Skip to main content

Φυλάκιση μέχρι και πέντε χρόνια στον Μαντέλη

Ο συνταγματολόγος του ΑΠΘ Κ.Χρυσόγονος αναλύει στη Voria.gr τι προβλέπει η νομοθεσία για την περίπτωση του πρώην υπουργού της κυβέρνησης Σημίτη.
του Αλέξανδρου Μητάκη
mitakis@voria.gr


Ποινή φυλάκισης έως και πέντε χρόνια είναι δυνατόν να επιβληθεί στον πρώην υπουργό Υποδομών της κυβέρνησης Σημίτη, Τάσο Μαντέλη, για την παράλειψη υποβολής δηλώσεως «πόθεν έσχες» και την απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων.

Όπως δηλώνει στη Voria.gr ο συνταγματολόγος του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Χρυσόγονος, «πράξεις που σχετίζονται με την απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων, τα οποία αποκτήθηκαν κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων του κ. Μαντέλη δεν παραγράφονται με το νόμο περί ευθύνης υπουργών». Ακόμη, όπως ορίζει ο νόμος, οι βουλευτές είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν δηλώσεις «πόθεν έσχες» για τρία χρόνια μετά την έξοδό τους από τη Βουλή.

Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι ο εισαγγελέας μπορεί να ασκήσει ποινική δίωξη κατά του πρώην υπουργού, καθώς ο τελευταίος είχε την υποχρέωση να δηλώσει τα περιουσιακά του στοιχεία μέχρι το 2007 (καθώς υπήρξε βουλευτής μέχρι το 2004). Η ποινή που ορίζεται είναι φυλάκιση 2-5 χρόνια.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Χρυσόγονο, στον κ. Μαντέλη μπορεί να ασκηθεί ποινική δίωξη και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, καθώς τα 200.000 μάρκα που βρίσκονται σε ελβετικό λογαριασμό προέρχονται από μίζες προς τον πρώην υπουργό και το παραπάνω κακούργημα δεν σχετίζεται με την υπουργική ιδιότητα του κ. Μαντέλη, άρα δεν έχει διαγραφεί.

Ο κ.Χρυσόγονος υποστηρίζει ότι είναι δυνατή η κατάσχεση της ακίνητης περιουσίας που διατηρεί ο κ. Μαντέλης στην Ελλάδα, καθώς δεν έχει υποβάλει φορολογική δήλωση για τα «μαύρα» χρήματα της Siemens. «Η εφορία θα πρέπει να του καταλογίσει τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος- με τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα- και αν δεν τα πληρώσει να κατασχέσει την ακίνητή του περιουσία και να τη βγάλει σε πλειστηριασμό», υπογραμμίζει ο συνταγματολόγος.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι, όπως προβλέπει η παράγραφος 3 του άρθρου 86, όλες οι αξιόποινες πράξεις του κ. Μαντέλη όσο ήταν υπουργός του ΠΑΣΟΚ (όπως για παράδειγμα η δωροδοκία από τη Siemens) έχουν παραγραφεί και δεν είναι δυνατή η επιβολή ποινής.

Δυστυχώς, το πολιτικό σύστημα έχει φροντίσει να θέσει ένα ιδιότυπο δίχτυ ασφαλείας στον εαυτό του, καθώς, όπως προβλέπεται, για να ασκηθεί ποινική δίωξη σε κάποιον υπουργό πρέπει να αποφασιστεί από τη Βουλή δύο φορές με την απόλυτη πλειοψηφία.

Επιπλέον, η παραγραφή του αδικήματος γίνεται μετά από τις δύο τακτικές συνόδους της επόμενης Βουλής. Δηλαδή, αν ένας υπουργός διαπράξει ένα αδίκημα σήμερα, μπορεί να τιμωρηθεί μέχρι την ολοκλήρωση δύο συνόδων της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές. Εύλογα γεννάται εδώ το ερώτημα κατά πόσο θα τιμωρηθεί ένας υπουργός, εάν η νέα κυβέρνηση είναι η ίδια με αυτήν κατά την οποία τελέστηκε το αδίκημα.

Για να ξεπεραστεί ο παραπάνω σκόπελος οι δικαστικές αρχές φαίνεται πως προσανατολίζονται στον έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών πρώην υπουργών, καθώς και στο κατά πόσο αυτοί έχουν υποβάλλει ορθές δηλώσεις «πόθεν έσχες» κατά τη διάρκεια, καθώς και μετά τη θητεία τους στη Βουλή.

Το βέβαιο είναι ότι η ελληνική κοινωνία- οι εργαζόμενοι των 800 ευρώ και οι συνταξιούχοι των 600 ευρώ- που πληρώνει το τίμημα της πολιτικής απραγίας τόσων ετών,ζητάει να αποκατασταθεί, έστω εν μέρει, το αίσθημα δικαιοσύνης.