Skip to main content

Φρίκη στον Βόλο: Σκύλος ήταν δεμένος και νεκρός επί δέκα μέρες στο σπιτάκι του

Το άτυχο τετράποδο βρέθηκε νεκρό στο χωράφι του ιδιοκτήτη του. Ήταν νεκρό μέσα στο σπιτάκι του επί δέκα ολόκληρες μέρες, ωστόσο παρέμενε δεμένο!

Υπόθεση φρίκης με κακοποίηση δεσποζόμενου σκύλου με αποτέλεσμα τον θάνατό του απασχολεί, σύμφωνα με πληροφορίες της τοπικής εφημερίδας της Μαγνησίας «Ταχυδρόμος», τις τελευταίες μέρες τη Δικαιοσύνη. Η Εισαγγελία Βόλου χειρίζεται υπόθεση, που αφορά σε κυνηγόσκυλο, που απεβίωσε εξαιτίας των άθλιων συνθηκών διαβίωσης, που επιφύλασσε ο ανεγκέφαλος ιδιοκτήτης του σκύλου στο έρμο το ζωντανό.

Το άτυχο τετράποδο βρέθηκε νεκρό στο χωράφι του ιδιοκτήτη του, που βρίσκεται σε ευρύτερη περιοχή του Βόλου πριν από μερικές μέρες και συγκεκριμένα την περασμένη Τρίτη. Ήταν νεκρό μέσα στο σπιτάκι του επί δέκα ολόκληρες μέρες, ωστόσο παρέμενε δεμένο!

Η εικόνα του νεκρού σκύλου στο μικρό σπιτάκι του που ίσα ίσα τον χωρούσε, χωρίς νερό ή τροφή, με το κεφάλι του ίσα να βγαίνει έξω από αυτό και να μην καλύπτεται από σπιθαμή σκιερού χώρου, ήταν τόσο θλιβερή για τον αργό, βασανιστικό και άδικο θάνατο που είχε, που αντέδρασαν ακόμη και οι συγγενείς του ιδιοκτήτη του ζώου, με την υπόθεση να παίρνει τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

Η σορός του σκύλου, ενός χαριτωμένου κυνηγόσκυλου, μέχρι πρότινος φύλακα του χωραφιού, ήταν σε κατάσταση αποσύνθεσης, όμως το άψυχο σώμα του παρέμενε εκεί αλυσοδεμένο επί σχεδόν δέκα ολόκληρες μέρες σε έναν χώρο που ήταν γεμάτος με ακαθαρσίες. Συγγενικό πρόσωπο του ιδιοκτήτη του ζώου ηλικίας περίπου 60 ετών δεν άντεξε το λυπηρό θέαμα και απευθύνθηκε στη Δικαιοσύνη, καταθέτοντας μήνυση.

Πρόκειται για μία από τις σπάνιες, αν όχι μοναδική, περιπτώσεις, που υποθέσεις κακοποίησης και θανάτωσης ζώου απασχολούν την Εισαγγελία Βόλου μετά από καταγγελία μάρτυρα και μάλιστα συγγενικού προσώπου του παραβάτη της νομοθεσίας για τα δεσποζόμενα ζώα. Συνήθως τέτοια περιστατικά καταγγέλλονται από φιλόζωους και οι αστυνομικές αρχές αναζητούν μάρτυρες για να φθάσουν στους δράστες πράξεων φρίκης με τις έρευνες να μένουν τελικά ανοιχτές ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων.

Η Εισαγγελία Βόλου παρενέβη άμεσα για το τραγικό περιστατικό, ζητώντας λήψη καταθέσεων και η δικογραφία της υπόθεσης διαβιβάστηκε στην ανάκριση. Η θανάτωση ζώου συνιστά αδίκημα που τιμωρείται ποινικά σε βαθμό κακουργήματος.

Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για την κακοποίηση και τη θανάτωση ζώων προβλέπει ποινή κάθειρξης έως 10 έτη, καθώς και χρηματική ποινή πολλών χιλιάδων ευρώ ανάλογα με την περίπτωση.

Ο καταγγέλλων επισήμαινε ότι ο δράστης είχε κακοποιητική συμπεριφορά σε ζώα ξανά στο παρελθόν.

Επισημαίνεται ότι με τις ίδιες ποινές τιμωρείται και η εγκατάλειψη, εισαγωγή, εμπορία, αναπαραγωγή ακρωτηριασμένων σκύλων και συμμετοχή ακρωτηριασμένων ζώων σε εκθέσεις, κακοποίηση, βάναυση μεταχείριση και ευθανασία.

Παρά την αυστηρή νομοθεσία, αλλεπάλληλα τα περιστατικά

Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία έγινε πολύ αυστηρή για τους παραβάτες των κανόνων ευζωίας ζώων συντροφιάς, συνεχώς αποκαλύπτονται νέα περιστατικά κακοποίησης και θανάτωσης ζώων. Ασυνείδητοι βασανίζουν συνήθως αδέσποτες ψυχές, ρίχνουν φόλες, επιτίθενται με όπλα στα ζώα.

Η Εισαγγελία Βόλου παρεμβαίνει σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά που κοινοποιείται από τον τοπικό Τύπου ζητώντας να εφαρμοστεί η νομοθεσία και οι παραβάτες να οδηγούν στη Δικαιοσύνη. Στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα τρέχουν αστυνομικές έρευνες αναζήτησης και εντοπισμού των δραστών.

Καθημερινά τα κρούσματα

Η πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Βόλου «Κόσμος και Φύση» Φλωρίκα Τσιρογιάννη λέει πως οι φιλόζωοι έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά με τέτοια περιστατικά.

«Βρίσκουμε ζώα τα οποία ενώ είναι δεσποζόμενα, ωστόσο εγκαταλείπονται στον δρόμο. Το Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων φιλοξενούσε πριν από λίγες μέρες 18 κουτάβια που βρέθηκαν ορφανά χωρίς οικογένεια. Το πρόβλημα λαμβάνει τόσο μεγάλες διαστάσεις, ώστε δυσφημίζει την πόλη και τον νομό τουριστικά. Πριν μερικές μέρες ζευγάρι τουριστών κάλυψε έξοδα για νοσηλεία κουταβιού που βρέθηκε εγκαταλειμμένο και ανήμπορο», σημειώνει.

Οι φιλόζωοι διαπιστώνουν πως πέραν της εγκατάλειψης, πρόκειται για ζώα που δεν έχουν εμβολιαστεί, δεν είναι αποπαρασιτωμένα, δεν έχουν τσιπάκι και που έχουν κακοποιηθεί με την παράλειψη εφαρμογής των κανόνων ευζωίας στο σπίτι.

«Οταν βρίσκεις στον δρόμο δεσποζόμενο ζώο που έχει εγκαταλειφθεί και βλέπεις πως έχει κολάρο που το σφίγγει στον λαιμό, δεν ξέρεις τι να σκεφτείς και πώς να πράξεις», σημειώνει.

Οι φιλόζωοι ζητούν η Πολιτεία να προχωρήσει στην καταγραφή των δεσποζόμενων ζώων, διότι αυτά καταλήγουν αδέσποτα και στην καταγραφή των κυνηγόσκυλων που αποτελούν μεγάλη πληγή. Να παρέχει έκπτωση στο ποσοστό της στείρωσή τους ώστε να μπορούν να καλύψουν το κόστος πολίτες με χαμηλότερο εισόδημα.

«Φωνάζουμε από το 2003 ακόμη, πως τα ζώα συντροφιάς πρέπει να τσιπαριστούν και να υπάρχει μητρώο με τα στοιχεία καταγραφής τους», σημειώνει.

Η ίδια επισημαίνει πως στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από δύο εκατομμύρια αδέσποτα που δημιουργήθηκαν από δεσποζόμενα ζώα.

«Αν υπάρξει καταγραφή τότε εύκολα μπορεί να οδηγηθεί κανείς και στους δράστες που εγκαταλείπουν και κακοποιούν τα ζώα αφού θα ξέρουμε τους κηδεμόνες τους», προσθέτει.

Πηγή: Ταχυδρόμος