Skip to main content

Φθίνει η δυνατότητα της θάλασσας να απορροφά CO2

Αυτό που είναι ευρέως γνωστό είναι ότι η θάλασσα λειτουργεί ως «απορροφητήρας» για το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα –αυτό που δεν είναι γνωστό, όμως, είναι ότι ακόμη και η θάλασσα έχει τα όριά
Αυτό που είναι ευρέως γνωστό είναι ότι η θάλασσα λειτουργεί ως «απορροφητήρας» για το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα –αυτό που δεν είναι γνωστό, όμως, είναι ότι ακόμη και η θάλασσα έχει τα όριά της, προειδοποιεί το περιοδικό Time.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, η ικανότητα των θαλασσών να απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα που προέρχεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Παρότι σήμερα η θάλασσα απορροφά μεγαλύτερη ποσότητα CO2 από ποτέ, παρατηρείται ότι δεσμεύει μικρότερο ποσοστό CO2 που προέρχεται από τον άνθρωπο, σε σύγκριση με παλαιότερα.

«Έχει διαπιστωθεί διαχρονικά ότι η θάλασσα χάνει την αποτελεσματικότητά της όσον αφορά στη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα που παράγει ο άνθρωπος», προειδοποιεί ο Σάμαρ Κατιβάλα από το Lamont-Doherty Earth Observatory του Πανεπιστημίου της Κολούμπια. «Υπάρχουν φυσικά όρια στο ρυθμό με τον οποίο μπορεί η θάλασσα να απορροφήσει το CO2», τονίζει.

Τον περασμένο χρόνο, η θάλασσα απορρόφησε 2,3 δισ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα –ποσότητα που αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο των συνολικών ρύπων που προέρχονται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. «Εάν δεν υπήρχε η θάλασσα, το CO2 που εκλύουμε στην ατμόσφαιρα θα είχε ήδη κάνει τον πλανήτη «flambé», τονίζει ο κ. Κατιβάλα.

Ωστόσο, η απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα δεν είναι ανώδυνη για τις θάλασσες: όσο περισσότερο απορροφούν τόσο επιδεινώνεται το πρόβλημα της όξυνσης, η οποία προκαλεί αποχρωματισμό των κοραλλιογενών υφάλων και θέτει σε κίνδυνο τα θαλάσσια είδη.


Πηγή: Time