Skip to main content

G7: Έξι εναντίον ΗΠΑ στη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών

ι έξι που βρέθηκαν απέναντι στον Αμερικανό υπουργό εξέφρασαν την οργή τους για το γεγονός ότι στηρίχθηκε σε λόγους «απειλής της εθνικής ασφάλειας».

Σφοδρά πυρά από κάθε κατεύθυνση δέχθηκε ο Στίβεν Μνούτσιν από τους ομολόγους του στον Καναδά, όπου διεξάγεται η Σύνοδος των υπουργών Οικονομικών των επτά πλουσιότερων οικονομιών του πλανήτη (G7). Eνδεικτικές του κλίματος ήταν οι δηλώσεις του Γάλλου και Ιάπωνα υπουργού Οικονομικών.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Γάλλος Μπρουνό Λεμέρ τόνισε ότι ο Αμερικανός ομόλογός του είναι απομονωμένος στη Σύνοδο. «Θα είμαστε G6 συν ένας» σημείωσε σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του Bloomberg, διαμηνύοντας πως οι κινήσεις των ΗΠΑ είναι επικίνδυνες για την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας.

Ο Ιάπωνας Τάρο Άσο αναφερόμενος στην κριτική, που δέχθηκε ο Στίβεν Μνούτσιν, είπε χαρακτηριστικά: «Σχεδόν τον λυπήθηκα», για να συμπληρώσει πάντως πως «βέβαια μάλλον οι δασμοί δεν είναι ένα θέμα, στο οποίο θα πρέπει να συμπάσχω με τον Αμερικανό υπουργό». Σύμφωνα με τον Άσο ο Μνούτσιν προέτρεψε μάλιστα τους ομολόγους του να μιλήσουν απευθείας στον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Όλαφ Σολτς, από την πλευρά του επανέλαβε ότι δασμοί σε εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από Ε.Ε., Μεξικό και Καναδά είναι παράνομοι.

Οι έξι που βρέθηκαν απέναντι στον Αμερικανό υπουργό εξέφρασαν την οργή τους όχι μόνο για τη μονομερή επιβολή δασμών αυτή καθεαυτή, αλλά και για το γεγονός ότι στηρίχθηκε σε λόγους «απειλής της εθνικής ασφάλειας»- κάτι που θεωρούν παράλογο να λέγεται για συμμάχους των ΗΠΑ. Προειδοποίησαν δε τους Αμερικανούς ότι αδυνατούν να δουν τους πραγματικούς κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία.