Skip to main content

Φρενίτιδα επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Τριπλασιάζονται στα 35 δισεκατομμύρια ευρώ οι επενδύσεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα έως το 2030.

Για φρενίτιδα επενδύσεων στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα έκανε λόγο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φωτοβολταϊκών (ΠΟΣΠΗΕΦ), Γιάννης Παναγής.

Όπως είπε σε δηλώσεις του στο περιθώριο της ετήσιας συνεδρίασης της ΠΟΣΠΗΕΦ στη Θεσσαλονίκη, υπάρχει κινητικότητα σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις στις ΑΠΕ, τονίζοντας πως «αυτή τη φορά πρέπει η διαδικασία να προχωρήσει με ορθόδοξο τρόπο χωρίς τις στρεβλώσεις των τελευταίων ετών». Ο ίδιος εκτίμησε πως ο κλάδος των ΑΠΕ θα έχει μια ομαλή πορεία το επόμενο διάστημα, αφενός λόγω της ύπαρξης θεσμικού πλαισίου και αφετέρου λόγω της ραγδαίας πτώσης του κόστους, που καθιστά βιώσιμες τις επενδύσεις στις ΑΠΕ.

«Πρέπει να δοθεί έμφαση στις εγχώριες μικρομεσαίες επενδύσεις και να μην καταλήξει η ενέργεια στα χέρια ξένων», υπογράμμισε ο κ. Παναγής. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, είπε ότι η Ελλάδα έχει μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε ό,τι αφορά τα φωτοβολταϊκά. «Το κόστος ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά διαρκώς μειώνεται και θα καταστεί προοπτικά η πιο φθηνή μορφή ενέργειας. Η ΔΕΗ διαθέτει πολλά εδάφη, όπου θα δημιουργήσει φ/β πάρκα τα επόμενα χρόνια. Μέχρι το 2022 η ΔΕΗ θα τετραπλασιάσει την εγκατεστημένη ισχύ σε ΑΠΕ, ενώ μέχρι το 2030 θα την δεκαπενταπλασιάσει», ανέφερε.

Ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος, Μιχάλης Βερροιόπουλος, είπε ότι τα φωτοβολταϊκά, μετά από τη μεγάλη κρίση που βίωσαν από το 2014, ξαναμπαίνουν στον χάρτη της ενέργειας.

«Ο ήλιος και ο άνεμος είναι τα μεγάλα μας όπλα. Θέλουμε όχι μόνο τις μεγάλες επενδύσεις, αλλά και απλοί άνθρωποι να συμμετάσχουν και να καρπωθούν τα οφέλη αυτού του είδους της ενέργειας», ανέφερε ο κ. Βεριόπουλος. Ο πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), Βασίλης Τσολακίδης αναφέρθηκε στους στόχους που έχουν τεθεί από την ΕΕ για το 2030, βάσει των οποίων πρέπει να τριπλασιαστούν οι επενδύσεις σε ΑΠΕ και να φτάσουν στα 35 δις. ευρώ μέχρι το 2030, από τα οποία τα 10 δις. ευρώ πρέπει να κατευθύνουν σε υποδομές και δίκτυα. Στόχος είναι η συμμετοχή των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας να αγγίξει το 32%.

Στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, Κώστας Γιουτίκας. Όπως ανέφερε, η Περιφέρεια και οι δήμοι προσανατολίζονται ώστε «να δημιουργήσουν ενεργειακές κοινότητες οι οποίες θα μας επιτρέψουν να δώσουμε σε ομάδες πληθυσμών που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες, ενεργειακή επάρκεια».

Στην ετήσια εκδήλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικού Ρεύματος από Φωτοβολταϊκά έδωσαν το «παρών», μεταξύ άλλων, ο βουλευτής της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Αρβανιτίδης και η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου