Skip to main content

Γ. Παπανδρέου: «Νέα σελίδα για τον ΟΑΣΕ»

Ως επιτυχία της Ελλάδας καταγράφεται η σύνταξη ενιαίου κειμένου πολιτικής διακήρυξης από τα μέλη του Οργανισμού, για πρώτη φορά μετά το 2002.
Για μια νέα σελίδα στην ιστορία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη μίλησε ο Πρωθυπουργός και Προεδρεύων της Υπουργικής Διάσκεψης του ΟΑΣΕ, Γ. Α. Παπανδρέου στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε, για να σφραγίσει το τέλος των εργασιών του Οργανισμού. 

«Δεσμευθήκαμε σε ένα κοινό κείμενο για το πώς να αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου για το κείμενο το οποίο συμφωνήθηκε και εστιάζει στη συνέχιση της Διαδικασίας της Κέρκυρας. «Συμφωνήσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Η Ελλάδα έθεσε δύσκολους και τολμηρούς στόχους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παραγνωρίζονται οι προσπάθειες της προηγούμενης προεδρίας του Οργανισμού», τόνισε.
«Γνωρίζουμε ότι μας περιμένουν πολλά εμπόδια, γιατί ο ΟΑΣΕ είναι ένας Οργανισμός που περιλαμβάνει κράτη από το Βανκούβερ ως το Βλαδιβοστόκ. Η Ελλάδα ως έντιμος διαμεσολαβητής κατάφερε να υπάρξει μετά από επτά χρόνια μια πολιτική διακήρυξη. Αυτό έγινε μια πραγματικότητα», δήλωσε ο Πρωθυπουργός και τόνισε ότι η Ελληνική Προεδρία παραδίδει έναν Οργανισμό που μπορεί να οδηγήσει τις εξελίξεις στον τομέα της ασφάλειας, σε θέματα προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων, προσωπικής αξιοπρέπειας του πολίτη και κράτους δικαίου.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι το έργο του Καζακστάν (που αναλαμβάνει την Προεδρία για τον επόμενο χρόνο) είναι δύσκολο, αλλά, όπως τόνισε, «σήμερα αποδείξαμε ότι αν θέλουμε, μπορούμε. Η διαδικασία μπορεί να αναζωογονήσει τον πολιτικό διάλογο και το απτό αποτέλεσμα ήταν η συναίνεση».

Ο κ. Παπανδρέου εξήγησε ότι ο ΟΑΣΕ ήταν το φυσικό φόρουμ για τέτοια πολιτική συζήτηση και πρόσθεσε ότι συμφωνήθηκε πως με τη στήριξη της Ελλάδας (που είναι μέρος της Τρόικα του ΟΑΣΕ) το Καζακστάν θα συγκαλέσει Διάσκεψη Κορυφής.

Την επιτυχία της ελληνικής προεδρίας στον ΟΑΣΕ να καταφέρει να συντάξει ενιαίο κείμενο πολιτικής διακήρυξης, για πρώτη φορά μετά το 2002, τόνισαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου τόσο οι εκπρόσωποι της προηγούμενης -φινλανδικής- προεδρίας όσο και του Καζακστάν.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ