Ελλάδα - Πόσοι έχουν έρθει από Βαλκάνια

Πώς κινήθηκε το πρώτο εξάμηνο ο οδικός τουρισμός: Τα στοιχεία ανά εθνικότητα, η κίνηση στους μεθοριακούς σταθμούς και το αρνητικό ρεκόρ των Τούρκων

Δεν φαίνεται να κερδίζει το στοίχημα τη φετινή χρονιά ο οδικός τουρισμός, που διαχρονικά αποτελεί ανάσα για τη Βόρεια Ελλάδα. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Στατιστικού Δελτίου του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) η πλειονότητα των τουριστών έφτασαν στη χώρα μας από αέρος, ενώ το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου καταγράφηκαν 2,4 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις έναντι 4 εκατ. της περιόδου Ιανουαρίου - Ιουνίου 2019, παρουσιάζοντας μείωση κατά 41,3%, ήτοι 1,7 εκατ. οδικές αφίξεις.

Μπορεί ο οδικός τουρισμός που αποτελεί τον κύριο αιμοδότη για τη Βόρεια Ελλάδα να στηρίζεται στο δίπτυχο: οικονομικός και αυτόνομος, ωστόσο φέτος δεν έκανε το δυναμικό comeback που οι άνθρωποι του τουρισμού ανέμεναν. Σε αυτό συμβάλλει το ξέφρενο ράλι της ενέργειας που έχει τορπιλίσει τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών παγκοσμίως αλλά και της γενικότερης ακρίβειας που αποτελεί τροχοπέδη για αποδράσεις.

Ποιοι μεθοριακοί σταθμοί κατέγραψαν μείωση και ποιοι αύξηση

Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2022 μόνο δύο μεθοριακοί σταθμοί σημείωσαν αύξηση: ο μεθοριακός σταθμός της Δοϊράνης, κατά +9 χιλ./8,6% με 117 χιλ. οδικές αφίξεις, και ο μεθοριακός σταθμός του Ορμένιου κατά +19 χιλ./15,8% με 136 χιλ. οδικές αφίξεις. Αντίθετα, η μεγαλύτερη μείωση τόσο ποσοστιαία όσο και σε απόλυτες διαφορές καταγράφεται στον σταθμό της Νυμφαίας όπου η μείωση ανέρχεται σε 81,7%/-550 χιλ. ενώ καταγράφονται μόλις 124 χιλ. αφίξεις.

Αξιοσημείωτος είναι ο αριθμός των οδικών αφίξεων στον σταθμό του Προμαχώνα όπου την αναφερόμενη περίοδο διαμορφώνονται σε 402 χιλ. καταγράφοντας μείωση -348 χιλ./46,4%. Τέλος, οι οδικές αφίξεις στον μεθοριακό σταθμό των Ευζώνων διαμορφώθηκαν σε 676 χιλ. ενώ καταγράφεται μείωση κατά -249 χιλ./26,9%.

Αρνητικό ρεκόρ για τους Τούρκους

Τις χειρότερες… επιδόσεις αναφορικά με τις αφίξεις καταγράφουν οι Τούρκοι καθώς στο πρώτο εξάμηνο του έτους για τη χώρα μας ταξίδεψαν οδικώς 155.842 άτομα καταγράφοντας μείωση κατά 58,6% έναντι του 2019. Ακολουθούν οι Βούλγαροι με τη μείωση των ελεύσεων να φτάνει φέτος στο 55,1% έναντι του 2019. Σε απόλυτους αριθμούς στη χώρα εισήλθαν 766.677 Βούλγαροι, όταν τρία χρόνια νωρίτερα στο σύνολο του 2019 άγγιζαν τα 1,7 εκατ.

Συνολικά 875.427 πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας ταξίδεψαν στο α ´ εξάμηνο στη χώρα μας καταγράφοντας μείωση κατά 25,9% έναντι του 2019. Αντίστοιχη μείωση καταγράφουν και οι Αλβανοί καθώς τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους επισκέφτηκαν τη χώρα μας 578.154 άτομα.