Skip to main content

«Σπίτι μου»: Πόσα ακίνητα πληρούν τις προϋποθέσεις στη Θεσσαλονίκη - Πού βρίσκονται

Πόσα είναι και πού βρίσκονται τα διαθέσιμα ακίνητα στη Θεσσαλονίκη που πληρούν τις προϋποθέσεις για το πρόγραμμα φθηνών στεγαστικών δάνειων για νέους

Το δικό τους κεραμίδι θα μπορέσουν να αποκτήσουν νεαρά ζευγάρια και νέοι με χαμηλό εισόδημα, ηλικίας 25-39 ετών, καθώς θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Σπίτι μου».

Πρόκειται για την εξαγγελθείσα δράση για τη χορήγηση φθηνών στεγαστικών δάνειων, μέσω συγχρηματοδότησης από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης.

Όπως εξηγεί μιλώντας στη Voria.gr ο κτηματομεσίτης, συνιδρυτής της Parthenon Real Estate, πιστοποιημένος εκτιμητής ακίνητης περιουσίας Κώστας Γεωργάκος, «σε όλη τη Θεσσαλονίκη, εκτός συγκεκριμένων περιοχών και δρόμων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν ακίνητα σε σχετικά προσιτές τιμές ειδικά για ακίνητα που κατασκευάστηκαν μέχρι το 2007».

Ωστόσο αυτό που επισημαίνει ο κ. Γεωργάκος είναι πως βάσει στοιχείων του Παρατηρητήριου Τιμών στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι υπάρχουν περί τα 700 διαθέσιμα ακίνητα που να πληρούν τις προδιαγραφές, να είναι δηλαδή χτισμένα πριν από το 2007 και έως 120 τ.μ. πάνω από τον 1ο όροφο και φυσικά να έχουν τις προϋποθέσεις για να πουληθούν (ήτοι να το επιτρέπει η κατάσταση στην οποία βρίσκονται).

Αξίζει να σημειωθεί πως τα δάνεια που εκτιμάται ότι θα δοθούν, πανελλαδικά, θα ωφελήσουν περί τις 10.000 άτομα (νέους και ζευγάρια με παιδιά).

«Αν υποθέσουμε πως, βάσει των πληθυσμιακών στοιχείων, στη Θεσσαλονίκη θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση του προγράμματος 1.000 με 1.300 άτομα, η εκτίμηση είναι πως τα διαθέσιμα ακίνητα δεν επαρκούν» σημειώνει ο κ. Γεωργάκος τονίζοντας πως η έλλειψη διαθεσίμων ακινήτων δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει νέες αυξήσεις τιμών. «Θα βοηθούσε περισσότερο αν στη δράση υπήρχε δυνατότητα απόκτησης νεόδμητων διαμερισμάτων» σχολιάζει ο κ. Γεωργάκος.

Ο χάρτης των… οικονομικών περιοχών

Η κρίσιμη ερώτηση για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις και επιθυμούν να ενταχθούν στη δράση είναι σε ποιες περιοχές υπάρχουν οικονομικά διαμερίσματα.

Η Voria.gr παρουσιάζει μερικά παραδείγματα περιοχών στις οποίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν το δικό σπίτι.

Στο Κορδελιό και στον Εύοσμο το τμ για κατοικίες κατασκευασμένες έως το 2007 κυμαίνεται από 1.000 έως 1.400 ευρώ, στη Χαριλάου και στην Τούμπα αντίστοιχης ηλικίας διαμερίσματα πωλούνται από 1.200 έως 1.800 ευρώ το τμ, ενώ στην ίδια τιμή μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι διαμέρισμα στην Καλαμαριά.

Σε δρόμους πάνω από την Εγνατία, για παράδειγμα στην Ολυμπιάδος, στη Κασσάνδρου, στη Φιλίππου και στην Ιασωνίδου, οι τιμές ανά τμ κυμαίνονται από 1.000 έως 1.600 ευρώ. Σε όλες τις περιπτώσεις πρόκειται για διαμερίσματα που είναι κατασκευασμένα πριν το 2007, διαθέτουν ασανσέρ και βρίσκονται πάνω από τον 1ο όροφο. Αναμφίβολα καθοριστικό ρόλο στις τιμές παίζει η κατάσταση του ακινήτου, η ακριβής θέση του, οι παροχές και φυσικά οι απαιτήσεις τού εκάστοτε ιδιοκτήτη.

Ποιους αφορά η δράση

Όσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα θα πληρώνουν δόση στεγαστικού δανείου που θα είναι σημαντικά χαμηλότερη από το ενοίκιο που αντιστοιχεί στο σπίτι που επέλεξαν, καθώς το επιτόκιο θα αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο των εμπορικών επιτοκίων. Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα θα είναι πέριξ του 1%, ενώ σε περίπτωση αύξησης εκτιμάται ότι δεν θα υπερβαίνει το 1,5%. Μάλιστα για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες θα είναι μηδενικό.

Το πρόγραμμα θα τρέξει στο πρώτο τρίμηνο του 2023, ενώ στο μεσοδιάστημα εκτιμάται ότι θα υπάρχουν συνεχείς συναντήσεις μεταξύ της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και του υπουργείου Εργασίας.

Αναλυτικά, με βάση τα όσα έχουν ήδη γίνει γνωστά και έχει συμφωνήσει το υπουργείο Εργασίας με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, το δάνειο θα καλύπτει έως και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου. Σήμερα τα στεγαστικά δάνεια των τραπεζών καλύπτουν συνήθως έως και το 80%.

Για παράδειγμα, ένα νέο ζευγάρι που αγοράζει ένα σπίτι αξίας 100.000 ευρώ, θα πρέπει αφενός να πάρει δάνειο 90.000 ευρώ (και να διαθέσει τις 10.000 ευρώ το ίδιο), αφετέρου να πληρώσει μηνιαία δόση 294,46 ευρώ, ώστε σε 30 χρόνια να γίνει δικό του. Στην περίπτωση που κάποιος θα έπαιρνε αντίστοιχο δάνειο από τράπεζα χωρίς τη συνδρομή της ΔΥΠΑ η δόση στην καλύτερη περίπτωση θα ήταν 415 ευρώ τον μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εργασίας εκτιμά πως το όριο των 150.000 ευρώ για απόκτηση κατοικίας είναι ρεαλιστικό, καθώς επισημαίνει ότι σε δεκάδες περιοχές των αστικών κέντρων αλλά και στην περιφέρεια υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα σε αυτήν την τάξη μεγέθους, που μπορούν να καλύψουν τις στεγαστικές ανάγκες των νέων.