Skip to main content

FT: Ο Τσίπρας θέλει να αποτρέψει τις περικοπές λόγω εκλογών

Οι FT παρατηρούν ότι ο κ. Τσίπρας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαβεβαίωσε ότι η χώρα είναι αποφασισμένη να αποφύγει τα λάθη.

Να σταματήσει ή να καθυστερήσει τα μέτρα περικοπής δαπανών που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της εξόδου της Ελλάδας από το τρίτο πρόγραμμα, επιδιώκει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αν και επιμένει ότι η Αθήνα θα συνεχίσει την πορεία δημοσιονομικής πειθαρχίας, σημειώνουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.

Οι FT παρατηρούν ότι ο κ. Τσίπρας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαβεβαίωσε ότι η χώρα είναι αποφασισμένη να αποφύγει τα λάθη και τις συμπεριφορές του παρελθόντος που οδήγησαν στην κρίση.

Ωστόσο, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να αποτρέψει την έναρξη ενός νέου γύρου περικοπών των συντάξεων τον Ιανουάριο - παρόλο που τα μέτρα εγκρίθηκαν από το ελληνικό κοινοβούλιο στο πλαίσιο του τελευταίου προγράμματος διάσωσης.

Ο κ. Τσίπρας, συνεχίζουν οι FT, πιστεύει ότι οι περικοπές, τις οποίες προασπίζει το ΔΝΤ, θα «φρενάρουν» την οικονομία και δεν είναι απαραίτητες για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι η Ελλάδα παραμένει υπό την αυστηρή εποπτεία των ΔΝΤ, Ε.Ε. και ΕΚΤ, ωστόσο ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί αντιμέτωπος με μία δύσκολη εκλογική αναμέτρηση το ερχόμενο έτος, όπως προκύπτει και από την τελευταία δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας και βάσει της οποίας η Ν.Δ. διατηρεί προβάδισμα άνω του 10%.