Skip to main content

Φθηνότερο φέτος το πασχαλινό τραπέζι

Έως και 10,5% θα είναι φέτος φθηνότερο το πασχαλινό τραπέζι σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, η οποία υπολογίζει ότι θα κοστίσει περίπου στα 102 ευρώ για μία πενταμελή οικογένεια.

Έως και 10,5% θα είναι φέτος φθηνότερο το πασχαλινό τραπέζι σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), η οποία υπολογίζει ότι θα κοστίσει περίπου στα 102 ευρώ για μία πενταμελή οικογένεια.

Η κρίση και η μειωμένη ζήτηση στην αγορά οδήγησαν τις τιμές κρεάτων, φρούτων και λαχανικών σε μειώσεις, «δεδομένου ότι οι τιμές ακολουθούν την ελεύθερη πτώση μισθών και συντάξεων» σημειώνει η ΕΣΕΕ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της από τιμοληψίες, τα κρεατικά εμφανίζονται φθηνότερα κατά 10,44% σε σχέση με πέρυσι. Αν και παρατηρήθηκε μεγάλη προτίμηση στα ντόπια αμνοερίφια, ωστόσο η παραγωγή κάλυψε τη ζήτηση και παρατηρήθηκε μείωση της τιμής, τόσο του νωπού αρνιού (17,11%) όσο και του κατσικιού (13,36%), ενώ πτώση παρουσιάζουν το κοτόπουλο (10,59%) και η χοιρινή μπριζόλα (0,68%).

Σημαντική κάμψη των τιμών των αμνοεριφίων λόγω όξυνσης του ανταγωνισμού στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, εντοπίζει και η επικαιροποιημένη έκθεση-αναφορά του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), που εκτιμά το εύρος των τιμών για το αρνί στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ από 5,45 ευρώ το κιλό έως 6,95 ευρώ το κιλό, ενώ πέρυσι η μέση τιμή ξεπέρασε τα 7 ευρώ το κιλό.

Στο μεταξύ μειωμένες είναι φέτος, σε σχέση με πέρυσι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι τιμές φρούτων και λαχανικών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών. Σύμφωνα με τις τιμές που διαμορφώνονται αυτές τις ημέρες στην αγορά, προκύπτει ότι τα σκόρδα εισαγωγής Κίνας πωλούνται 54% φθηνότερα από πέρυσι, 52% έπεσαν οι τιμές στα κουνουπίδια, 50% έχει μειωθεί η τιμή στα καρότα, 49% έπεσε η τιμή σε λάχανα και αγκινάρες (το ζευγάρι), 40% στα κρεμμύδια τα ξερά, 44% στα κρεμμυδάκια τα φρέσκα, 42% στα μπρόκολα, 39% στις πατάτες, 37% στα κουκιά τα φρέσκα, 32% στα μαρούλια, 29% στο σπανάκι, 21% στο σέλινο, 20% στον άνηθο και στο μαϊντανό (ματσάκι), 17% στις τομάτες και τα κολοκύθια, 15% στα ραδίκια τα ήμερα τα ιταλικά, 10% στα παντζάρια και στα πράσσα, 2% στις μελιτζάνες τις φλάσκες ενώ οι πιπεριές και τα αγγουράκια έχουν την ίδια τιμή με πέρυσι και η τιμή του αρακά αυξήθηκε 7%.

Στα φρούτα όπως προκύπτει, τα λεμόνια πωλούνται ακριβότερα κατά 22% και οι φράουλες 33%, ενώ στην ίδια τιμή με πέρυσι είναι οι μπανάνες και φθηνότερα 32% είναι τα αχλάδια, 25% τα εγχώρια ακτινίδια, 19% τα πορτοκάλια και 3% τα μήλα.

Γενικότερα, σε ό,τι αφορά στην αγορά, οι εκτιμήσεις των εμπόρων υπολογίζουν μείωση στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων κατά 4%, στα μικρά καταστήματα τροφίμων και ποτών 9%, στα πολυκαταστήματα 11%, στα καταστήματα καλλυντικών 13%, στα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης 18%, στα καταστήματα εποχικών δώρων 12%.

Σημειώνεται ότι ο συνολικός τζίρος της πασχαλινής αγοράς κυμαίνεται ετησίως περίπου στα 5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 600 εκατ. ευρώ αφορούν στο λιανικό εμπόριο τροφίμων και κατά την ΕΣΕΕ, ο φετινός τζίρος της πασχαλινής αγοράς αναμένεται να μειωθεί στα 4,5 δισ. ευρώ και ο τζίρος των τροφίμων στα 570 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, μέχρι και διπλάσιο κόστος μπορεί να έχει -από άποψη ποσότητας και είδους φαγητών- το πασχαλινό τραπέζι, εάν οι καταναλωτές δεν πραγματοποιήσουν προσεκτική έρευνα τιμών, καθώς παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές, αναλόγως σημείου πώλησης, όπως εκτιμά το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τιμοληψία που πραγματοποίησε το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), τη Μεγάλη Δευτέρα ένα πασχαλινό τραπέζι για 8-10 άτομα μπορεί να στοιχίσει φέτος από 75,2 ευρώ μέχρι 155,6 ευρώ, αναλόγως με το αν οι καταναλωτές θα επιλέξουν τα εδέσματα με τις χαμηλότερες ή τις υψηλότερες τιμές.