Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Τι άλλο να περιμένουμε να συμβεί στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς;

Έμεινε για 1 ώρα χωρίς ρεύμα εν μέσω πανδημίας, γέμισε ποντίκια, μία θετική ανεμβολίαστη αναισθησιολόγος «πάγωσε» τα χειρουργεία. Τόση... κακοτυχία;

Δεν ξέρω πότε και με ποιον τρόπο σκοπεύει η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο υπουργός Υγείας να αξιολογήσουν τους διοικητές των νοσοκομείων. Υποθέτω ότι ένα πρώτο ορόσημο θα είναι το προσεχές φθινόπωρο όταν θα έχουν συμπληρώσει οι περισσότεροι εξ αυτών διετία και άρα θα έχουν δώσει επαρκή δείγματα γραφής. Ωστόσο για κάποιους η εικόνα είναι ήδη διαυγής, έχουν ζυγιστεί, έχουν μετρηθεί και δεν χρειάζεται περαιτέρω χρόνος για την εξαγωγή των τελικών συμπερασμάτων.

Στην κατηγορία αυτή ανήκει ο διοικητής των νοσοκομείων «Γ. Γεννηματάς» και «Άγιος Δημήτριος» της Θεσσαλονίκης. Δύο γειτονικά, μικρής σχετικά δυναμικότητας νοσηλευτικά ιδρύματα, τα οποία απέχουν λιγότερα από τριακόσια μέτρα, με κοινή διοίκηση και έναν διοικητή, τον Γιώργο Κούτρα. Ο τελευταίος έχει βρεθεί αρκετές φορές στο επίκεντρο αρνητικής δημοσιότητας και μάλιστα για ζητήματα ιδιαιτέρως σοβαρά, τα οποία δεν αφορούν ήσσονος σημασίας διοικητικές αστοχίες, αλλά περιστατικά τα οποία θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο ζωές ασθενών.

Δεν ξέρω εάν είναι θέμα κακοτυχίας -στην περίπτωση αυτή ο διοικητής θα πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του πολύ γκαντέμη- ή απλώς (αν)ικανότητας. Αλλά πέρα από την αδυναμία αποτροπής ανεπιθύμητων περιστατικών ο διοικητής ελέγχεται και για τον τρόπο με τον οποίο τα διαχειρίζεται.

Θυμίζω ότι, όπως είχε αποκαλύψει η Voria.gr, τον περασμένο Δεκέμβριο το «Γ. Γεννηματάς» έμεινε για περίπου μία ώρα χωρίς ρεύμα επειδή είχε σημειωθεί σοβαρή βλάβη στον υποσταθμό της ΔΕΗ ο οποίος βρίσκεται εντός του νοσοκομείου και την ίδια ώρα η γεννήτρια, η οποία θα έπρεπε να ηλεκτροδοτήσει το κτήριο, δεν λειτούργησε. Χάρη στην τεράστια προσπάθεια των γιατρών και των νοσηλευτών δεν συνέβη κάτι δυσάρεστο για τους περίπου 18 ασθενείς οι οποίοι βρίσκονταν στη ΜΕΘ.

Ο κ. Κούτρας, ούτε λίγο ούτε πολύ, είχε αποδώσει τότε το σοβαρό αυτό συμβάν στην «κακιά ώρα». Είχε πει ότι το πρωί της ημέρας εκείνης η γεννήτρια είχε ελεγχθεί και δούλευε κανονικά, ότι ήταν καλοσυντηρημένη, αλλά όταν χρειάστηκε να ηλεκτροδοτήσει το νοσοκομείο... πείσμωσε και δεν λειτούργησε. Την επομένη, ωστόσο, παραδέχθηκε ότι η σύμβαση με την εταιρεία που έκανε τη συντήρηση είχε λήξει πριν από περίπου τρεις μήνες, χωρίς να υπάρξει νέος συντηρητής. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες της Voria.gr, από προχθές υπάρχει στο «Γ. Γεννηματάς» νέα γεννήτρια, απόδειξη ότι η παλιά, εκτός από ασυντήρητη, ήταν και ακατάλληλη και χρειάστηκε να περάσουν πέντε και πλέον μήνες για να αντικατασταθεί.

Την περασμένη Δευτέρα η Voria.gr αποκάλυψε ότι σε ευαίσθητους εσωτερικούς χώρους του νοσοκομείου είχαν εμφανιστεί ποντίκια. Ο διοικητής δήλωνε άγνοια, αλλά διαβεβαίωνε ότι το πρόγραμμα μυοκτονίας εκτελείται με ευλάβεια, αλλά παρά ταύτα οι πανέξυπνοι ποντικοί είχαν βρει φαίνεται τον τρόπο να το παρακάμπτουν. Δύο μέρες μετά, όταν αποκαλύψαμε το ζήτημα με την αναισθησιολόγο η οποία βρέθηκε θετική στην covid-19 και χρειάστηκε να αντικατασταθεί για να συνεχιστούν οι χειρουργικές επεμβάσεις, ο κ. Κούτρας δήλωνε στην Voria.gr ότι δεν γίνονταν χειρουργεία!

Το ερώτημα που προκύπτει, εν προκειμένω, είναι πώς είναι δυνατόν να εισέρχονται σε χειρουργεία γιατροί χωρίς προηγουμένως να έχουν κάνει τον απαραίτητο έλεγχο για covid-19. Πόσω μάλλον όταν, σύμφωνα με μαρτυρίες, η συγκεκριμένη γιατρός είχε και συμπτώματα. Υπάρχει ή όχι έλεγχος για το ποιοι μπαίνουν στο νοσοκομείο και εάν έχουν κάνει τα απαραίτητα τεστ;

Ο διοικητής του νοσοκομείου έχει τεράστια ευθύνη για όλα αυτά. Και μάλιστα ευθύνη διπλή· τόσο για το γεγονός ότι δεν κατάφερε να αποτρέψει τέτοιου είδους σοβαρά περιστατικά όσο και για την επιχειρούμενη διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Το δείγμα γραφής του είναι πολλαπλό και ξεκάθαρο. Η ευθύνη ανήκει πλέον στον υπουργό Βασίλη Κικίλια.