Skip to main content

FT: Συνολικά 50.000 θάνατοι από κορωνοϊό στη Βρετανία

Μέχρι και τις 22 Μαΐου είχαν καταγραφεί σε Αγγλία, Ουαλλία, Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία συνολικά 49.368 θάνατοι, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν.

Στη Βρετανία οι θάνατοι που αποδίδονται επισήμως στην πανδημία COVID-19 πλησιάζουν τις 50.000, αριθμός που είναι ο δεύτερος υψηλότερος στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ. Ο αριθμός των επιπλέον θανάτων που έχουν καταγραφεί στη Βρετανία από τις 20 Μαρτίου και μετά είναι, σύμφωνα με τους Financial Times, ο υψηλότερος στον κόσμο αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας.

Την ίδια ώρα στη Γερμανία, όπου οι Αρχές κατάφεραν να περιορίσουν από την αρχή την εξάπλωση της πανδημίας, με αποτέλεσμα πολύ λιγότερους θανάτους, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει σήμερα τη χαλάρωση της ταξιδιωτικής οδηγίας που απαγορεύει στους πολίτες να επισκέπτονται άλλες χώρες. Προτεραιότητα αναμένεται να δοθεί στις υπόλοιπες 26 χώρες της Ε.Ε., ώστε να έχουν οι Γερμανοί την ευκαιρία να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες για τις καλοκαιρινές διακοπές τους.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε χθες η βρετανική στατιστική υπηρεσία, μέχρι και τις 22 Μαΐου είχαν καταγραφεί σε Αγγλία, Ουαλλία, Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία συνολικά 49.368 θάνατοι, που αποδίδονται στην ασθένεια COVID-19. Στα στοιχεία περιλαμβάνονται και πιο πρόσφατοι θάνατοι που έχουν καταγραφεί σε Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία, όπως και τελευταία ημερήσια στοιχεία από το βρετανικό ΕΣΥ για θανάτους σε νοσοκομεία σε ολόκληρη τη Βρετανία.

Σύμφωνα με τους FT, ο αριθμός των επιπλέον θανάτων (σε σύγκριση με τον μέσο όρο του αριθμού θανάτων που καταγράφηκαν την αντίστοιχη περίοδο τα προηγούμενα πέντε χρόνια) που έχουν σημειωθεί στη Βρετανία από τις 20 Μαρτίου και μετά ανέρχεται σε 61.920 θανάτους ή 929 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων, αναλογία που είναι η υψηλότερη στον κόσμο με δεύτερη την Ισπανία. Παράλληλα, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον είχε γίνει αντικείμενο λοιδορίας χθες εξαιτίας της «απαγόρευσης σεξ», όπως έχει αποκληθεί από ορισμένα βρετανικά ΜΜΕ. Πρόκειται για τον κανόνα που ισχύει από τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται η συνάθροιση δύο ή περισσοτέρων ατόμων σε εσωτερικό χώρο. Ερωτηθείς ο υφυπουργός Στέγασης Σάιμον Κλαρκ κατά πόσον επιτρέπεται το σεξ σε εξωτερικούς χώρους, απάντησε ότι «ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού είναι πολύ μικρότερος σε ανοιχτούς χώρους απ’ ό,τι σε κλειστούς, αλλά προφανώς δεν ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να κάνουν οτιδήποτε σαν αυτό έξω ούτε τώρα ούτε οποιαδήποτε άλλη στιγμή».

Πολλοί Βρετανοί αναρωτιόνταν πώς θα εφαρμοστεί ο κανονισμός, ενώ ο βουλευτής των Συντηρητικών Τομπίας Ελγουντ αποκάλεσε παράλογη και «γελοία» την οδηγία, μεταδίδει το kathimerini.gr.

Η Γερμανία δεν αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Χάικο Μάας, δήλωσε χθες ότι το υπουργικό συμβούλιο θα εξετάσει σήμερα τη μετατροπή της ταξιδιωτικής οδηγίας σε ταξιδιωτικές κατευθυντήριες γραμμές.