Skip to main content

Γ. Παπανδρέου: Απελείται η εθνική κυριαρχία

Το δημοσιονομικό αδιέξοδο απειλεί για πρώτη φορά από το 1974 την εθνική κυριαρχία της χώρας τόνισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, στη διάρκεια της σημερινής ανοιχτής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλί
«Το δημοσιονομικό πρόβλημα απειλεί για πρώτη φορά από το 1974 την εθνική κυριαρχία» τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, στη διάρκεια της σημερινής ανοιχτής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου και επεσήμανε ότι «οι εγκληματικές πολιτικές της ΝΔ μάς έχουν οδηγήσει σε πρωτοφανή δύσκολη θέση. H ΝΔ εξέθεσε την Ελλάδα και την παρέδωσε με μειωμένη εθνική κυριαρχία. Tα ίδια έγιναν και το 1993, αν και λιγότερο δραματικά τότε».

«Αυτή η κυβέρνηση λειτουργεί με μόνο γνώμονα ο λαός να αποφασίζει κυριαρχικά για το μέλλον του», είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «κερδίσαμε δύσκολες μάχες, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να μειώσουμε το έλλειμμα, να πετύχουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη παντού».

Με τη φράση «η πατρίδα είναι στην εντατική», περιέγραψε την οικονομική κατάσταση της χώρας, ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ωστόσο ότι «οι δυσκολίες μάς ατσαλώνουν».

Ο πρωθυπουργός συνέδεσε την οικονομική κρίση με τη λειτουργία του κράτους, το οποίο - είπε - διέπεται από πελατειακή αντίληψη και διαφθορά, ενώ ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο ότι αύριο θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί συνάντηση όλων των πολιτικών αρχηγών με στόχο την αντιμετώπιση της διαφθοράς και την καταπολέμηση της αδιαφάνειας, της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.

«Αν η προηγούμενη κυβέρνηση εγκατέλειψε αμαχητί την αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας, εμείς δε θα κάνουμε πίσω», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι με την πολιτική της η κυβέρνηση κλείνει τα μέτωπα της αναξιοπιστίας.

Ανοίγουμε μέτωπα με τη διαφθορά, τα παρασιτικά συμφέροντα και την αδιαφάνεια και προχωράμε κλείνοντας τις πληγές και προσπαθώντας να ανατάξουμε την οικονομία, είπε ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το έλλειμμα αξιοπιστίας που κληροδότησε η κυβέρνηση της ΝΔ αποτελεί αντικείμενο εκμετάλλευσης και υπογράμμισε ότι «όλοι οι πολίτες είναι μάρτυρες της τεράστιας προσπάθειας που καταβάλλουμε».

«Στον προϋπολογισμό γίνονται τα πρώτα βήματα για την ανάταξη της οικονομίας και τον περιορισμό του ελλείμματος, ενώ ανοίξαμε το διάλογο για τις τομές στο φορολογικό, τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, τη διαφάνεια και το ασφαλιστικό», είπε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ θα αποτυπωθεί και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Αναφερόμενος στο δημόσιο χρέος, επανέλαβε τη φράση του Ανδρέα Παπανδρέου το 1993, ότι «ή η χώρα θα αφανίσει το δημόσιο χρέος ή το χρέος θα αφανίσει την χώρα» και πρόσθεσε ότι θα παρουσιάσει πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του ζητήματος, αλλά και θα εντείνει τις διεθνείς επαφές και πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αντιμετώπισης του προβλήματος.

«Πήρα πρωτοβουλίες τις τελευταίες εβδομάδες, για να υπερκαλύψω τα κενά που είχε δημιουργήσει η απουσία του προηγούμενου πρωθυπουργού η οποία επιπλέον απαξίωνε και την διαπραγματευτική μας ικανότητα», είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, αναφερθείς, εν τάχει, στις διεθνείς εξελίξεις και τόνισε ότι «είμαστε παρόντες παίκτες και με φωνή, τα πρώτα θετικά αποτελέσματα φάνηκαν χθες στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (της ΕΕ) και αποτελούν βάσεις για τα επόμενα βήματα».

Επίσης, τόνισε ότι η παρουσία της Ελλάδας θα είναι σημαντική στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης για το κλίμα, καθώς εκεί διακυβεύονται μεγάλα ζητήματα, όπως οι θάλασσες, τα δάση και οι υδάτινοι πόροι.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εισήγησή του σε όσα διαδραματίστηκαν στις εκδηλώσεις μνήμης για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο, λέγοντας ότι κάναμε οργανωμένη προσπάθεια, για να προστατεύσουμε τον πολίτη και το δικαίωμά του να διαδηλώνει ελεύθερα χωρίς βία και ανομία, αλλά και προστατεύοντας τις ζωές και την περιουσία.

«Δε θέλουμε να ασκήσουμε βία ως πολιτεία», τόνισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «αποξενώσαμε όσους είχαν σκοπό να εκμεταλλευθούν τη δίψα των νέων για δικαιοσύνη».

Ο Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε τα ΜΜΕ να συμβάλλουν στη θετική εικόνα της πατρίδας μας, ενώ τόνισε ότι η νέα γενιά ποτέ δεν ταυτίσθηκε με τη βία.

Αναγνώρισε ότι η νέα γενιά αντιμετωπίζει προβλήματα και τόνισε πως «θα κάνουμε τα πάντα για να δώσουμε ελπίδα στους νέους, ώστε να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στους θεσμούς», ενώ πρόσθεσε ότι «χρειαζόμαστε τους νέους για τις ανατροπές που θέλουμε να κάνουμε».