Skip to main content

Φθηνότερες διακοπές εν μέσω κρίσης στη Βόρεια Ελλάδα

Η αισθητή κάμψη των προκρατήσεων και ο μειωμένος αριθμός των διανυκτερεύσεων έχουν ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά των ξενοδόχων της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι με εκπτώσεις που φτάνουν ακόμα και στο 3
του Φώτη Λώλα
lolas@voria.gr


Η αισθητή κάμψη των προκρατήσεων ενόψει καλοκαιριού και ο ήδη μειωμένος αριθμός των διανυκτερεύσεων έχουν ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά των ξενοδόχων της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι με εκπτώσεις στις τιμές των δωματίων που ανέρχονται ακόμα και στο 30% προσπαθούν να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα.

Μιλώντας στη Voria.gr οι πρόεδροι των Ενώσεων Ξενοδόχων των σημαντικότερων τουριστικών προορισμών της Βόρειας Ελλάδας τονίζουν ότι η ζήτηση είναι σημαντικά μειωμένη κυρίως από τις αγορές της Αγγλίας και της Γερμανίας, ωστόσο ευελπιστούν ότι με τις σωστές προωθητικές κινήσεις και τις γενναίες προσφορές από μέρους τους θα καταφέρουν να αναστρέψουν την αρνητική τάση.

Σημειώνουν, δε, ότι παρά την κρίση η ζήτηση από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης δεν έχει σημειώσει υποχώρηση και μάλιστα περιμένουν αυξημένες αφίξεις κυρίως από Σερβία, όπου καταργήθηκε η βίζα, αλλά και Ρωσία, για τους πολίτες της οποίας έχουν απλοποιηθεί οι διαδικασίες εισόδου στη χώρα.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν την ανάγκη να προστατευθεί η ήδη πληγωμένη εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, ενώ εκτιμούν ότι η άρση του καμποτάζ θα λειτουργήσει ευεργετικά για το σύνολο της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, οι ξενοδόχοι του νομού έχουν ξεκινήσει μια μεγάλη καμπάνια, τόσο για τα τουριστικά γραφεία, για τα οποία μέχρι και το τέλος Ιουνίου προσφέρονται τιμές μειωμένες κατά 20%, όσο και για μεμονωμένους πελάτες, στους οποίους θα προσφέρεται το ίδιο ποσοστό έκπτωσης από τις 31 Μαΐου.

Από τις αρχές Ιουλίου και μέχρι τον Οκτώβριο, επισημαίνει, το ποσοστό των εκπτώσεων θα είναι ακόμα μεγαλύτερο. «Προσπαθούμε με αυτές τις κινήσεις να στηρίξουμε όχι μόνο το προϊόν μας, αλλά και τη χώρα μας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Συμπληρώνει, δε, ότι η άρση του καμποτάζ θα μπορούσε να ωφελήσει άμεσα το νομό, καθώς η Θεσσαλονίκη είναι πολύ κοντά και όσοι θα αποβιβάζονται από τα κρουαζιερόπλοια θα είναι εν δυνάμει επισκέπτες και της Χαλκιδικής.

Ακόμα, σημειώνει ότι η μέση πληρότητα αυτή την εποχή διαμορφώνεται στο 35%, έναντι 50% της αντίστοιχης περσινής περιόδου, γεγονός το οποίο αποδίδει στην αρνητική εικόνα που εκπέμπει η χώρα μας στο εξωτερικό.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καβάλας, Απόστολος Αθιανάς, επισημαίνει ότι μέχρι και τις 10 Ιουλίου προσφέρονται τιμές 30% χαμηλότερες και υπογραμμίζει ότι εκπτώσεις θα γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν.

Ο κ. Αθιανάς έχει και αυτός με η σειρά του προσδοκίες από την άρση του καμποτάζ, αφού όπως αναφέρει το λιμάνι της Καβάλας είναι σταθμός για κρουαζιερόπλοια και οι επιβάτες τους θα δώσουν μια επιπλέον ώθηση στην τοπική οικονομία.

Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι οι προκρατήσεις από Αγγλία είναι αρκετά μειωμένες, ενώ αναμένει και μείωση του αριθμού των διανυκτερεύσεων από πλευράς των Ελλήνων επισκεπτών, λόγω των μειωμένων εισοδημάτων.

Στο χορό των προσφορών έχουν μπει και οι ξενοδόχοι της Κατερίνης, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Γιώργο Μπούρο, γίνονται προσπάθειες για ανατροπή της αρνητικής εικόνας της χώρας, ενώ προσπαθούν να δελεάσουν τους επισκέπτες και από το εξωτερικό και από το εσωτερικό με μείωση από 10% έως και 15% των τιμών που θα ισχύει για όλη τη σεζόν.

Εξάλλου, ο κ. Μπούρος τονίζει ότι ανάσα αποτελεί για την περιοχή και το οριστικό άνοιγμα του δρόμου των Τεμπών, από το κλείσιμο του οποίου η οικονομία του νομού δέχθηκε ισχυρότατο πλήγμα, με τα ξενοδοχεία να καταγράφουν κατακόρυφη κάμψη των διανυκτερεύσεων που άγγιξε το 80%.