Skip to main content

FT: Δάνειο 50 δισ. ευρώ από το EFSF διαπραγματεύεται η Ελλάδα

Συζητήσεις της Ελλάδας με ΕΕ για την παροχή δανείου ύψους 50 δισ. ευρώ από το EFSF, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την επαναγορά χρέους, αποκαλύπτει δημοσίευμα της Financial Times.

Συζητήσεις της Ελλάδας με ΕΕ για την παροχή δανείου ύψους 50 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την επαναγορά χρέους, αποκαλύπτει δημοσίευμα της Financial Times, το οποίο υπογράφει η ανταποκρίτριά της στην Αθήνα και επικαλείται τραπεζικές πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων.

Όπως σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα, αν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια για να επαναγοράσει ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, περίπου στο 70% της ονομαστικής τους τιμής.

Στους ιδιώτες κατόχους ελληνικών κρατικών ομολόγων θα προσφερθεί μία παράταση από 5 έως 10 χρόνια για το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρέος και χαμηλότερα επιτόκια.«Οι επίσημες συζητήσεις για το πακέτο είναι σε εξέλιξη αλλά βρίσκονται ακόμη σε μία αρχική φάση», ανέφερε τραπεζίτης στην εφημερίδα.

Η συμφωνία, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, πρέπει να εγκριθεί από τους ηγέτες της Ευρωζώνης, ωστόσο προσθέτει ότι «υπάρχουν ενδείξεις ότι η Γερμανία είναι αντίθετη στη συγκεκριμένη χρήση των πόρων του ταμείου».

Άλλος τραπεζίτης που μίλησε στην εφημερίδα είπε ότι περίπου το 15% έως 20% του χρέους της Ελλάδας, συνολικού ύψους 330 δισ. ευρώ, μπορεί να αγορασθεί από την αγορά, αν το πακέτο αποφασισθεί φέτος, το οποίο θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει για δανεισμό στις διεθνείς κεφαλαιαγορές το επόμενο έτος.

«Σε αντάλλαγμα», πρόσθεσε ο τραπεζίτης, η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις αυστηρές μεταρρυθμίσεις, με την παράταση του 3ετούς προγράμματος που συμφώνησε με το ΔΝΤ και την ΕΕ.