Skip to main content

G20: Αποφάσεις για τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος

Οι Ευρωπαίοι επιδιώκουν τον περιορισμό των τραπεζικών «μπόνους».
Οι ηγέτες των 20 πρώτων οικονομιών του πλανήτη συναντώνται σήμερα στο Πίτσμπουργκ για να θέσουν σε εφαρμογή τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν τον περασμένο Απρίλιο, κυρίως ως προς τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ένα χρόνο περίπου μετά το ξέσπασμα της μεγαλύτερης από το 1929 παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και τη στιγμή που αρχίζει να είναι ορατό το τέλος της ύφεσης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος θα προεδρεύσει της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20, επισημαίνει στο μήνυμα χαιρετισμού της συνόδου κορυφής ότι η διεθνής κοινότητα κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες για να αποφύγει μια παγκόσμια οικονομική καταστροφή.

«Ωστόσο, οφείλουμε όλοι να θυμηθούμε ότι η αποστολή μας δεν έχει επιτελεσθεί», αναφέρει ο αμερικανός πρόεδρος στο μήνυμά του καλώντας τους προσκεκλημένους του να επεξεργασθούν έναν νέο κώδικα ρύθμισης του χρηματοπιστωτικού τομέα, ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη μιας τέτοιου είδους κρίσης.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, καθώς και των αναδυομένων οικονομιών, θα συνέλθουν στο κέντρο διασκέψεων του Πίτσμπουργκ, του παλιού κέντρου της σιδηρουργίας στην Πενσιλβανία, η οποία έχει στραφεί προς την πράσινη οικονομία, για να διαπιστώσουν την πρόοδο που σημειώθηκε στον αγώνα κατά των φορολογικών παραδείσων, ενός από τους στόχους της τελευταίας συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 , η οποία πραγματοποιήθηκε στις αρχές Απριλίου στο Λονδίνο.

Ως προς τα τραπεζικά μπόνους, άλλο μεγάλο θέμα στην ατζέντα της Ομάδας των 20, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία. «Συζητούμε, τσακωνόμαστε, αλλά πρέπει να φθάσουμε σε συμφωνία», είπε.

Η μεταρρύθμιση της επιτήρησης του χρηματοπιστωτικού τομέα παραμένει πηγή τριβών μεταξύ των Αμερικανών και των Ευρωπαίων.

Οι Ευρωπαίοι επιδιώκουν τον περιορισμό των τραπεζικών μπόνους, που τροφοδοτούν την οργή της κοινής γνώμης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αντίθετες με την επιβολή περιορισμών, στην επιδίωξή τους να υπερασπισθούν τα συμφέροντα της ισχυρής χρηματοπιστωτικής τους κοινότητας, όπως και η Βρετανία.

«Υπάρχουν τεράστιες αντιστάσεις στη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών, οι τράπεζες αναπαράγουν πρακτικές που οδήγησαν στο πρόσφατο χάος. Οι τραπεζίτες συνεχίζουν να έχουν τεράστιες απολαβές, τη στιγμή που εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες έχουν χάσει τη θέση εργασίας τους», τόνισε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουΐς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Από το ίδιο βήμα, ο Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε την ενίσχυση της ρύθμισης όλων των κέντρων του χρηματοπιστωτικού τομέα, κατά τρόπον ώστε να τεθεί τέλος στην απληστία, στις υπερβολές και στις καταχρήσεις που οδήγησαν στην καταστροφή και ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη μια τέτοιας κρίσης.

Άλλη πηγή διαφωνιών είναι η στρατηγική που πρέπει να υιοθετηθεί για την διασφάλιση της εξόδου από την κρίση, που φέρνει αντιμέτωπη τη Γερμανία, η οποία ζητεί το τέλος των προγραμμάτων ανάκαμψης, με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, οι οικονομίες των οποίων εξακολουθούν να βρίσκονται στο κόκκινο και φοβούνται την άνοδο της ανεργίας.

Οι χώρες της Ομάδας των 20 θα ασχοληθούν με τη λειτουργία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς οι αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Βραζιλία, η Ινδία και η Κίνα, επιδιώκουν ισχυρότερο ρόλο στο Συμβούλιο Διοίκησης, όπου θεωρούνται ότι έχουν χαμηλή εκπροσώπηση σε σχέση με τους Ευρωπαίους.