Skip to main content

G20 στην Οσάκα: Η Σύνοδος των χαμηλών προσδοκιών

Στη σκιά εντεινόμενων πολιτικών εντάσεων ξεκίνησε στην Οσάκα της Ιαπωνίας η Σύνοδος Κορυφής των 20 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου.

Μέχρι αύριο Σάββατο οι ηγέτες του G20 θέτουν επί τάπητος θέματα που άπτονται της παγκόσμιας οικονομίας, εμπορικά ζητήματα, την ψηφιοποίηση αλλά και την προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος. Κυρίαρχο θέμα βέβαια είναι ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ισχυρότερων βιομηχανικά χωρών και οι συνέπειές του.

Όπως σημειώνουν αναλυτές, το G20 της Οσάκα είναι η σύνοδος των εξαιρετικά χαμηλών προσδοκιών. Οι εν μέρει διαμετρικά αντίθετες θέσεις των συμμετεχουσών χωρών σε μια σειρά ζητημάτων -κυρίως δε στα θέματα ελευθέρου εμπορίου και κλιματικής αλλαγής- δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την εξεύρεση κοινού παρονομαστή.

Νέες βολές Τραμπ

Όπως δήλωσε κατά την έναρξη της συνόδου ο ιάπωνας πρωθυπουργός Άμπε: «Οι εντάσεις αναφορικά με το εμπόριο και τα γεωπολιτικά ρίσκα εντείνονται. Το G20 έχει την ευθύνη να κάνει όλα τα αναγκαία βήματα προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτούς τους κινδύνους. Θέλω να μοιραστώ την αποφασιστικότητά μας να χρησιμοποιήσουμε όλα τα πολιτικά εργαλεία προκειμένου να πετύχουμε ανάπτυξη».

Ήδη στο προοίμιο της συνόδου όμως ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ φρόντισε να ρίξει νέο λάδι στη φωτιά εξαπολύοντας επιθέσεις εναντίον της οικοδέσποινας Ιαπωνίας, στην οποία επέρριψε στρατιωτική αδυναμία, της Γερμανίας, την οποία κατηγόρησε για χαμηλές αμυντικές δαπάνες αλλά και εναντίον της Κίνας για τις εμπορικές της πρακτικές. Κατά την άφιξή του στην Οσάκα ωστόσο εμφανίστηκε αρκετά πιο διαλλακτικός. Σε συνάντηση που είχε με τη γερμανίδα καγκελάριο χαρακτήρισε την Άγκελα Μέρκελ «φανταστική γυναίκα» και «φίλη». «Έχουμε μια θαυμάσια σχέση. Νομίζω ότι το εμπόριο μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ έχει φτάσει σε ένα αρκετά υψηλό επίπεδο. Θα δούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε. Άλλα έφτασε σε άνευ προηγουμένου επίπεδα και έχουμε πολλά να πούμε. […] Θέλω μόνο να πω ότι είναι ένα φανταστικό άτομο, μια φανταστική γυναίκα και χαίρομαι που είναι φίλη. Σ΄ ευχαριστώ Άγκελα».

Σημαντικές διμερείς επαφές

Εμφανώς πιο συγκρατημένη η Άγκελα Μέρκελ που περιορίστηκε να αναφερθεί στις επενδύσεις δισεκατομμυρίων γερμανικών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ. Στην Οσάκα η γερμανίδα καγκελάριος θα έχει μια σειρά διμερών επαφών και με άλλους ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν αλλά και ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν.

Με ξεχωριστό ενδιαφέρον αναμένεται ωστόσο το τετ α τετ που θα έχει ο αμερικανός πρόεδρος με τον κινέζο ομόλογό του. Στο επίκεντρο θα βρεθεί ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δυο ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου, ο οποίος ρίχνει εδώ και μήνες βαριά σκιά στην παγκόσμια οικονομία. Όπως εκτιμούν αναλυτές το καλό σενάριο θα είναι να καταλήξουν οι δυο ηγέτες στην επανέναρξη των εμπορικών συνομιλιών που είχαν διακοπεί μετά την εκατέρωθεν επιβολή δασμών. «Είναι μάλλον η πιο σημαντική διμερής συνάντηση που θα γίνει στο περιθώριο του G20», σχολίασε και ο γγ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Κώστας Συμεωνίδης (dpa, afpd, rtrd)

Πηγή: Deutsche Welle