Skip to main content

Στις κορυφές των 10 ψηλότερων βουνών σε 10 μέρες για το Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο

Τρεις ορειβάτες θα ανέβουν σε 10 μέρες στις 10 ψηλότερες βουνοκορφές, από την Κρήτη μέχρι τη Μακεδονία, για να στηρίξουν το Παιδικό Χωριό Φιλύρου

Γιώργος Λακιάς, Νεκτάριος Παρμάκης, Βαγγέλης Συμβουλίδης, τρεις φίλοι, τρεις συνοδοιπόροι, που τους ένωσε η αγάπη τους για τη φύση, το βουνό και την ορειβασία, μα πάνω απ' όλα ο αλτρουισμός και η προσφορά για τον συνάνθρωπο. Ο εθελοντισμός κυλά στο αίμα τους, είναι τρόπος ζωής και οδηγός τους. Αυτά τα κίνητρα τους οδήγησαν να υποστηρίξουν το Ελληνικό Παιδικό χωριό στο Φίλυρο με έναν πρωτοποριακό τρόπο για τα ελληνικά δεδομένα.

Αποφάσισαν να δημιουργήσουν από κοινού με το Παιδικό Χωριό μια εκστρατεία οικονομικής στήριξης (Fund Raising) ενώ οι ίδιοι σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κόσμου θα κάνουν έναν σύγχρονο άθλο, να ανέβουν στις δέκα ψηλότερες βουνοκορφές από την Κρήτη μέχρι τη Μακεδονία, μέσα σε δέκα ημέρες.

«Στόχος μας είναι να αναδείξουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο να κατανοήσει τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες που έχει ένα τέτοιο χωριό και τα φιλοξενούμενα παιδιά σε αυτό. Αν δεν βρεθεί κόσμος να υποστηρίξει συνεχόμενα αυτό το κομμάτι θα υπάρχουν δυσκολίες με αποτέλεσμα να χρειάζεται να κάνουν δράσεις ανάλογες του περασμένου χειμώνα όπου είχαν βρεθεί προ αδιεξόδου» αναφέρει ο Νεκτάριος Παρμάκης και συνεχίζει: «Είναι μια καλή ευκαιρία, η ανάβαση στα δέκα βουνά, να δημιουργήσεις μια παρακαταθήκη και να αναδείξεις ένα τέτοιο έργο, αυτό είναι πιο σημαντικό από αυτό που θα κάνουμε εμείς».

Οι τρεις ορειβάτες με την υποστήριξη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης που είναι οι ίδιοι μέλη, θα ξεκινήσουν το εγχείρημά τους στις 23 Ιουλίου από την Κρήτη, όπου θα ανέβουν στα Λευκά Όρη στις Πάχνες και θα το ολοκληρώσουν με ανάβαση στον πιο ψηλή κρουφή της Ελλάδας, τον Μύτικα, στον Όλυμπο. Αναλυτικό, το πρόγραμμα αναβάσεών τους:

1η ημέρα: Παρασκευή, 23 Ιουλίου. Κορυφή Πάχνες – Λευκά Όρη (2454μ.)

2η ημέρα: Σάββατο, 24 Ιουλίου. Κορυφή Ίδη – Ψηλορείτης (2454μ)

3η ημέρα: Κυριακή, 25 Ιουλίου. Κορυφή Προφήτης Ηλίας Βόρας (2524μ) και κορυφή Τσούκα Πετσίκ - Γράμμος (2521μ).

4η ημέρα: Δευτέρα, 26 Ιουλίου. Κορυφή Σμόλικας (2631μ) και μετάβαση στο μικρό Πάπιγκο.

5η ημέρα: Τρίτη, 27 Ιουλίου. Κορυφή Τύμφης (2499μ) και μετάβαση στα Βαρδούσια

6η ημέρα: Τετάρτη, 28 Ιουλίου. Κορυφή Κόρακας – Βαρδούσια (2495μ)

7η ημέρα: Πέμπτη, 29 Ιουλίου. Κορυφή Πυραμίδα - Γκιώνα (2508μ)

8η ημέρα: Παρασκευή, 30 Ιουλίου. Κορυφή Λιάκουρας - Παρνασσός (2456μ)

9η ημέρα: Σάββατο, 31 Ιουλίου. Μετάβαση με παιδιά από το παιδικό χωριό στον Όλυμπο και ανάβαση στο καταφύγιο της Πετρόστρουγκας

10 ημέρα: Κυριακή, 1 Αυγούστου. Κορυφή Μύτικας, Όλυμπος (2918μ.).

 

 

Οι δυσκολίες του εγχειρήματος είναι αρκετές, καθώς θα υπάρχει ο περιορισμός του χρόνου και φυσικά ο καιρός αλλά και η προσέγγιση των σημείων για την ανάβαση, ωστόσο οι τρεις ορειβάτες είναι αποφασισμένοι να τα καταφέρουν. Το όλο εγχείρημα θα βιντεοσκοπηθεί και παράλληλα θα υπάρχει ενημέρωση από τα social media του Παιδικού Χωριού για την πορεία της δεκαήμερης επιχείρησης.

«Σκοπός μας είναι να στηρίξουμε το Παιδικό Χωριό και παράλληλα να αναδείξουμε την ελληνική φύση και τα βουνά της Ελλάδας, και την αξία που πρέπει να δώσουμε σαν χώρα σε αυτούς τους προορισμούς» τονίζει ο ψηλός της παρέας ο Γιώργος Λακιάς.

Ο Βαγγέλης Συμβουλίδης από την πλευρά του επισημαίνει τη σημασία και την αναγκαιότητα του εθελοντισμού. «Εθελοντής δεν γίνεσαι, εθελοντής γεννιέσαι, είναι μέσα στο dna σου.

Εμείς ζούμε με τον εθελοντισμό, ζούμε στην καθημερινότητά μας σας εθελοντές και μέσα από τον εθελοντισμό παλεύουμε για να δώσουμε, για να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας.

Η δράση μας για την αναρρίχηση στα δέκα βουνά, παντρεύει την αγάπη για την ελληνική φύση και την αγάπη για τις παιδικές ψυχές που έχουν ανάγκη».

Η ομάδα στέλνει το δικό της μήνυμα προς τα νέα παιδιά να ασχοληθούν με τη φύση και το βουνό καθώς έχουν να κερδίσουν πολλά, από εικόνες μέχρι εμπειρίες και φυσικά σωματική και πνευματική ευεξία. «Δεν είναι εύκολο αλλά αξίζει ο κόπος να το δοκιμάσουν, το μυστικό είναι να μην κάθεσαι στον καναπέ, να κάνεις οτιδήποτε, αλλά να μην κάθεσαι στον καναπέ σου» καταλήγει ο Γιώργος.

Πάγιες οι ανάγκες του Παιδικού Χωριού

Ο Λουκάς Ίσαρης, Διευθυντής του Παιδικού Χωριού στο Φίλυρο επισημαίνει στη Voria.gr ότι η πρωτοβουλία του Fund Raising είναι μια πολύ σημαντική και τιμητική κίνηση, η οποία γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και είναι για τους σκοπούς του Παιδικού Χωριού και αναμένεται να βοηθήσει σύμφωνα με τον ίδιο σε πολλά επίπεδα.

Αυτή τη στιγμή στα 8 σπίτια στις εγκαταστάσεις στο Φίλυρο φιλοξενούνται 41 παιδιά ηλικίας από 3 μέχρι και 20 ενώ άλλα και 15 παιδιά που ζουν σε καθεστώς ημιαυτόνομης διαβίωσης, σε διαμερίσματα και είναι σπουδαστές ή φοιτητές.

Αναφορικά με τις ανάγκες του Χωριού ο κ. Ίσαρης, επισημαίνει ότι τον περασμένο χειμώνα η στήριξη του κόσμου ήταν μεγάλη και συγκινητική και με αυτή τη βοήθεια η κατάσταση έχει κάπως ομαλοποιηθεί ωστόσο τονίζει ότι οι ανάγκες είναι πάγιες και για όλο τον χρόνο. «Υπάρχουν μεγάλες ανάγκες πάγιες αλλά και αυτές που προκύπτουν, χρειάζονται μεγάλα ποσά για τη θέρμανση, για διατροφή, είδη ρουχισμού κ.α», αναφέρει και τονίζει ότι η βοήθεια από την ελληνική πολιτεία είναι ελάχιστη.