Skip to main content

Φρούτα στα σχολεία από τους πωλητές των λαϊκών αγορών

Κοινωνική πρωτοβουλία από τους πωλητές των λαϊκών αγορών που υϊοθετούνε τρία διαφορετικά σχολεία της Μακεδονίας, κάθε μήνα.

Μια πρωτοβουλία με διττό χαρακτήρα αναλαμβάνει με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς η Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας – Θεσσαλίας – Θράκης. Τουλάχιστον δυο φορές το μήνα τα μέλη της Ομοσπονδίας θα μοιράζουν φρούτα στους μαθητές τριών διαφορετικών σχολείων της Κεντρικής Μακεδονίας κάθε μήνα.

Όπως τόνισε στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Άγγελος Δερετζής, «η πρωτοβουλία μας έχει ως στόχο πρωτίστως να μάθουμε στα παιδιά την αξία των φρούτων στη διατροφή τους. Πολλές οικογένειες εν μέσω κρίσης βγάζουν από την καθημερινή διατροφή τους το φρούτο, που όμως είναι απαραίτητο για την υγεία όλων μας. Ειδικά τα παιδιά πρέπει να εντάξουν στην καθημερινότητά τους τα φρούτα και τα λαχανικά. Και τα φρούτα δεν είναι πολυτέλεια, ούτε είναι ακριβά. Γι' αυτό και καλούμε την ελληνική οικογένεια να ψωνίζει από τις λαϊκές αγορές, όπου έχουμε φρέσκα, ποιοτικά προϊόντα σε προσιτές τιμές για κάθε βαλάντιο».

Πέρα όμως από την προσπάθεια των επαγγελματιών των λαϊκών αγορών να προωθήσουν τα ελληνικά φρούτα, τη διατροφική αξία τους και την εγχώρια παραγωγή στην ελληνική οικογένεια, υπάρχει και το μήνυμα της κοινωνικής αλληλεγγύης που επιχειρούν να διαδώσουν.

«Εμείς γινόμαστε αποδέκτες των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κόσμος, κάθε μέρα, στις λαϊκές αγορές. Πολλοί συνάνθρωποί μας δεν έχουν καν τα χρήματα για να αγοράσουν λίγα φρούτα και πολλά παιδιά δεν έχουν καν κολατσιό στο σχολείο. Δεν είμαστε έξω από την κοινωνία. Είμαστε κομμάτι της, που παλεύει για να επιβιώσει όπως όλοι οι συνάνθρωποί μας. Γι' αυτό και από το υστέρημά τους οι επαγγελματίες, παραγωγοί και πωλητές των λαϊκών αγορών θέλουμε να προσφέρουμε τη δυνατότητα στους μαθητές τριών διαφορετικών σχολείων της Κεντρικής Μακεδονίας κάθε μήνα να πάρουν δωρεάν τα φρούτα τους. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε κι εμείς να προσφέρουμε για να περιοριστούν οι δραματικές επιπτώσεις της κρίσης που μαστίζει την κοινωνία μας», επισήμανε ο κ. Δερετζής.

Έτσι, η Ομοσπονδία θα «υιοθετεί» τρία σχολεία κάθε μήνα και θα μοιράζει στα παιδιά τουλάχιστον δυο φορές μέσα στο μήνα φρούτα.

Μαζί με τα φρούτα θα μοιράζεται και διαδραστικό φυλλάδιο, ειδικά για παιδιά, που είναι ένα παιχνίδι, αλλά με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, αφού δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να ζωγραφίσουν, να απαντήσουν σε κουίζ και να λύσουν απλούς γρίφους, σχετικούς με την αναγκαιότητα κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών.

Το φυλλάδιο που παρουσιάζει σήμερα η Voria.gr έχει τίτλο: «Τρώμε φρούτα και λαχανικά για υγεία κι ομορφιά από τη λαϊκή της γειτονιάς μας».