Skip to main content

«Γάγγραινα» το τέλος ακινήτων, λέει ο πρόεδρος του ΒΕΘ

Μας αναγκάζουν να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες, τονίζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος στέλνοντας μήνυμα ότι οι αντοχές των βιοτεχνών έχουν εξαντληθεί.

«Γάγγραινα» χαρακτηρίζει το έκτακτο ειδικό τέλος για τις ηλεκτροδοτούμενες δομημένες επιφάνειες ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Παναγιώτης Παπαδόπουλος,  υπογραμμίζοντας ότι ο επιχειρηματικός κόσμος έρχεται αντιμέτωπος με τα χαράτσια που διαδέχονται το ένα μετά το άλλο.

«Καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες παραπόνων από συναδέλφους που καλούνται να καταβάλουν το ειδικό τέλος και στη συνέχεια να γίνει η επιστροφή του μέσω της ΔΟΥ, ενώ ο νόμος τους απαλλάσσει από το ειδικό τέλος», τονίζει, μιλώντας στη Voria.gr, ενώ συμπληρώνει χαρακτηριστικά: «Μας αναγκάζουν να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες. Έχουν παρέλθει οι εποχές που ο επιχειρηματικός κόσμος είχε οικονομικές αντοχές».

Ο κ. Παπαδόπουλος περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση των βιοτεχνικών επιχειρήσεων, σημειώνοντας ότι ο βιοτεχνικός κόσμος αντιμετωπίζει τις αρνητικές συνέπειες της εφαρμογής των σκληρών μέτρων λιτότητας που εφαρμόζονται τους τελευταίους μήνες. «Οι τράπεζες έχουν κλείσει τις κάνουλες της δανειοδότησης οι πωλήσεις είναι ανύπαρκτες,  Οι επιχειρηματίες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και  η χώρα μετατρέπεται, σταδιακά, σε ένα απέραντο πτωχοκομείο», επισημαίνει.

Όπως αναφέρει, η νέα κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Λουκά Παπαδήμο  ήταν η καλύτερη δυνατή επιλογή για να αποκατασταθεί το κύρος της χώρας μας. Υπογραμμίζει, πάντως, πως θα πρέπει να επιδείξει αποφασιστικότητα προκειμένου η αγορά να ξαναβρεί τους ρυθμούς της και  οφείλει να ακούσει τις προτάσεις του επιχειρηματικού κόσμου.

Ως πρώτα δείγματα γραφής του νέου σχήματος, ο κ. Παπαδόπουλος περιμένει να δει ένα νέο ενιαίο φορολογικό σύστημα, με μειώσεις συντελεστών και έναν αναπτυξιακό και νοικοκυρεμένο προϋπολογισμό. «Είναι αδήριτη ανάγκη να συγκροτηθεί ένα φορολογικό σύστημα, που θα είναι ανταγωνιστικό και σταθερό σε βάθος χρόνου και το οποία θα αποκαταστήσει το κλίμα εμπιστοσύνης στην αγορά, θα διευκολύνει τον επιχειρηματικό σχεδιασμό, θα προσελκύει επενδύσεις και θα ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα», δηλώνει.

Αναφερόμενος στις προσεχείς επιμελητηριακές εκλογές (που θα διεξαχθούν στις 26 , 27 και 28 Νοεμβρίου στο περίπτερο 16 της ΔΕΘ), υπογραμμίζει ότι η παράταξή του, η «Ένωση Βιοτεχνών - Νέοι Ορίζοντες»,  θα εργαστεί σκληρά για τη μείωση της γραφειοκρατίας, για την προώθηση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας, για τη διασύνδεση της παραγωγής με την εκπαίδευση των μελών του Επιμελητηρίου

Στις προτεραιότητές του είναι, όπως δηλώνει, είναι η θέσπιση της «Ημέρας του Βιοτέχνη», η οποία έχει ως στόχο να αναδείξει τον πλούτο των επαγγελμάτων, σε νέους ανθρώπους που τελειώνουν το λύκειο και αναζητούν επαγγελματική διέξοδο, καθώε και η δημιουργία ενός αρχείου καταγγελιών για τράπεζες, οι οποίες σύμφωνα με τις αναφορές των μελών του ΒΕΘ δημιουργούν τα περισσότερα προβλήματα.

Έρεισμα για τα μέλη του Επιμελητηρίου θα αποτελεί, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, και ο Συνήγορος του Επιχειρηματία, όπου συνεργάτες του ΒΕΘ θα συνεχίσουν να ενημερώνουν για ασφαλιστικά, φορολογικά και νομικά θέματα τα μέλη του Επιμελητηρίου.  

Ο κ. Παπαδόπουλος δεσμεύεται ότι ως αυριανή διοίκηση του Επιμελητηρίου η «Ένωση Βιοτεχνών - Νέοι Ορίζοντες» θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε ο ΟΑΕΕ να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα που μπορούν να έχουν άμεσα θετικές επιπτώσεις στο πεδίο του ύψους των εισφορών και των συντάξεων. «Μια τέτοια πίεση προς το Ταμείο  θα διασφαλίσει και τη βιωσιμότητα του αλλά και τις μελλοντικές συντάξεις», επισημαίνει.