Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: Αντιδράσεις και μία παραίτηση στην Ανοιχτή Πόλη λόγω Μπουτάρη

Μιλώντας στη Voria.gr ο δημοτικός σύμβουλος της Ανοιχτής Πόλης Γιώργος Αβαρλής δήλωσε πως η επιλογή στήριξης του κ. Μπουτάρη δεν τον βρίσκει σύμφωνο.

Αντίδραση, σκεπτικισμός, αμηχανία, αναμονή καθώς και μία παραίτηση συνιστούν το κλίμα το οποίο επικρατεί στη δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» την επαύριο των δηλώσεων του Αλέξη Τσίπρα περί έμμεσης, αλλά σαφούς στήριξης προς μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Γιάννη Μπουτάρη στο δήμο Θεσσαλονίκης.  

Η απόφαση του πρωθυπουργού αιφνιδίασε τα στελέχη τόσο του κόμματος στη Θεσσαλονίκη, όσο και της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ. Λόγω του τριημέρου που ακολούθησε δεν υπήρξαν ακόμη εσωτερικές διαδικασίες για την αποτίμηση της κατάστασης. Ωστόσο, από το ρεπορτάζ της Voria.gr προκύπτει ότι οι τάσεις που διαμορφώνονται είναι ποικίλες: από τη διαφωνία ως προς την απόφαση του κ. Τσίπρα να στηρίξει τον κ. Μπουτάρη ή τη δυσφορία «γιατί δεν ρωτήθηκε προηγουμένως το κόμμα και η δημοτική παράταξη», έως την «αναγκαστική» συμμόρφωση προς την απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου.

«Όχι» από τον Γ. Αβαρλή

Η πλέον ξεκάθαρη αντίδραση στην επιλογή του κ. Τσίπρα προέρχεται μέχρι στιγμής από τον δημοτικό σύμβουλο της «Ανοιχτής Πόλης» Γιώργο Αβαρλή. Μιλώντας στη Voria.gr ο κ. Αβαρλής δήλωσε πως «η επιλογή στήριξης του κ. Μπουτάρη ως τον ηγέτη του ‘προοδευτικού δημοκρατικού αντιφασιστικού μετώπου’ δεν με βρίσκει σύμφωνο και γι’ αυτό εγώ θα κρατήσω τις αποστάσεις μου και δεν πρόκειται να ακολουθήσω».

Ο κ. Αβαρλής διερωτάται «ποια είναι η ιστορία την οποία κουβαλά ο κ. Μπουτάρης ώστε να του επιτρέπει να ηγηθεί ενός τέτοιου μετώπου;» τονίζοντας πως «το ότι κάποιος είναι υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αυτό δεν είναι από μόνο του ικανό για να του εμπιστευτείς έναν τόσο σημαντικό ρόλο».

Τις επόμενες ημέρες θα ξεκαθαρίσει τη δική της θέση η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Ρία Καλφακάκου. Μιλώντας στη Voria.gr είπε πως θέλει να συνομιλήσει με τα στελέχη της παράταξης αλλά και του κόμματος και στη συνέχεια να δημοσιοποιήσει τη θέση της. Τόνισε, ωστόσο, ότι «το δημοκρατικό μέτωπο είναι απαραίτητο απέναντι στο μαύρο μέτωπο του φασισμού και απέναντι στο δεξιό μέτωπο που έφερε τη Θεσσαλονίκη εκεί που την έφερε», προσθέτοντας όμως πως «όσα ειπώθηκαν την Παρασκευή δεν απαντούν στο πως πρέπει να γίνει αυτό». 

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr στο εσωτερικό της «Ανοιχτής Πόλης» υπάρχει δυσφορία, κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο έγιναν οι ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό. «Δεν έπρεπε να γίνει έτσι, μας άδειασε», ανέφερε στην Voria.gr στέλεχος της δημοτικής παράταξης.

Η παραίτηση

Όμως, δεν λείπουν και εκείνοι οι οποίοι διαφωνούν με την επιλογή στήριξης προς τον κ. Μπουτάρη. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Πέτρου Απότσου ο οποίος την επομένη των δηλώσεων του κ. Τσίπρα υπέβαλλε την παραίτησή του από τη Γραμματεία και το Συντονιστικό της «Ανοιχτής Πόλης». Στην επιστολή παραίτησής του ο κ. Απότσος διευκρινίζει πως «η ανοιχτή στήριξη («χρίσμα») του Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στον πολιτικό – και μόνο – αντίπαλο της παράταξης, Γιάννη Μπουτάρη» είναι μόνον η αφορμή για την παραίτηση. Τονίζει ωστόσο, πως «η εξέλιξη αυτή ΑΚΥΡΩΝΕΙ εν γένει την όποια δουλειά έχουμε κάνει και εκεί έγκειται και ο κύριος λόγος της παραίτησής μου: ΑΠΟΤΥΧΑΜΕ!». Διευκρινίζοντας ο κ. Απότσος σημειώνει πως «αποτύχαμε ως παράταξη να δημιουργήσουμε ένα σαφές πολιτικό αποτύπωμα στα αυτοδιοικητικά δρώμενα της πόλης. Τόσο, που ακόμα και το ίδιο το κόμμα, τελικά μας αγνόησε.

Αποτύχαμε να αποδείξουμε ότι υπάρχουμε, αποτύχαμε να διατυπώσουμε και να επικοινωνήσουμε τις θέσεις της παράταξης και αποτύχαμε να αναδείξουμε πρόσωπα άξια να διεκδικήσουν την ψήφο των δημοτών και τις θέσεις πολιτικής ευθύνης της πόλης μας».

Ο κ. Απότσος αναφέρει πως «πλέον, η παράταξη δεν έχει λόγο ύπαρξης. Εδώ και πολύ καιρό, ο κάθε ένας από τους τρεις δημοτικούς μας συμβούλους ακολουθεί τη δική του στάση εντός του δημοτικού συμβουλίου, ενώ και η ανάδραση με τους εκπροσώπους στις δημοτικές κοινότητες είναι υποτονική. Και προφανώς, μετά τις επόμενες δημοτικές εκλογές, δεν θα υπάρχει καν ως πολιτικός φορέας, αφού έχει επιλεγεί να ηγηθεί ο Γιάννης Μπουτάρης ενός νέου σχήματος».

Τονίζει, πάντως ότι «για όσο υφίσταται η παράταξη, παραμένω μέλος και υποστηρικτής. Εννοείται ότι παραμένω μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και θα παλέψω για καλύτερες επιλογές στο μέλλον, ενώ στον βαθμό που μπορώ να φανώ χρήσιμος, θα συμμετάσχω στις συζητήσεις για τον νέο αυτοδιοικητικό φορέα».

Τι γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ

Περισσότερο ήρεμα φαίνεται να είναι τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, σύμφωνα τουλάχιστον με τον συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής Χρήστο Δουίτση. «Στο κόμμα δεν υπάρχει καμία δυσαρέσκεια. Η συζήτηση περί πιθανής στήριξης προς τον κ. Μπουτάρη δεν είναι καινούργια. Διαρκεί χρόνια. Ανάλογη συζήτηση είχε γίνει και το 2014» δηλώνει ο κ. Δουίτσης. Σύμφωνα με τον ίδιο «υπάρχει ανάγκη διαμόρφωσης ενός προοδευτικού μετώπου στην πόλη και ο κ. Μπουτάρης βγήκε μπροστά σε πολλά σοβαρά θέματα όπως το προσφυγικό, το Μακεδονικό κ.ά.».

Ο κ. Δουίτσης επισημαίνει την πρόσφατη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την οποία το κυβερνών κόμμα θα επιδιώξει τη συγκρότηση ευρύτερων συνδυασμών στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 και αφήνει να εννοηθεί πως η στήριξη προς τον κ. Μπουτάρη εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο.

Πάντως, στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν στελέχη τα οποία εμφανίζονται ενοχλημένα από τις εξελίξεις της Παρασκευής. «Υπάρχει δυσαρέσκεια η οποία δεν εκφράζεται προς τα έξω. Δυσαρέσκεια τόσο για την επιλογή του προσώπου, όσο και για το γεγονός ότι όλα έγιναν εν αγνοία του κόμματος» αναφέρει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο δεν επιθυμεί προς το παρόν να μιλήσει δημόσια. Εκτιμά, ωστόσο, ότι «οι περισσότεροι στο τέλος θα το καταπιούν».

Άλλο στέλεχος, το οποίο είναι μέλος και στην «Ανοιχτή Πόλη» αναφέρει πως είναι αναγκαίο να συγκληθούν τα όργανα ώστε να ληφθούν αποφάσεις. «Δεν μπορεί να σιωπά το κόμμα, ούτε η ‘Ανοιχτή Πόλη’», σημειώνει.

Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Δουίτση, η Ν.Ε. πρόκειται να συγκληθεί μέσα στο επόμενο 15νθημερο.