Skip to main content

Γιώργος Μυλωνάς: Ένας τζαζ βιομήχανος με διεθνές εκτόπισμα

Ο Σερραίος βιομήχανος που ταυτίστηκε με την παραγωγή: Από τον Δον Κιχώτη της Μοργκεντάου και τα ροκ χρόνια του Λονδίνου στη διεθνοποίηση της Alumil.

Για πολλούς είναι η επιτομή του Έλληνα βιομηχάνου. Με επιβλητικό παρουσιαστικό, μοιάζει πάντα μεγαλύτερος από την ηλικία του. Ηγείται της Alumil, μιας ελληνικής πολυεθνικής με παρουσία σε περίπου 50 χώρες, που έχει τη βάση της σε ένα «βαρύ» εργοστάσιο με εκατοντάδες εργαζομένους στην περιοχή του Κιλκίς.

Είναι αφοσιωμένος σε ένα αντικείμενο, ενώ η επιχειρηματική του σκέψη συνδυάζεται πάντα με την παραγωγή. Εβδομάδα παρά εβδομάδα βρίσκεται στο εξωτερικό προωθώντας σχέσεις και πωλήσεις, όπου υπάρχει αγορά, τόσο στον ανεπτυγμένο, όσο και στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Την περίοδο 2005 – 2009 ήταν πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και τόσο οι προτάσεις, όσο και οι κρίσεις του δεν περνούσαν απαρατήρητες. Οι δημόσιες εμφανίσεις του σταμάτησαν ξαφνικά το καλοκαίρι του 2008, μετά την περιπέτεια της απαγωγής του, που επί 13 ημέρες συγκλόνισε το πανελλήνιο.


Αυτή την περίοδο η Alumil «ντύνει» με κουφώματα το νέο στρατηγείο που δημιουργεί η Google στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.

 

Παράλληλα ισχυροποιεί τη θέση της στην Κεντρική Ασία –περιοχή που εισφέρει στο τζίρο του με 10%- με τη δημιουργία θυγατρικής στο Αζερμπαϊτζάν, σε συνεργασία με τοπική ημικρατική επιχείρηση αλουμινίου. Ταυτόχρονα, με στόχο να εξακολουθήσει η Alumil να πρωταγωνιστεί, αναδιαρθρώνει τον τραπεζικό δανεισμό του ομίλου, που είναι υψηλός, ως τίμημα της ανάπτυξης.

Με δύναμη από τις Σέρρες
    
Ο Γιώργος Μυλωνάς γεννήθηκε στις Σέρρες το Μάρτιο του 1959. Ο πατέρας του ήταν εργολάβος οικοδομών και είχε οικονομική άνεση. Τα πρώτα 18 χρόνια της ζωής του πέρασαν ήσυχα και το 1976 μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη, ως φοιτητής του Μαθηματικού Τμήματος. Τα επόμενα χρόνια πέρα από τις σπουδές καλλιέργησε την αγάπη του για τη μουσική και γενικότερα τον πολιτισμό. Πηγαίνει σε συναυλίες, στο Κρατικό Θέατρο, στα σινεμά και συχνάζει στον «Δον Κιχώτη», το θρυλικό ττζαζ μπαρ της οδού Μοργκεντάου. Για τον ίδιο είναι η εποχή της αποκάλυψης. Για τους συμφοιτητές του είναι εκείνος μια ιδιαίτερη περίπτωση, αφού μένει στην Παλιά Παραλία με θέα τη θάλασσα και οδηγεί αυτοκίνητο!

Το Ιούνιο του 1980 παίρνει με άριστα το πτυχίο του, γεγονός που του εξασφαλίζει μια θέση στα μεταπτυχιακά τμήματα του London School of Economics. Στη βρετανική πρωτεύουσα, την οποία μέχρι σήμερα θεωρεί την πιο ζωντανή πόλη της Ευρώπης, έμεινε ενάμισι χρόνο. Είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τους Pink Floyd, τους Rolling Stones, αλλά και τους Dire Straits να παίζουν σε παμπ πριν απoγειωθεί η καριέρα τους. Μέχρι σήμερα, όμως, θεωρεί ως την καλύτερη εμπειρία της ζωής του τη συναυλία των Weather Report.

Ταυτόχρονα, στο Λονδίνο ο Γ. Μυλωνάς είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με συμφοιτητές του απ’ όλες σχεδόν τις ηπείρους. Κατάλαβε ότι οι άνθρωποι σκέφτονται με διαφορετικό τρόπο σε Ανατολή και Δύση, σε Νότο και Βορρά, ενώ απέκτησε πολυεθνικές γνωριμίες. Δύο στοιχεία που τον βοήθησαν αργότερα να διεθνοποιήσει τη δραστηριότητά του.

Η εποχή της Alumil

Η επιστροφή στην Ελλάδα σήμανε για τον Γ. Μυλωνά την αρχή τη σχέσης του με το αλουμίνιο. Ένα μέταλλο που δεν σκουριάζει! Η Alumil δημιουργήθηκε το 1988 και άρχισε να παράγει δύο χρόνια μετά. Η εταιρία εκτινάχθηκε το 1998, όταν μπήκε στο χρηματιστήριο και χρηματοδότησε με αρκετά δισ. δραχμές μεγάλες επενδύσεις.

Η δυσκολότερη μέχρι σήμερα περίοδος στη ζωή του Γ. Μυλωνά είναι οι 13 ημέρες της απαγωγής του τον Ιούνιο του 2008. Από το 2005 ήταν ήδη πρόεδρος του ΣΒΒΕ. Ολοκλήρωσε αθόρυβα την προεδρία του το 2009 και από τότε οι δημόσιες παρεμβάσεις του είναι μετρημένες στα δάχτυλα. Έχει αφοσιωθεί στις δουλειές του –ήρθε βλέπετε και η κρίση-, αλλά όποτε βρίσκει καιρό ακούει πάντα την αγαπημένη του τζαζ...

οι εγκαταστάσεις της Alumil