Skip to main content

FT: Πώς θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις ελληνικές τράπεζες

Το σχέδιο, λέει η βρετανική εφημερίδα, στηρίζεται στη μεταφορά των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων ύψους 7,5 δισ. ευρώ σε όχημα ειδικού σκοπού.

Σήμερα αναμένεται να παρουσιάσει η Τράπεζα της Ελλάδος το σχέδιό της για την αντιμετώπιση του φλέγοντος ζητήματος των κόκκινων δανείων, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

Το σχέδιο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, που έχουν έρθει στο φως, στηρίζεται στη μεταφορά των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων ύψους 7,5 δισ. ευρώ σε όχημα ειδικού σκοπού. Αυτό στη συνέχεια θα εκδώσει ομόλογα και θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα για την αγορά κόκκινων δανείων ύψους 42 δισ. ευρώ. Το ποσό αντιστοιχεί περίπου στο ήμισυ του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που βαρύνουν τους ισολογισμούς των τραπεζών, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

O επικεφαλής της Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΤτΕ, Σπύρος Παντελιάς, σημείωσε στους FT ότι πρόκειται για μια κίνηση που θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και θα επιτρέψει στις τράπεζες να αποκτήσουν πλήρη πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές και διοχετεύοντας φρέσκα κεφάλαια στην οικονομία.

Τραπεζίτης ανέφερε στη βρετανική εφημερίδα ότι στην πραγματικότητα ο φορέας ειδικού σκοπού που σχεδιάζει η ΤτΕ θα παίξει το ρόλο της "bad bank" ή εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων αν προχωρήσει.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών βάζει τις τελευταίες πινελιές στο σχέδιο του ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικού Σταθερότητας, έχοντας προσλάβει ως σύμβουλο τη BlackRock. Έχει επίσης ορίσει την JPMorgan ως σύμβουλο για την ολοκλήρωση της δεύτερης πρότασης, που στηρίζεται εν μέρει στο μοντέλο διάσωσης της ιταλικής Banca Monte dei Paschi.